Σάββατο 14 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Στα «ερτζιανά» με τον Μ. Χατζιδάκι

Εννιά χρόνια χωρίς τον Μάνο Χατζιδάκι και αύριο Κυριακή, 15 Ιουνίου, θα «πλημμυρίσουν» με τη μουσική και τα τραγούδια του τα ερτζιανά. Ο «902 Αριστερά στα FM» και το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ έχουν σημαντικά αφιερώματα στον κορυφαίο δημιουργό.

Η εκπομπή «Ποιητική αδεία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή στις 6 το απόγευμα, στον «902 Αριστερά στα FM», πραγματοποιεί τη δεύτερη φετινή αναφορά της στον Μάνο Χατζιδάκι, αφιερώνοντας δύο ώρες στα τραγούδια που έγραψε για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Λίγο πριν τη λήξη του Εμφυλίου, το 1949, ο Μάνος Χατζιδάκις σκύβει με ευλάβεια πάνω στο ρεμπέτικο τραγούδι και, ταυτόχρονα, μελοποιεί το «Ματωμένο Γάμο» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, πάνω στην ανυπέρβλητη μετάφραση του Νίκου Γκάτσου. Θα συνεχίσει με το «Παραμύθι χωρίς όνομα», του Ιάκωβου Καμπανέλλη, αλλά θα «ντύσει» με τη μουσική του και «ασπρόμαυρες» στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου: «Γαρίφαλο στ' αυτί», «Είμαι άντρας και το κέφι μου θα κάνω», «Αγάπη που 'γινες δίκοπο μαχαίρι», «Μην τον ρωτάς τον ουρανό», «Μες σ' αυτή τη βάρκα», «Τ' αστέρι του βοριά», κ.ά.

Αργότερα, στα πλαίσια νεότερων αντιλήψεων που ανέπτυξε για τη μουσική και το τραγούδι, ο Μάνος Χατζιδάκις θα αποκηρύξει τα «κινηματογραφικά», καθώς τα θεωρούσε τραγούδια για «λαϊκή κατανάλωση». Εχθρός του «εύκολου», ανήσυχος, ρεαλιστής και ουτοπικός, ο Μάνος Χατζιδάκις πορεύτηκε αναζητώντας και έμεινε πάντα μελαγχολικός και αμήχανος στο «χειροκρότημα».

Το Τρίτο Πρόγραμμα αφιερώνει την Κυριακή 15 Ιουνίου ολόκληρο το πρόγραμμά του στον Μάνο Χατζιδάκι. Θα ακουστούν μουσικές και τα τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε, η φωνή του στα ιστορικά «Σχόλια του Τρίτου», αλλά και σε προσωπικές ερμηνείες δικών του τραγουδιών, η περίφημη διάλεξη στο Θέατρο Τέχνης το 1949 για το ρεμπέτικο τραγούδι, η συναυλία που έδωσε στη Χίο με τον Σπύρο Σακκά το 1980, η ομιλία του στην Εθνική Πινακοθήκη για τη σχέση μουσικής και στίχου το 1986 και το «Τηλεφώνημα Ρουτίνας», ένα κείμενο του Δημήτρη Παπαδημητρίου για τον Μάνο Χατζιδάκι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ