Παρασκευή 17 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Θα συγκρουστούμε με τη βαρβαρότητα της «νέας τάξης»

Γόνιμος διάλογος μεταξύ των φοιτητών και του μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρούτσικου, του γραμματέα της ΕΕΔΥΕ Θανάση Παφίλη και του καθηγητή της Παντείου και υποψήφιου βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Ρούση

Οι Θανάσης Παφίλης, Θάνος Μικρούτσικος και Γιώργος Ρούσης, με τον συντονιστή της συζήτησης
Οι Θανάσης Παφίλης, Θάνος Μικρούτσικος και Γιώργος Ρούσης, με τον συντονιστή της συζήτησης
Να κρατήσουν ανυπόταχτη στάση ζωής και να αγωνιστούν κόντρα στα σχέδια της «νέας τάξης» παρότρυναν το νεαρό ακροατήριό τους τρεις άνθρωποι, που μέσα από τη δική τους ζωή έχουν δώσει τέτοια δείγματα γραφής. Χτες το μεσημέρι στο Πάντειο Πανεπιστήμιο έγινε ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα στους φοιτητές της σχολής και τον μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα της ΕΕΔΥΕ και τον Γιώργο Ρούση, καθηγητή του Παντείου και υποψήφιο βουλευτή Β` Αθήνας του ΚΚΕ. Το θέμα της συζήτησης, που διοργάνωσαν οι ΠΚΣ, άκρως επίκαιρο: «Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια. Ο πόλεμος που συνεχίζεται».

Ο Γ. Ρούσης, που πήρε πρώτος το λόγο, στη χτεσινή εκδήλωση, μιλώντας μπροστά σ' ένα ακροατήριο, το οποίο τον έχει γνωρίσει μέσα στα αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου, ξεκίνησε την ομιλία του με μια χαρακτηριστική φράση: «Εμείς οι κομμουνιστές είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε στη βαρβαρότητα της νέας τάξης και στους ντόπιους εκφραστές της, την παραδοσιακή Δεξιά και την πράσινη Δεξιά».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην αξία των εκλογών, υπογράμμισε: «Το ΚΚΕ και γενικά οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς πρέπει να είναι σαφές ότι δε διακατέχονται από κάποια εκλογο-λαγνεία, δεν πιστεύουμε ότι οι εκλογές είναι το παν, ακόμα και στα πλαίσια της αστικής δημοκρατίας». Για να προσθέσει σ' άλλο σημείο της ομιλίας του: «Σ' αυτές τις εκλογές, δεν πρόκειται να βγάλουμε κυβέρνηση. Ο Σημίτης ή ο Καραμανλής, όποιος και αν εκλεγεί, δε θα είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας, θα είναι υπάλληλος, λογιστάκος, διαχειριστής των Ευρωπαίων και των Αμερικάνων». Η ενίσχυση του ΚΚΕ, υπογράμμισε στη συνέχεια, μέσα από αυτές τις εκλογές, είναι σημαντική για να ενισχυθούν οι θέσεις, αλλά και να αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνάμεις κυρίως μετά τις εκλογές.

Φοιτητές της Παντείου παρακολουθούν με προσοχή τους ομιλητές
Φοιτητές της Παντείου παρακολουθούν με προσοχή τους ομιλητές
Αναφερόμενος στη στάση που κράτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, είπε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για μια κυβέρνηση βαθύτατα συντηρητική, με την έννοια ότι αποδέχεται τη νέα τάξη και προσπαθεί να τη διαχειριστεί. Είναι μια κυβέρνηση δολοφονική που πήρε μέρος και συμμετείχε με όλες τις μορφές κατά της δολοφονίας των λαών της Γιουγκοσλαβίας και γι' αυτό εισέπραξε τα εύσημα από τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Να βγούμε στους δρόμους του αγώνα

«Ξαναβλέπουμε το ίδιο δραματικό έργο. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός τρίτου γύρου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία», αυτό τόνισε ο ΓΓ της ΕΕΔΥΕ Θ. Παφίλης, ξεκινώντας την ομιλία του. Ενώ στη συνέχεια υπογράμμισε ότι μια νέα ωμή επέμβαση των ιμπεριαλιστών βρίσκεται προ των θυρών και οι ρήτορες του ΝΑΤΟ προετοιμάζουν το έδαφος, κάνοντας εκ νέου λόγο για υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια... Μπαίνουμε σε μια εποχή αλλαγής των συνόρων. Στόχος των ιμπεριαλιστών είναι η υποδούλωση των λαών, κατέληξε.

Ο Θ. Παφίλης επισήμανε την ανάγκη της πλατιάς αντίστασης του ελληνικού λαού εναντίον των σχεδίων των ιμπεριαλιστών. Μέσα από τα λόγια έστειλε το μήνυμα: «Πρέπει να βγούμε και πάλι στους δρόμους, δεν πρέπει να ξεχάσουμε τις δολοφονίες των αμάχων, τους βομβαρδισμούς των σχολείων και των νοσοκομείων, τις βόμβες ουρανίου και στείρωσης που έριξαν οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες. Να εμποδίσουμε μια νέα σφαγή». Πρέπει να απαντήσουμε όμως, συνέχισε, και στην κυβέρνηση του αίματος. Να στείλουμε ένα μήνυμα, μέσα από την κάλπη, στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τους συνοδοιπόρους της. Και κατέληξε: «Ο αγώνας έχει πάντα αποτέλεσμα. Το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της πατρίδας μας το απέδειξε. Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι αφύπνισαν ολόκληρη την ανθρωπότητα».

«Καλύτερα να αγωνίζεσαι μάταια, παρά να ζεις μάταια...». Μια σύντομη πρόταση, «βγαλμένη» από τα χείλη του Θ. Μικρούτσικου, απαντώντας στην ερώτηση ενός νεαρού φοιτητή, για το αν οι αγώνες, εναντίον της νέας τάξης, έχουν αποτελέσματα. Οκτώ λέξεις, που μέσα τους όμως κρύβουν την πραγματική διάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο μουσικοσυνθέτης Θ. Μικρούτσικος στη χτεσινή ομιλία του υπογράμμισε ότι σήμερα ο τόπος μας γνωρίζει την πιο ελλειμματική δημοκρατία, αυτή που επιβάλλουν τα ΜΜΕ.

Στη συνέχεια τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση υπηρετεί με απόλυτη συνέπεια το κεφάλαιο και συμμετέχει ενεργά σε κάθε επέμβαση που αποφασίζουν τα επιτελεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αναφερόμενος στη στάση που θα κρατήσουν οι άνθρωποι της τέχνης, μπροστά στις νέες εξελίξεις στη Βαλκανική και στον επικείμενο πόλεμο, ο Θ. Μικρούτσικος τόνισε: «Πέρσι τέτοιο καιρό, οι καλλιτέχνες δημιουργήσαμε την κίνηση "1η Μάρτη" και αντιταχθήκαμε στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Το σύστημα επιτέθηκε με σφοδρότητα. Αυτοί που μείναμε θα συμμετέχουμε μ' όλες τις δυνάμεις απ' εδώ και εμπρός». Παράλληλα ο Θ. Μικρούτσικος, μπροστά στο ακροατήριο, διάβασε το κείμενο που υπογράφει ο ίδιος, ο Β. Παπακωνσταντίνου, ο Δ. Τσακνής και ο Δ. Μητροπάνος και μέσα στο οποίο εξηγούν τους λόγους που επέλεξαν να στηρίξουν το ΚΚΕ σ' αυτές τις εκλογές.

Στη Φιλοσοφική

«Αξίζει να ζήσουμε και να πεθάνουμε για την ειρήνη», ήταν το μήνυμα της χτεσινής εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΠΚΣ στη Φιλοσοφική σχολή με το ίδιο θέμα.

Για τον αιματηρό και εντελώς άδικο πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας μίλησε στην εκδήλωση ο Αντώνης Αντανασιώτης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, και αναφέρθηκε στις συμφωνίες των ιμπεριαλιστικών οργανισμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που όλες ανεξαιρέτως τις συνυπέγραψε και η ελληνική κυβέρνηση. «Η υιοθέτηση του Συμφώνου Σταθερότητας είναι η καλύτερη απόδειξη ότι ο πόλεμος δεν τελείωσε, συνεχίζεται σε όλα τα Βαλκάνια με οικονομικά και άλλα μέσα, ενώ δεν αποκλείεται όπως δείχνουν και οι τελευταίες εξελίξεις να έχουμε και πάλι στρατιωτική επίθεση» είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ιμπεριαλισμός μπορεί να φαίνεται αλλά δεν είναι ανίκητος.

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο μεγάλος ηθοποιός Τίτος Βανδής, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, που με το δικό του γλαφυρό και ξεχωριστό τρόπο είπε: «Αυτή τη στιγμή γίνεται ένας αγώνας μεταξύ ανθρώπων που θέλουν να διατηρήσουν την ανθρωπιά τους και ανθρώπων που θέλουν να μετατραπούν σε σκυλιά και να τσακώνονται για το ποιο θα φάει ένα μεγαλύτερο κόκαλο». Στη συνέχεια πλημμύρισε το αίθριο της Φιλοσοφικής με στίχους μεγάλων ποιητών για την ειρήνη και το δίκιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ