Κυριακή 20 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σταθμός για τη νεολαία

Για το ίδιο ζήτημα, καταγράψαμε και τις απόψεις ενός νεολαίου, του Γιάννη Πρωτούλη, μέλους της Επιτροπής Αθήνας της «Δράσης». Στον απολογισμό της Ελληνικής Προεδρίας - σημειώνει - καταγράφονται η ένταση της επίθεσης του κεφαλαίου στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας σε όλους τους τομείς, η ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας.

«Η κυβέρνηση και οι παρατρεχάμενοί της διαλαλούν ότι πρέπει να αναδειχτούν τα θετικά και οι επιτυχίες μας, το ότι έξω πάμε καλά, να κεφαλαιοποιήσουμε την επιτυχημένη προεδρία, στήνουν ένα όργιο παραπλάνησης, αντιστροφής της πραγματικότητας για τα λαϊκά συμφέροντα, εγκλωβισμού κόσμου. Στον αντίποδα, το εξάμηνο που πέρασε καταγράφεται ως σημαντικός σταθμός στην οργάνωση της λαϊκής αντίστασης, σημαντικός σταθμός και για το κίνημα της νεολαίας», τονίζει.

Κάποιοι ...ξίνισαν

Διευκρινίζει ότι οι νέοι που αντιστέκονται δεν έχασαν κανένα αγωνιστικό ραντεβού από το Ναύπλιο έως τη Θεσσαλονίκη. Οτι «μέσα από τα συντονιστικά των μαθητών, των φοιτητών, μέσα από τις επιτροπές νέων των συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έδωσαν αποφασιστική απάντηση στη λογική της μοιρολατρίας, της αναποτελεσματικότητας των αγώνων, στους υπερασπιστές της ταξικής συνεργασίας. Ανάγκασαν πολλούς κονδυλοφόρους που έχουν την υποταγή στο σύστημα σημαία να γράφουν έκπληκτοι "κοίτα νεολαία", ορισμένους δήθεν αριστερούς που διαλαλούσαν ότι η φιλειρηνική ΕΕ θα βάλει τέλος στον πόλεμο στο Ιράκ, να ξινίζουν ακούγοντας δεκάδες χιλιάδες πιτσιρικάδες να τραγουδούν "εμείς θα σταματήσουμε τον πόλεμο αυτό"».

Επισημαίνει ότι μέσα στο κίνημα της νεολαίας αυτή την περίοδο υπήρξε και έντονη ιδεολογική αντιπαράθεση, για τα συνθήματά του, τον προσανατολισμό του: «Από τη μια μεριά η λογική του εφικτού, του ρεαλιστικού, του μονόδρομου, η λογική της διαχείρισης. Και από την άλλη η λογική της διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών, της ανατροπής, της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Μια αντιπαράθεση που οι νέοι άνθρωποι τη ζουν καθημερινά, βάζει ερωτήματα. Αν πρέπει να μπει στον αγώνα για σταθερή δουλιά με δικαιώματα ή να μάθει να ζει με τη μερική απασχόληση. Αν πρέπει να αγωνιστεί για το σχολείο που του αξίζει ή να το εγκαταλείψει, στην καλύτερη να εξασκηθεί για εξεταστικούς και οικονομικούς μαραθώνιους. Η μαζική ανταπόκριση στα καλέσματα της "Δράσης" και του ΠΑΜΕ ήταν και ηχηρή απάντηση στη λογική του συμβιβασμού με το σύστημα της εκμετάλλευσης, μετρήσιμο βήμα για το ίδιο το λαϊκό και το νεολαιίστικο κίνημα».

Καταλήγει: «Αυτό το βήμα είναι που πρέπει οι νέοι άνθρωποι να κρατήσουν από το εξάμηνο που πέρασε και να το προσθέσουν στα αγωνιστικά βήματα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, στους μαθητικούς αγώνες, στους μικρούς και μεγάλους αγώνες της νεολαίας και του εργατικού λαϊκού κινήματος. Από αυτό να βγάλουν συμπεράσματα για την αξία της οργανωμένης πάλης, να βγάλουν και πολιτικά συμπεράσματα για να καταδικάσουν αυτούς που εφαρμόζουν και στηρίζουν αυτή την πολιτική που στερεί δικαιώματα. Πιο ορμητικά να μπουν στον αγώνα για την ανατροπή της».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ