Τετάρτη 2 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΠ
Την έκαναν... κυβερνητική «επιτυχία»

Σημίτης, Δρυς και λοιποί κυβερνητικοί παράγοντες άρχισαν να «ψευτο-τραγουδάνε» για τα... αυτιά της αγροτιάς

Τη «μεγάλη» κυβερνητική επιτυχία της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ θα ακούν - και θα την ακούν για αρκετό καιρό ακόμα - οι Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφοι. Οταν θα τη δουν όμως και από κοντά μετά το 2005, τι ακριβώς ψηφίστηκε, θα καταλάβουν τη διαφορά...

Σήμερα ο υπουργός Γεωργίας στήνει μια κυβερνητική επικοινωνιακή φιέστα στον Αγιο Νικόλαο της Κρήτης, όπου ο ίδιος είχε προαποφασίσει να γίνει η 6η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Αγροτικής Πολιτικής (ΕΘΕΑΠ) με βασικά θέματα, όπως ανακοίνωσε, την αποτίμηση της Ελληνικής Προεδρίας και τις αλλαγές της ΚΑΠ. Δηλαδή, ο υπουργός θα ξανατραγουδήσει την «επιτυχία» του και από βήματος ΕΘΕΑΠ στο Λασίθι. Αν και όπως επίσης ο ίδιος ο υπουργός είπε την περασμένη Παρασκευή ξεκινάει ενημερωτικός κύκλος σε όλες τις εσχατιές της Ελλάδας. Δηλαδή, ξεκινάει ένα μεγάλο απατηλό προπαγανδιστικό πανηγύρι, με σκοπό την εξαπάτηση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Και όχι μόνο αυτό. Η ψήφιση της χειρότερης μέχρι τώρα αναθεώρησης της ΚΑΠ σχεδιάζεται να γίνει και προεκλογική ατραξιόν του ΠΑΣΟΚ και του μηχανισμού του, χωρίς ίχνος ενοχής και ντροπής.

Την «επιτυχία» της αναθεώρησης της ΚΑΠ έπιασε προχτές στο στόμα του και ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του μετά το Υπουργικό Συμβούλιο. «Ηταν μια διπλή επιτυχία και της Προεδρίας και των ελληνικών θέσεων», είπε και συνέχισε: «Ο πρόεδρος του Συμβουλίου ήταν ο Ελληνας υπουργός Γεωργίας, αυτός κατηύθυνε τις διαπραγματεύσεις. Και όσον αφορά τον Ελληνα πρωθυπουργό, είχα μια μακρά συνομιλία δύο φορές με τον Επίτροπο Γεωργίας τον κ. Φίσλερ και καταλήξαμε στη συγκεκριμένη τακτική που θα εφαρμόσουμε. Αυτή η τακτική εφαρμόστηκε και αυτή η τακτική οδήγησε στο αποτέλεσμα και αυτή συζήτησα και συναποφάσισα με τον κ. Σιράκ και με τον κ. Σρέντερ στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης». Εδώ φαίνεται πως και ο πρωθυπουργός θέλει κι αυτός να ευλογήσει τα γένια του...

Ομως από τα παραπάνω λεγόμενα του πρωθυπουργού προκύπτει και μια άλλη διάσταση... Ενας συναγωνισμός για το ποιος υπηρέτησε καλύτερα τα αφεντικά της ΕΕ και των ευρω-πολυεθνικών. Ο πρωθυπουργός ή ο υφιστάμενος υπουργός Γεωργίας; Σε αυτή την κατεύθυνση, μια χαρά τα πήγαν και οι δύο. Και, προφανώς, το ίδιο καλά θα τα κατάφερναν κι αν ήταν και άλλοι είτε από το ΠΑΣΟΚ, είτε από τη ΝΔ στις θέσεις τους. Αλλά για τους μικρομεσαίους αγρότες δε βγήκε και δε θα έβγαινε τίποτα προς το καλύτερο. Αλλωστε και χτες στον απολογισμό Ελληνικής Προεδρίας στο Ευρωκοινοβούλιο ο Κ. Σημίτης ομολόγησε, με δικά του λόγια βέβαια, γιατί και για ποιον έγινε η αναθεώρηση της ΚΑΠ. Ανάμεσα σε άλλα τόνισε: «Η μετατόπιση πολύ σημαντικού τμήματος των επιδοτήσεων της ΚΑΠ από επιδοτήσεις στα προϊόντα σε εισοδηματικές ενισχύσεις προς τους γεωργούς ισχυροποιεί σημαντικά τη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προσεχείς διαπραγματεύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».

Βέβαια, οι διαπραγματεύσεις στον ΠΟΕ δεν αφορούν τα συμφέροντα των μικρομεσαίων Ελλήνων αγροτών, ούτε καν των Ευρωπαίων και όλου του κόσμου. Αφορούν τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου, αφού ως γνωστόν στις διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ δεν προέχει η γεωργία, αλλά οι επενδύσεις, οι υπηρεσίες και τα πνευματικά δικαιώματα. Αλλά και για το τμήμα των διαπραγματεύσεων που αφορά τη γεωργία, η Ελληνική Προεδρία ήδη ψήφισε στο όνομα των διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ τη μείωση των επιδοτήσεων στην παραγωγή κατά 60%!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ