Κυριακή 6 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Χρώματα» του καλοκαιριού

«Μαρίνα», επιζωγραφισμένη τερακότα της Κ. Μακρή
«Μαρίνα», επιζωγραφισμένη τερακότα της Κ. Μακρή
Σημαντικές και ενδιαφέρουσες εκθέσεις πραγματοποιούνται τους καυτούς μήνες του καλοκαιριού, «εκτός των τειχών» της πρωτεύουσας. Ανδρος, Σύρος, Ζάκυνθος, Κέα, Ναύπλιο... υπόσχονται να μας δροσίσουν και εικαστικά.

Αρχή από την Ανδρο. «Μνήμες και πραγματικότητα» είναι ο τίτλος της έκθεσης που οργανώνει το φετινό καλοκαίρι το Ιδρυμα Π. και Μ. Κυδωνιέως της Ανδρου, στο πλαίσιο του εκθεσιακού θεσμού «Πλόες». Από τις 26 Ιουλίου έως τις 28 του Σεπτέμβρη θα παρουσιαστεί το έργο δύο σημαντικών ζωγράφων και δασκάλων: του ομότιμου καθηγητή της ΑΣΚΤ Δημοσθένη Κοκκινίδη και του τακτικού καθηγητή του ΕΜΠ, Σωτήρη Σόρογκα. Οι δύο ζωγράφοι θα εκθέσουν αντιπροσωπευτικά, γνωστά και άγνωστα, καθώς και νέα έργα τους, διατηρώντας ο καθένας την αυτοτέλεια του ιδιώματός του. Τα κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των δύο σημαντικών δημιουργών είναι ότι ανήκουν στην ίδια γενιά, έχοντας ο καθένας ξεχωριστά διαπραγματευτεί το χώρο, φυσικό και μεταφυσικό, καθώς και τα πλαστικά προβλήματα της φόρμας. Την έκθεση, που επιμελείται η Αθηνά Σχινά, πλαισιώνει καλαίσθητος κατάλογος.

Μία ξεχωριστή εικαστική έκθεση φιλοξενεί το Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Ανδρο. Πρόκειται για την παρουσίαση έργων του μεγάλου Γάλλου ζωγράφου, γλύπτη και χαράκτη Ζωρζ Μπρακ (1882-1963). Για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στη χώρα μας η δημιουργία του μεγάλου καλλιτέχνη, που μαζί με τον Πικάσο θεμελίωσαν το κίνημα του κυβισμού, το οποίο σημάδεψε την τέχνη του 20ού αιώνα. Η έκθεση, με τίτλο «Ζωρζ Μπρακ: Κανόνας και συγκίνηση», περιλαμβάνει χαρακτηριστικά έργα από ολόκληρη σχεδόν τη δημιουργία του καλλιτέχνη: ελαιογραφίες, έργα σε χαρτί, χαρακτικά, γλυπτά, κεραμικά, με θέματα νεκρές φύσεις, πουλιά, μουσικά όργανα, εσωτερικούς χώρους κ.ά. Συνολικά, θα εκτεθούν 150 έργα, ενώ θα υπάρχει αναλυτική βιογραφική παρουσίαση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό για τη ζωή του. Την έκθεση επιμελήθηκε ο διευθυντής του Μουσείου, Κυριάκος Κουτσομάλλης. Τον καλαίσθητο κατάλογο επιμελήθηκε η Ελ. Πλέσσα.

Από τα «Πορτρέτα λουλουδιών» της Γ. Μπλιάτσου
Από τα «Πορτρέτα λουλουδιών» της Γ. Μπλιάτσου
Σημαντικούς εικαστικούς καλλιτέχνες θα φιλοξενήσουν, για δέκατη συνεχή χρονιά, τα «Ερμουπόλεια» στη Σύρο. Ενας αξιόλογος εκθεσιακός θεσμός, με «ψυχή» το συλλέκτη και διευθυντή της Πινακοθήκης Κυκλάδων, Κώστα Ιωαννίδη, στον οποίο οφείλεται και η μεγάλη εκθεσιακή άνθηση του νησιού στα τελευταία καλοκαίρια. Αρχή από χτες, όπου για δέκα μέρες στην Πινακοθήκη Κυκλάδων θα φιλοξενηθεί η εικαστική δημιουργία του Κώστα Πανιάρα. «Τα ονειρικά τοπία του που είναι εμπνευσμένα από την ελληνική φύση» σημειώνει ο Κ. Ιωαννίδης «τα έντονα χρώματα, συνειρμικά μας παραπέμπουν στο εκτυφλωτικό χρώμα του καυτού καλοκαιρινού ήλιου, καθώς ο θεατής ατενίζει ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Η πλούσια γκάμα του μπλε ανακαλεί τη θάλασσα και τον ουρανό, ενώ οριζόντιες χρωματικές επιφάνειες, που διευθετούν το ζωγραφικό χώρο, θυμίζουν κύματα ή ορίζοντες». Παράλληλα με την έκθεση του Κώστα Πανιάρα στην αίθουσα τέχνης «Ερμούπολη» (7 έως 28/7), θα φιλοξενηθεί έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Μιγάδη, «ενός βετεράνου της παραστατικής ζωγραφικής, αθόρυβου, ευαίσθητου και ρομαντικού, ποιητή του χρόνου που πέρασε». Στον ίδιο χώρο (4 έως 31 Αυγούστου), θα παρουσιαστεί η ζωγραφική δημιουργία ενός Ελληνα που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, του Σταύρου Κοτσιρέα. «Τα τοπία του» σημειώνει ο Κ. Ιωαννίδης «είναι σώματα ρυθμών της παρατήρησης και της ανάμνησης, της ανασκαφής του υποσυνείδητου και της αναπόλησης. Σε τόνους τροπικούς μεταφέρει τη λύπη και τη λαμπρότητα της αίσθησης». Η αυλαία των «Ερμουπολείων» πέφτει με την έκθεση του Γιάννη Κόττη στην Πινακοθήκη Κυκλάδων (9 έως 28 Αυγούστου).

Δημιουργία του Σ. Σόρογκα
Δημιουργία του Σ. Σόρογκα
Στο Κέντρο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων «Κρύπτη» στο Μαχαιράδο Ζακύνθου, φιλοξενείται έκθεση γλυπτικής της Κλειώς Μακρή. Η καλλιτέχνις εκθέτει γλυπτά μικρών διαστάσεων και ψηφιδωτά τοίχου. Τα τελευταία χρόνια, χωρίς να εγκαταλείψει το ψηφιδωτό και το σκληρό υλικό της, τη λευκή, γκρίζα και υποκίτρινη πέτρα που τη διαπερνά με θέρμη ο ελληνικός ήλιος, δούλεψε στην εύπλαστη μάζα του πηλού μια τρυφερή και αξιαγάπητη σειρά γλυπτών πορτρέτων, έχοντας για μοντέλα τα παιδιά της.

«Ζωγραφίζοντας την Κέρκυρα» είναι ο τίτλος της έκθεσης που διοργανώνει η Εθνική Πινακοθήκη στο παράρτημά της στην Κέρκυρα (Κάτω Κορακιάνα). Η έκθεση επιχειρεί να παρουσιάσει το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε το νησί ως τόπος καλλιτεχνικής δημιουργίας. Παρουσιάζονται, έως τις 8 του Σεπτέμβρη, έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, αλλά και φωτογραφίες αποκλειστικά από τις συλλογές του Μουσείου. Περιλαμβάνονται εκατόν είκοσι πέντε έργα, όχι μόνο Κερκυραίων καλλιτεχνών, αλλά και άλλων που απεικονίζουν την Κέρκυρα ή δημιουργήθηκαν στο νησί. Μερικά από αυτά εκτίθενται σπανιότατα όπως η «Προσωπογραφία του κόμητος Σούλεμπουργκ» του Παναγιώτη Δοξαρά. Αρκετά από αυτά παρουσιάζονται για πρώτη φορά, όπως το μοναδικό έργο που ο γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς έφτιαξε κατά την περίοδο του εγκλεισμού του στο Ψυχιατρείο του νησιού και παραχωρήθηκε από τη διοίκηση του ιδρύματος. Επίσης, παρουσιάζονται ογδόντα έγχρωμες διαφάνειες της φωτογράφου Μαρίας Χρουσάκη από την Κέρκυρα της δεκαετίας του 1950. Ακόμη στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα των: Χαράλαμπου Παχή, Κωνσταντίνου Παρθένη, Αγγελου Γιαλλινά και Βικέντιου Μποκατσιάμπη, χαρακτικά του Μάρκου Ζαβιτζιάνου και Νικόλαου Βεντούρα.

Εργο του Δ. Κοκκινίδη
Εργο του Δ. Κοκκινίδη
Συνεχίζεται στην γκαλερί «Βουρκαριανή» στην Κέα η έκθεση ζωγραφικής της Γ. Μπλιάτσου. «Πορτρέτα λουλουδιών και οπτικά παιχνίδια» είναι ο τίτλος της και παρουσιάζεται η πρόσφατη εικαστική δημιουργία της ζωγράφου. Χωρίς τις λεπτομέρειες της βιολογικής υπόστασης των θεμάτων της, λουλουδιών και φρούτων, η ζωγράφος κατορθώνει να συνδιαλέγεται εικαστικά μαζί τους και να αναδεικνύει τα ατομικά χαρακτηριστικά τους.

Ανθρωπόμορφες φόρμες, φορέματα που αντί για κορμιά σκεπάζουν μεταλλικές κατασκευές, οι οποίες στηρίζουν ή προσπαθούν να επαναφέρουν στην αρχική δομή καταρρέοντα και παραμορφωμένα σχήματα, που φαίνεται να γνωρίζουμε καλά. Αυτή είναι η θεματολογία της έκθεσης της Μαρίας Λοϊζίδου, με τίτλο «Σκοτεινοί θάλαμοι» που παρουσιάζεται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λαογραφικού Μουσείου Ναυπλίου, σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα.


Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εικαστικά: Τα συν και τα πλην μιας μεστής χρονιάς(2003-12-28 00:00:00.0)
«Χρώματα» του καλοκαιριού(2000-07-23 00:00:00.0)
"Μέλισσα" των εικαστικών τεχνών(1998-11-12 00:00:00.0)
Ματιές εκτός των τειχών(1998-06-27 00:00:00.0)
Δέκα χρόνια απουσίας(1996-08-22 00:00:00.0)
Στο φως της ελληνικής υπαίθρου(1995-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ