Κυριακή 19 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψηφοδέλτια μάχης και ελπίδας

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ σ' όλη τη χώρα

Κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει το δικό της στίγμα και τη δική της βαρύτητα στις συνθήκες που διεξάγεται. Αντικειμενικά είναι μια από τις μεγάλες πολιτικές μάχες που διεξάγονται εφ' όλης της ύλης. Το πεδίο της εκλογικής μάχης που ορίζεται από το πλαίσιο μιας γενικευμένης πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι ο στίβος στον οποίο από τη μια η πλουτοκρατία επιδιώκει να μη χάσει από τα κεκτημένα της, αντίθετα θέλει να ενισχύσει τη θέση της πολιτικά, προκειμένου να συνεχίζει απρόσκοπτα την ικανοποίηση των συμφερόντων της. Από την άλλη η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, και με την ψήφο τους προσδοκούν και επιδιώκουν να αφαιρέσουν έδαφος από τον αντίπαλο τους και να κάνουν βήματα προς τα μπρος, στο δρόμο για τη δική τους υπόθεση, για τα δικά τους συμφέροντα. Ετσι και στις εκλογές εκφράζεται και πρέπει να εκφράζεται όσο το δυνατό πιο αποφασιστικά αυτή η σύγκρουση των αντίθετων συμφερόντων.

Η ολιγαρχία και τα κόμματά της πάντα επιδιώκουν, πολύ πιο αποφασιστικά δε στις εκλογικές αναμετρήσεις, να συγκαλύψουν αυτή την ουσία, μέσα από την προβολή των υποτιθέμενων πολλών διαφορετικών κομμάτων, πολλών διαφορετικών πολιτικών, που δίνουν τάχα τη δυνατότητα στις λαϊκές μάζες να εκφραστούν ελεύθερα και να επιλέξουν ελεύθερα με την ψήφο τους την προάσπιση των συμφερόντων τους. Είναι και αυτή μια μορφή χειραγώγησης των συνειδήσεων, αφού οι πολλές παραλλαγές της ίδιας ή παραπλήσιας πολιτικής από διάφορα κόμματα συγκαλύπτει τον πραγματικό πυρήνα της αναμέτρησης, δημιουργώντας συγχύσεις στο θέμα τι πραγματικά κρίνεται.

Τούτες οι εκλογές στη συγκυρία της εισόδου στην ΟΝΕ της πλουτοκρατίας και των επιχειρηματιών, της εξάπλωσης της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας και του πολέμου της «νέας τάξης», μπορούν και πρέπει να δώσουν αποτέλεσμα ενίσχυσης του αντίπαλου στην άρχουσα τάξη δέους. Ο λαός μπορεί με την ψήφο του να στείλει το δικό του μήνυμα για το δικό του δρόμο αντίστασης και αντεπίθεσης στη σαρωτική επέλαση ενάντια στα δικαιώματά του, που οργανώνεται τώρα για να επέλθει μετεκλογικά. Και πρέπει να έχει τη δύναμη να την αποτρέψει, με την τόλμη που πρέπει να δώσει αποφασιστικό χτύπημα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για να ηττηθούν, σε συνδυασμό με την αποφασιστική ενίσχυση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ.

Των ψηφοδελτίων της πλατιάς συμπαράταξης με τους κομμουνιστές ανθρώπων της κοινωνικής, πνευματικής και πολιτικής ζωής, που ενώνουν τη δράση τους με τη φωνή του ΚΚΕ για μια διαφορετική από τη σημερινή πορεία του λαού και του τόπου.

Γιατί τα πλατιά ενωτικά ψηφοδέλτια του ΚΚΕ εκφράζουν τον πόθο της λαϊκής συσπείρωσης, της συνένωσης των κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων που μπορούν να βάλουν θεμέλιο για να στεριώνει το αντίπαλο στην πλουτοκρατία δέος, το λαϊκό κοινωνικοπολιτικό μέτωπο. Αποδεικνύουν στην πράξη, πως στο έδαφος του αγώνα για να 'ρθουν καλύτερες μέρες για το λαό, μπορούν να συναντηθούν διαφορετικές δυνάμεις, που όμως νοιάζονται και αγωνίζονται κόντρα στο ρεύμα.

Στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ η μαχητικότητα και η πρωτοπόρα δράση των στελεχών του ΚΚΕ, συναντιέται με τη διάθεση για αντίσταση στην καταστροφική για το λαό λαίλαπα, ανθρώπων που συνενώνουν τη δική τους θέληση για δράση, ώστε να γίνουν πιο ισχυρά τα εμπόδια εξάπλωσης της αντιλαϊκής πολιτικής στην πορεία συγκρότησης του «αντίπαλου δέους».

Οι εργάτες οι αγρότες οι μικρομεσαίοι της πόλης, οι προοδευτικοί άνθρωποι των Γραμμάτων και της Τέχνης, η μαχητική νεολαία, οι γυναίκες των καταπιεσμένων λαϊκών στρωμάτων, στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, βλέπουν την ελπίδα και τη δύναμη για τους μετέπειτα αγώνες, που μπορεί να γίνονται πραγματικότητα και με την πιο αποφασιστική ενίσχυσή τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ