Παρασκευή 20 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ο Ντενκτάς αποκλείει αποδοχή του σχεδίου Ανάν

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι δεν υιοθετεί την άποψη ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο από αυτό του Αναν και πρόσθεσε ότι ο ίδιος αποκλείεται να το αποδεχτεί.

Κατά τον Ντενκτάς, το σχέδιο Αναν στρέφεται κατά των τουρκικών συμφερόντων και έχει πολλές ελλείψεις. Δήλωσε ότι τις θέσεις του αυτές τις ανέπτυξε πολλές φορές στον Τόμας Γουέστον, «αλλά εκείνος συνεχίζει μια πιεστική συμπεριφορά». Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Κύπρος δεν είναι δυνατόν να ενταχθεί στην ΕΕ από την οποία απουσιάζει η Τουρκία, «καθ' ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε την παράδοση των Τουρκοκυπρίων στους Ελληνοκυπρίους και την προσφορά των γεωπολιτικών δικαιωμάτων της Τουρκίας επί της νήσου στην Ελλάδα». Δήλωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση σκέπτεται να επιλύσει το Κυπριακό παραχωρώντας την Κύπρο στην Ελλάδα και ως αντάλλαγμα τη Μυτιλήνη ή βάση στην Καρπασία στην Τουρκία.

Η εφημερίδα «Ορτάμ», σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ντενκτάς τον καλεί να παραιτηθεί γιατί οι Τουρκοκύπριοι θέλουν λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Δηλώσεις Παπαδόπουλου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι οι Γκίντερ Φερχόιγκεν και Τόμας Γουέστον συμφωνούν πλήρως με τη γραμμή που ακολουθεί η κυπριακή κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκαμε τη δήλωση αυτή, σχολιάζοντας τις θέσεις των κ.κ. Φερχόιγκεν και Γουέστον, με τις οποίες επέκριναν τον Ραούφ Ντενκτάς στο Κυπριακό και στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ειδικότερα, για τη δήλωση του Γκίντερ Φερχόιγκεν ότι αν δεν αρέσει στην τουρκική πλευρά η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επισήμανε ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος απαντούσε σε ισχυρισμό Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου ότι η Κύπρος δε δικαιούται να υποβάλει αίτηση για ένταξη. Οι θέσεις του κυρίου Φερχόιγκεν στο Κυπριακό, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν πάντα σωστές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ