Πέμπτη 5 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 50
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
«Πεδίο δόξης λαμπρό» οι παρευξείνιες χώρες

Πρόθυμοι οι Ελληνες μεγαλοεπιχειρηματίες να κερδίσουν από την καπιταλιστική ανασυγκρότηση, λέει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ

Στη... «συμβολή» του ελληνικού μεγάλου κεφαλαίου στην καπιταλιστική ανασυγκρότηση των παρευξείνιων χωρών, με ό,τι βεβαίως συνεπάγεται αυτό για την εργατική τάξη αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ), κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε το Επιμελητήριο. Το συνέδριο γίνεται σε μια περίοδο που οι μεν εργαζόμενοι στη χώρα μας συγκλονίζονται από τις μαζικές απολύσεις από μονάδες που κλείνουν επειδή μεταφέρουν τις δραστηριότητες τους σε γειτονικές χώρες, οι δε εργαζόμενοι εκείνων των χωρών όλο και πιο μαζικά πέφτουν θύματα άγριας εκμετάλλευσης από το... διεισδύον κεφάλαιο. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την έναρξη της «Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου» (ΟΣΕΠ), στην οποία συμμετέχουν οι παρευξείνιες χώρες και επιπλέον η Ελλάδα και η Αλβανία.

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Δρ. Φουντουκάκος κατέστησε σαφές ότι το κεφάλαιο δεν το αφορούν οι όποιες πολιτικές διαφορές μεταξύ των κρατών - μελών της ΟΣΕΠ, στο βαθμό που αυτές συγκλίνουν στην εδραίωση των κανόνων της «οικονομίας της αγοράς». Ο ίδιος ζήτησε για λογαριασμό των επιχειρηματιών ακόμα μεγαλύτερες διευκολύνσεις και παροχές, κάνοντας λόγο για «ασταθές, ασαφές και θολό οικονομικό και επενδυτικό πλαίσιο στις περισσότερες από τις χώρες - μέλη της ΟΣΕΠ», για «άγνοια των κανόνων της οικονομίας της αγοράς, πολιτική αστάθεια και ελλείψεις στις βασικές υποδομές».

Στη μέχρι σήμερα πορεία της διείσδυσης των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στις 10 χώρες - μέλη της ΟΣΕΠ αναφέρθηκε αναλυτικότερα ο γενικός γραμματέας του ΕΒΕΑ και πρόεδρος του ελληνικού επιχειρηματικού συμβουλίου ΟΣΕΠ Π. Κουτσίκος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Π. Κουτσίκος, συνολικά στις χώρες αυτές δραστηριοποιούνται περισσότερες από τρεις χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις τόσο στο εμπόριο όσο και στις υπηρεσίες.

Ειδικότερα:

  • Στη Βουλγαρία οι ελληνικές επιχειρήσεις ανέρχονται σε 1.000, έχουν επενδύσει 850 εκατ. δολάρια και, σύμφωνα με το ΕΒΕΑ, έχουν δημιουργήσει 85.000 θέσεις εργασίας.
  • Στην Αλβανία δραστηριοποιούνται περίπου 200 ελληνικές εταιρίες, η αξία του επενδεδυμένου κεφαλαίου ανέρχεται σε 300 εκατ. δολάρια.
  • Στη Ρουμανία οι ελληνικές επενδύσεις ανέρχονται σε 500 εκατ. δολάρια, με βασικούς τομείς δραστηριοποίησης τον τραπεζικό, τα τρόφιμα, τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευές και τις εταιρίες διανομών.
  • Στην Τουρκία δραστηριοποιούνται περίπου 70 ελληνικές επιχειρήσεις με επενδύσεις ύψους 600 εκατ. δολαρίων, κυρίως στους κλάδους της πληροφορικής, των καλλυντικών, των ποτών, της ιχθυοκαλλιέργειας, της εξόρυξης πρώτων υλών, στο εμπόριο και στον τουρισμό.
  • Στην Αρμενία «αιχμή του δόρατος» των ελληνικών επενδύσεων χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του ΕΒΕΑ την εταιρία τηλεπικοινωνιών «Armentel», που έχει εξαγοραστεί από τον ΟΤΕ. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 145 εκατ. δολάρια και το προσωπικό που απασχολεί σε 7.000 άτομα. Συνολικά οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στην Αρμενία είναι 27.
  • Στην Ουκρανία έχουν διεισδύσει 57 ελληνικές επιχειρήσεις με επενδύσεις ύψους 21 εκατ. δολαρίων.
  • Στη Γεωργία το σύνολο των ελληνικών επενδύσεων ανέρχεται σε 50 εκατ. δολάρια.
  • Στη Ρωσία το σύνολο των επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων ανέρχεται σε 45.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ