Κυριακή 19 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρέος και κριτήριο η αντίσταση στη βαρβαρότητα

- Πολιτισμός και Αριστερά ήταν ταυτισμένα στις λαϊκές συνειδήσεις. Εσχάτως εμφανίζονται ως αριστεροί οι υπερασπιστές της βαρβαρότητας. Πώς αντιμετωπίζεται αυτό;

- Αυτό είναι το μεγάλο χρέος και το καθήκον των συνειδητοποιημένων ανθρώπων. Είναι το χρέος να ξυπνήσουν οι συνειδήσεις, να συνδεθούν και να δημιουργήσουν ένα μεγάλο παλλαϊκό μέτωπο αντίστασης. Αυτό είναι θέμα δουλιάς, εξήγησης, πόρτα με πόρτα, άνθρωπο με άνθρωπο, στους χώρους που κινείται ο καθένας πρέπει να μπει σαν βασικός στόχος η σωστή εξήγηση και ερμηνεία των γεγονότων, η αποκάλυψη της αλήθειας στον κόσμο και κυρίως να ανορθωθεί το ηθικό του κόσμου, γιατί χωρίς ηθικό θα μείνουν εγκλωβισμένοι μέσα στους χώρους που κινείται ο καθένας.

Χρειάζεται δουλιά να ξεφοβηθούν οι άνθρωποι. Να δείξουμε ότι αυτή η εξουσία που φαίνεται απρόσιτη και αόρατη δεν είναι ούτε αόρατη ούτε απρόσωπη. Μπορεί να ανατραπεί αν αντιταχθεί αντίσταση απέναντί της. Αυτό που λέμε παγκοσμιοποίηση, και νέα τάξη πραγμάτων και Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι καθόλου απαραίτητο να ολοκληρωθούν. Τώρα είναι εν εξελίξει, αλλά δε σημαίνει ότι αυτά θα ολοκληρωθούν εάν πραγματικά και οι λαοί της Ευρώπης και ο δικός μας λαός αντισταθούν. Και αντισταθούν έμπρακτα. Να βγουν στο δρόμο, όχι με κουβέντες στο σπίτι, στην τηλεόραση μπροστά. Να βγουν στο δρόμο, να συνδεθούν με τους ομοίους τους, να αντιτάξουν μέτωπο απέναντι σ' αυτήν την καταστροφή που γίνεται. Αυτό είναι βασικό χρέος.

-Υπάρχουν δυνάμεις γι' αυτό;

-Οι δυνάμεις υπάρχουν και οι άνθρωποι που είναι έτοιμοι να επαναστατήσουν υπάρχουν. Το θέμα όμως είναι να γίνει αυτό. Κι αυτό θέλει δουλιά από τον καθένα που είναι ευαίσθητος, που αγωνιά για την τύχη του τόπου, σ' όποιο χώρο και να βρίσκεται. Το θέμα είναι να ξεφοβηθούν οι άνθρωποι. Να βγάλουν την προκατάληψη και τη φοβία από το παρελθόν, από τους διχασμούς από τον εμφύλιο και να μπορέσουν να δουν το Κομμουνιστικό Κόμμα καθαρά, με μάτι καθαρό, αυτό που είναι αυτή τη στιγμή, έτσι όπως εμφανίζεται μέσα από τις θέσεις και τις διακηρύξεις του. Και στο βαθμό που συμφωνούν με ορισμένα σημεία, αν κάποιες θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος τους εκφράζουν, πρέπει να τις υπερασπιστούν.

-Μιλάτε για το ΚΚΕ σαν να είναι η μόνη αριστερή επιλογή...

- Είναι το μόνο κόμμα αυτή τη στιγμή που αντιστέκεται - όχι επειδή είμαστε είτε μέλη είτε οπαδοί του, αλλά είναι αντικειμενικό - υπάρχει μέσα στη συνείδηση του κόσμου, κυκλοφορεί, ότι είναι το μόνο κόμμα που λέει την αλήθεια αυτή τη στιγμή. Το μόνο κόμμα που έχει καθαρές θέσεις. Το μόνο κόμμα που ξεσκεπάζει τα γεγονότα και τους δίνει την πραγματική τους διάσταση, χωρίς να τα αλλοιώνει, χωρίς να τα παραχαράζει, χωρίς να χαλκεύει την αλήθεια.

Αν αυτό το πράγμα ενταθεί και μπορέσει και βρει έκφραση με την ψήφο, στηρίξουν δηλαδή αυτές τις θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος όλοι οι ευαίσθητοι και έντιμοι άνθρωποι που έχει τραυματιστεί η εθνική τους αξιοπρέπεια, το φιλότιμό τους, η ανθρωπιά τους και του δώσουν τη δύναμη να δυναμώσει αυτή η φωνή της αλήθειας και να μπορέσει να φτάσει σε όλα τα πέρατα της επικράτειας, τότε θα έχουμε μια πραγματική αλλαγή.

Θα έχουμε πράγματι όρους μετά τις εκλογές, που θα μπορούμε να παλέψουμε και να δημιουργήσουμε συνθήκες αντίστασης, έτσι ώστε - δεν ξέρω αν θα φτάσουμε στο σημείο να αλλάξουμε τη ροή της ιστορίας αυτή τη στιγμή, της πραγματικότητας, αυτό το γίγνεσθαι, αν μπορούμε να το αλλάξουμε, αλλά μπορούμε να το αλλοιώσουμε σημαντικά, μπορούμε να το μεταστρέψουμε, μπορούμε να κρατήσουμε τις κατακτήσεις που έχουν κατακτηθεί με αίμα και με θυσίες, που σήμερα ακυρώνονται που καταστρέφονται.

-Πώς εξηγείτε τη μεγάλη επίθεση που δέχεται το ΚΚΕ, επίθεση δυσανάλογη με το εκλογικό ποσοστό που έχει;

-Βλέπετε, δεν είναι θέμα ποσοστού. Το Κομμουνιστικό Κόμμα ποτέ δεν έδωσε βάρος και σημασία στο εκλογικό ποσοστό, στον αριθμό των βουλευτικών εδρών. Δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το ζήτημα είναι οι αγώνες μέσα στον κόσμο. Αυτό το μέτωπο το οποίο παλεύουν οι κομμουνιστές, μέσα στη ζωή, αυτό έχει σημασία. Και τώρα φαίνεται ευρύ το πεδίο αυτού του αγώνα γιατί είναι πολύς ο κόσμος ο δυσαρεστημένος και απογοητευμένος από την κατάσταση.

Είναι επικίνδυνο για τους πραγματικούς κυβερνήτες το γεγονός ότι γίνεται αυτή η ζύμωση μέσα στον κόσμο. Οτι λέγεται από όλες τις πλευρές αυτήν τη στιγμή ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι το μόνο που μας εκπροσωπεί ουσιαστικά, σε θέσεις σε αντιλήψεις σε αναλύσεις απέναντι στα γεγονότα.

Αυτό είναι το ουσιώδες. Αυτό φοβούνται και γι' αυτό το όπλο του αντικομμουνισμού είναι στο οπλοστάσιό τους διαρκώς. Οταν χρειάζεται, το βγάζουν στην επιφάνεια. Τώρα υπάρχει πράγματι μια αντικομμουνιστική υστερία σχεδόν και αν δεν είναι ακόμα υστερία θα γίνει πολύ γρήγορα. Θυμίζει άλλες εποχές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ