Σάββατο 5 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μάρτυρας απομακρύνθηκε βίαια

Υστερα από εντολή του προέδρου της έδρας, Μιχ. Μαργαρίτη, ο Γ. Μπουκετσίδης απομακρύνθηκε σηκωτός από αστυνομικά όργανα, πριν ολοκληρώσει την κατάθεσή του, υπερασπιζόμενος τον Γ. Σερίφη

Στη διακοπή της κατάθεσης και στη βίαιη - με τη συνδρομή των αστυνομικών οργάνων - απομάκρυνση του Γιάννη Μπουκετσίδη, μάρτυρα υπεράσπισης του Γιάννη Σερίφη, προχώρησε κατά τη χθεσινή ημέρα της δίκης για τη «17Ν», ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, Μιχάλης Μαργαρίτης. Το γεγονός αυτό επισκίασε την όλη διαδικασία δεδομένου ότι από τότε που άρχισε η δίκη υπήρξαν αρκετές εντάσεις με μάρτυρες, αλλά ουδέποτε συνέβη για κάποιον εξ αυτών να διατάξει η έδρα τη διακοπή της κατάθεσής του και τη βίαιη απομάκρυνσή του όχι μόνο από τη δικαστική αίθουσα, αλλά και από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, στο χώρο των οποίων βρίσκεται το δικαστήριο. Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι ο μάρτυρας κινήθηκε αυστηρά στο πλαίσιο της υπερασπιστικής γραμμής του κατηγορουμένου και προσπάθησε - είναι αλήθεια ορισμένες φορές με έντονο τρόπο - μέσα από το προσωπικό του παράδειγμα να αποδείξει ότι οι διωκτικοί μηχανισμοί του κράτους κατασκευάζουν κατηγορίες και κατηγορούμενους και συνεπώς ο Γ. Σερίφης έχει κάθε δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι είναι θύμα παρόμοιας πρακτικής.

Ο Γ. Μπουκετσίδης, ένας από τους συνήθεις υπόπτους για συμμετοχή στην εγχώρια ατομική τρομοκρατία, αναφέρθηκε εκτενώς στη δική του προσωπική περιπέτεια όταν συνελήφθη το 1979 για εμπρησμό εφορίας που έγινε - όπως στη συνέχεια αποδείχτηκε - μία ώρα μετά τη σύλληψή του! Τόνισε ότι του ασκήθηκαν βασανιστήρια για να ομολογήσει και έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς κατασκευάστηκε το κατηγορητήριο σε βάρος του και τις δυσκολίες μέσα από τις οποίες πέρασε για να αποδειχτεί η αθωότητά του. Το γεγονός αυτό, ότι τελικά ο μάρτυρας αθωώθηκε, ο πρόεδρος του δικαστηρίου θέλησε να το αξιοποιήσει για να αποδείξει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. «Μπορεί - είπε, αναφερόμενος στις αστυνομικές σκευωρίες για τις οποίες μίλησε ο μάρτυρας - να στήνουν αυτοί φάκες όπως λέτε, αλλά υπάρχουν ποντικάκια πολύ πονηρά που τις περνάνε τις φάκες και μάλιστα τρώνε και το τυρί». Η απάντηση του Γ. Μπουκετσίδη ήταν ιδιαιτέρως δηκτική: «Δεν ξέρω αν είστε γάτα ή ποντικός, θα το δούμε, εγώ ξέρω ότι σας έριξαν ένα τυρί»... είπε, και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα αποτυπώματα που η Αστυνομία ισχυρίζεται ότι ενοχοποιούν τον Β. Τζωρτζάτο, χαρακτηρίζοντάς τα κατασκευασμένα. Ο πρόεδρος ειρωνεύτηκε τις κρίσεις του μάρτυρα περί αποτυπωμάτων, η συζήτηση στη συνέχεια οξύνθηκε και με τη συνδρομή του εισαγγελέα κι όταν ο Μ. Μαργαρίτης απαίτησε από τον Γ. Μπουκετσίδη να απομακρυνθεί διακόπτοντας την κατάθεσή του, εκείνος ξάπλωσε στο πάτωμα με αποτέλεσμα να τον παραλάβουν οι αστυνομικοί και να τον απομακρύνουν σαν τσουβάλι.

Μετά από ολιγόλεπτη διακοπή της δίκης, επιστρέφοντας στην έδρα ο πρόεδρος επιχείρησε να δικαιολογηθεί λέγοντας: «Είναι άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν τελείως διαφορετικά πράγματα από εμάς. Εάν τα έλεγαν με πιο καλύτερο ύφος και δε διατάρασσαν το ακροατήριο, δε θα με ένοιαζε. Εγώ ακούω όλο τον κόσμο».

Μάρτυρες για Γεωργιάδη, Γ. Σερίφη και Αλ. Γιωτόπουλο

Κατά τ' άλλα η διαδικασία κύλησε ομαλά με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης του Διονύση Γεωργιάδη, του Αλ. Γιωτόπουλου και του Γ. Σερίφη. Υπέρ του Δ. Γεωργιάδη κατέθεσε ο Χρήστος Νικηταΐδης. Υπέρ του Αλ. Γιωτόπουλου η καθηγήτρια Γαλλικών Marie Helene Baris, ο οικονομολόγος καθηγητής πανεπιστημίου στο Παρίσι Ευθύμιος Καβουριάρης και η Γαλλίδα δημοσιογράφος Chantale Lasbats. Τέλος, υπέρ του Γ. Σερίφη κατέθεσαν, εκτός του Γιάννη Μπουκετσίδη, ο παλιός του συνάδελφος και τώρα υπάλληλος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Μπεζάκης, ο κτηνίατρος Γιώργος Λιέρος και οι εκπαιδευτικοί Θανάσης Βουρεκάς και Κωνσταντίνος Βογιατζής.

Στην αρχή της διαδικασίας ο Δ. Κουφοντίνας ζήτησε το λόγο και σχολιάζοντας την εκλογή του Μιχ. Χρυσοχοΐδη στη θέση του Γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για εξαμερικανισμό της πολιτικής ζωής της χώρας κι ότι «Η Ελλάδα ξαναζεί λαμπρές μέρες Πιουριφόι».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ