Παρασκευή 13 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Στερούν από το λαό το δικαίωμα να επιλέγει το μέλλον του!

Εντονες διαμαρτυρίες για τη νομιμοποίηση του «γύψου» στα δημοκρατικά δικαιώματα

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρωσίας, που εκδόθηκε στις παραμονές της αργίας για τη μέρα της «ανεξαρτησίας» της Ρωσίας (από την ΕΣΣΔ!), προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Στην Ανακοίνωση της Γραμματείας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας - Κόμματος των κομμουνιστών της Ρωσίας (ΚΕΚΡ -ΚΚΡ), σχετικά με την απόφαση ουσιαστικής υποστήριξης της απαγόρευσης διεξαγωγής δημοψηφίσματος που έλαβε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας, σημειώνονται τα εξής:

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο αρνήθηκε να ικανοποιήσει την αγωγή για την αντισυνταγματική απαγόρευση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στη Ρωσική Ομοσπονδία που κατέθεσαν οι κομμουνιστές - βουλευτές της Κρατικής Δούμας. Εκρινε τα πάντα νόμιμα. Αυτήν την απόφαση την αναμέναμε. Ηταν νομοτελειακή: Ο Γιέλτσιν εκτέλεσε το νόμιμο κοινοβούλιο και με τις εκλογές και το δημοψήφισμα "του αίματος" επέβαλε το αντιλαϊκό σύνταγμα. Ο εγγυητής αυτού του αντιλαϊκού συντάγματος είναι ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο εξασφαλίζει την αντιστοιχία όλων των άλλων νόμων με την αντιλαϊκή ουσία του συντάγματος. Γι' αυτό και ήταν λογικό που το Συνταγματικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε τη νομιμότητα της στέρησης του δικαιώματος του λαού να αποφασίσει μόνος του για τη μοίρα του.

Το ΚΕΚΡ - ΚΚΡ θεωρεί πως παρόμοια ζητήματα δε λύνονται στα δικαστήρια αλλά στον ταξικό αγώνα, στη βάση του πραγματικού συσχετισμού των δυνάμεων. Πολίτες της Ρωσίας μπείτε στον αγώνα ενάντια στους αντιλαϊκούς νόμους! Ενωθείτε!»

Δηλώσεις των εκπροσώπων
του ΚΚΡΟ

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο «Ιντερφαξ», οι 3 βουλευτές - εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) με δηλώσεις τους επέκριναν την απόφαση του ΣΔ της χώρας.

Ο Ανατόλι Λουκιάνοφ σημείωσε ότι «αυτός ο νόμος επί της ουσίας καταργεί το δικαίωμα του λαού να τοποθετηθεί με το δημοψήφισμα, μιας και περιορίζει σοβαρά τα περιθώρια διεξαγωγής του σε τέτοιο βαθμό, που το δημοψήφισμα μετατρέπεται σε αυταπάτη». Ο ίδιος σημείωσε, επίσης, για άλλη μια φορά την παραβίαση της διαδικασίας κατά την έγκριση του ομοσπονδιακού νόμου, με την τετραπλή ψηφοφορία και την «κατάχρηση» του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας σε τέτοιο βαθμό ώστε, αν και παρόντες στην ψηφοφορία ήταν 182 βουλευτές, στο τελικό αποτέλεσμα να φέρεται ότι πήραν μέρος σχεδόν και οι 450! Ο Ανατόλι Λουκιάνοφ, υποστήριξε ότι «αυτή η απόφαση του ΣΔ ανοίγει το δρόμο για μια αλυσιδωτή αντίδραση επίθεσης στα δικαιώματα του ανθρώπου, στην ενίσχυση των αυταρχικών τάσεων στη χώρα».

Ο Βίκτωρ Ιλιούχιν σημείωσε ότι «το ΣΔ βγήκε από τα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του και ουσιαστικά ιδιοποιήθηκε δικαιώματα του νομοθέτη, μιας και στο Σύνταγμα δεν υπάρχουν περιορισμοί για τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων».

Ο Βίκτωρ Ζόρκαλτσεφ από τη μεριά του υποστήριξε ότι «με την απόφαση αυτή ανοίγει το "κουτί της Πανδώρας", μιας και το ΣΔ ουσιαστικά νομιμοποίησε βαρύτατες παραβιάσεις, που έγιναν στην Κρατική Δούμα, κατά την ψήφιση του νόμου, με σκοπό τον περιορισμό της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων».

Τέλος, ο Ιβάν Μέλνικοφ, αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής του ΚΚΡΟ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και την επανάληψη της προσφυγής του ΚΚΡΟ στο ΣΔ της χώρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποφάσισε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής(2017-09-09 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση για το δημοψήφισμα στην Καταλονία(2014-11-05 00:00:00.0)
Απαγορεύει το δημοψήφισμα στην Καταλονία(2014-10-01 00:00:00.0)
Αφαίρεσαν την άδεια λειτουργίας του ΚΕΚΡ(2007-05-25 00:00:00.0)
Απόρριψη προσφυγής του ΚΚΡΟ(2005-08-02 00:00:00.0)
Νέα αντιδημοκρατικά μέτρα(2002-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ