Πέμπτη 3 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αποφασισμένος να συνεχίσει το έγκλημα ο Μπους

Πολυετή και αιματηρή στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Ιράκ προβλέπουν γερουσιαστές και απόστρατοι Αμερικανοί στρατηγοί

Βρετανοί στρατιώτες αντιμετωπίζουν διαδηλωτές στη Βασόρα

Associated Press

Βρετανοί στρατιώτες αντιμετωπίζουν διαδηλωτές στη Βασόρα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Θα αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικό και δυναμικό τρόπο οποιονδήποτε προσπαθήσει να βλάψει τα αμερικανικά στρατεύματα», προειδοποίησε ο Πρόεδρος Μπους, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα που έχουν αρχίσει να οξύνονται τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κοινής γνώμης στις ΗΠΑ μετά τις αλλεπάλληλες αντιαμερικανικές επιθέσεις. Η παρέμβαση Μπους συνέπεσε με τη διαπίστωση τόσο της ομάδας Γερουσιαστών που επισκέπτεται το Ιράκ, όσο και ενός απόστρατου Αμερικανού στρατηγού, που πολέμησε στον πόλεμο του Κόλπου, ότι η παραμονή των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ θα είναι «πολυετής και εξαιρετικά δύσκολη». Ο στρατηγός ΜακΚάφρεϊ, μάλιστα, δε δίστασε να μιλήσει «για ένα αιματηρό 12μηνο» και για παραμονή στο Ιράκ που μπορεί να αγγίξει τα 10 χρόνια.

«Οσοι πιστεύουν ότι αυτές οι επιθέσεις θα επισπεύσουν την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ εξαπατώνται. Θα μείνουμε όσο χρειάζεται μέχρι να υπάρξει σταθερότητα» τόνισε ο Τζορτζ Μπους. Ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε, εμμέσως, την έκκλησή του προς άλλες χώρες να αποστείλουν ειρηνευτικές δυνάμεις, δηλώνοντας ότι «κάθε προσφορά βοήθειας είναι καλοδεχούμενη». Υποστήριξε, όμως, ότι τα αμερικανικά στρατεύματα «είναι καλά προετοιμασμένα και ικανά να αντιμετωπίσουν την κατάσταση». Στην ομιλία του, πάντως, ο Μπους απέφυγε να επαναλάβει τη βεβαιότητα ότι θα βρεθούν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ και αρκέστηκε να υπενθυμίσει ότι ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται «μόλις λίγους μήνες στη χώρα».

Βρετανικά κατοχικά στρατεύματα στη Βασόρα

Associated Press

Βρετανικά κατοχικά στρατεύματα στη Βασόρα
Ανάλογου περιεχομένου δηλώσεις έκανε και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, ο οποίος πραγματοποίησε, χτες, επίσκεψη αστραπή στο Νότιο Ιράκ και στη Βαγδάτη. Ο Στρο εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σύντομα οι Ιρακινοί θα αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας τους» και ότι «το σημαντικό είναι να αρχίσει αυτή η διαδικασία και όχι το πόσο θα διαρκέσει». Σήμερα, αναμένεται να φθάσουν στο Ιράκ οι μερικές δεκάδες Πολωνοί στρατιώτες και οι επιτελείς τους, οι οποίοι από τα τέλη του καλοκαιριού θα αναλάβουν τον έλεγχο ενός μεγάλου τμήματος της χώρας, έχοντας υπό τη διοίκησή τους μια πολυεθνική δύναμη 9.500 ανδρών.

Προς το παρόν, πάντως, η κατάσταση στο Ιράκ παραμένει χαώδης. Η αμερικανική διοίκηση ανακοίνωσε, χτες, ότι ένας Αμερικανός στρατιώτης, που τραυματίστηκε σε μία από τις δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν την Τρίτη εναντίον αμερικανικών αυτοκινητοπομπών στη Βαγδάτη, υπέκυψε. Επισήμως, οι Αμερικανοί ανέφεραν ότι από τις επιθέσεις αυτές έχουν 6 τραυματίες και κανέναν νεκρό, σε αντίθεση με τις πληροφορίες που μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Παράλληλα, χτες, ισχυρές αμερικανικές δυνάμεις βγήκαν στους δρόμους της πόλης Φαλούτζα, σε μια προσπάθεια να «βελτιώσουν την εικόνα τους προς τους κατοίκους». Η απόπειρα των Αμερικανών να «συζητήσουν» με τους κατοίκους, που είναι εξοργισμένοι μετά την έκρηξη που σημειώθηκε τη Δευτέρα στο τέμενος της πόλης και στοίχισε τη ζωή σε 10 ανθρώπους, δεν απέφερε καρπούς καθώς, όπως μεταδίδεται, οι Αμερικανοί στρατιώτες έγιναν δεκτοί με γιουχαΐσματα και συνθήματα υπέρ της άμεσης επιστροφής τους στις ΗΠΑ. Ο αμερικανικός στρατός επιμένει ότι δε φέρει καμία ευθύνη για την πολύνεκρη έκρηξη, την οποία απέδωσε σε ατύχημα κατά τη διάρκεια μαθήματος κατασκευής βομβών που διεξαγόταν μέσα στο τέμενος.

Αν η Φαλούτζα και μια σειρά από άλλες πόλεις, στις οποίες τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν επικεντρώσει τις εκκαθαριστικές τους επιχειρήσεις, θεωρούνται «σουνιτικό προπύργιο», σοβαρές πλέον αρχίζουν να γίνονται και οι αντιδράσεις της σιιτικής πλειοψηφίας των Ιρακινών. Μετά από δηλώσεις άλλων θρησκευτικών ηγετών, χτες, ο εκπρόσωπος της μεγαλύτερης σιιτικής οργάνωσης «Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ» Χαμίντ αλ Μπαγιάτι, ο οποίος βρέθηκε στο Λονδίνο, κατηγόρησε την αμερικανική ηγεσία «για υπαναχώρηση από όλες τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει πριν από τον πόλεμο». Ο αλ Μπαγιάτι κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι δεν παραδίδει την εξουσία στους Ιρακινούς και ότι απέτυχε να επαναφέρει την ασφάλεια στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ