Παρασκευή 20 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Διεκδικεί μερίδιο από τη «δόξα»

Τη στήριξη της Ελληνικής Προεδρίας επειδή τη θεωρεί «εθνική υπόθεση», ζήτησε ο Κ. Καραμανλής από τους ομοϊδεάτες του αρχηγούς κομμάτων που συμμετείχαν στη διευρυμένη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Χαλκιδική.

«Ζήτησα από τους ηγέτες του ΕΛΚ να στηρίξουν τις προσπάθειες της Προεδρίας για να καταλήξουν σε θετικά συμπεράσματα», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ ο πρόεδρος της ΝΔ, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι βασική προτεραιότητα είναι να καταλήξει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στα βασικά θέματα και κυρίως στο κείμενο του Συντάγματος ως «βάση συζήτησης». Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΝΔ διεκδικεί μερίδιο από τη δόξα της Ελληνικής Προεδρίας, αφού στηρίζει το σύνολο των αντιλαϊκών πολιτικών που προωθεί η κυβέρνηση Σημίτη.

Ωστόσο ορισμένες από τις προτάσεις που υπέβαλε στη σύνοδο του ΕΛΚ ο πρόεδρος της ΝΔ για το Ευρω-Σύνταγμα απορρίφθηκαν μετά πολλών επαίνων. Ειδικότερα, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΛΚ Β. Μάρτενς, το ΕΛΚ συμφωνεί με τη θεσμοθέτηση της θέσης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Διαφορετική άποψη εξέφρασε ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της «διατήρησης της εναλλαγής των κρατών μελών στην προεδρία». Με τη θέση αυτή συμφωνούν και οι πρωθυπουργοί του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας και ο Αυστριακός καγκελάριος, ενώ δεν τοποθετήθηκαν στη σύνοδο του ΕΛΚ για το θέμα οι Αθνάρ και Μπερλουσκόνι. Ακόμα δε φαίνεται να έχει καμία τύχη η πρόταση του προέδρου της ΝΔ περί θεσμοθέτησης από το Σύνταγμα ρήτρας αλληλεγγύης για συνδρομή, ακόμα και με στρατιωτικά μέσα, των κρατών μελών, από οπουδήποτε και αν δεχτούν επίθεση «είτε τρομοκρατική είτε στρατιωτική». Ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι «δεν έγινε συζήτηση», απλώς ο ίδιος το ανέφερε και «είναι κάτι που παραμένει ανοιχτό». Πάντως, επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας ότι «η ρήτρα έχει συμπεριληφθεί, αλλά όχι στο εύρος που θα επιθυμούσαμε, ώστε να καλύπτει και την αμοιβαία συνδρομή, σε περίπτωση που υπάρξει στρατιωτική απειλή».

Οπως είπε ο πρόεδρος του ΕΛΚ Β. Μάρτενς, το αποτέλεσμα της Συντακτικής Συνέλευσης χαρακτηρίζεται πολύ θετικό και τα κεντροδεξιά κόμματα ζητούν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα γρήγορα και σε κάθε περίπτωση μέχρι το Δεκέμβρη του 2003.

Επίσης, αποφασίστηκε να διεξαχθεί ειδική σύνοδος του ΕΛΚ το φθινόπωρο για την ευρωπαϊκή πορεία των χωρών της Βαλκανικής. Στη σύνοδο του ΕΛΚ συμμετείχαν εννέα πρωθυπουργοί (απουσίαζε ο Γάλλος Ραφαρέν) και περίπου 50 αρχηγών κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ