Τρίτη 3 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΙΓΜΕ
Ανάγκη συντονισμού και κλιμάκωσης των αγώνων

Την αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης συνάντησαν για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ που χτες πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις, την κατοχύρωση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, και πρόβαλαν την ανησυχία τους για την υποβάθμιση του έργου του Ιδρύματος, εξαιτίας και της μείωσης του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού. Στην απεργία συμμετείχε το 95%, ενώ στην πορεία που έγινε στο υπουργείο Ανάπτυξης συμμετείχαν εκατοντάδες εργαζόμενοι από την Αθήνα και τις περιφερειακές μονάδες του Ιδρύματος.

Ομως στη συνάντηση αντιπροσωπείας με τον υφυπουργό Α. Καλαφάτη η κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει αυξήσεις πάνω από 4,2% αντί του 20% που απαιτούν οι εργαζόμενοι. Οπως σημειώνουν οι συνδικαλιστές, οι μισθοί στο ΙΓΜΕ υπολείπονται κατά 30%-60% των αντίστοιχων ερευνητικών Ιδρυμάτων και Οργανισμών. Στις καλένδες παρέπεμψε ο υφυπουργός και το ζήτημα του Ταμείου εφάπαξ των εργαζομένων, που εξαιτίας της απότομης αποψίλωσης θέσεων εργασίας η βιωσιμότητά του βρίσκεται σε οριακό σημείο, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση δεν καταβάλλει το χρέος του δημοσίου προς το Ταμείο ύψους 2 δισ. δραχμών. Η στάση αυτή της κυβέρνησης, δεν είναι άσχετη με τα γενικότερα σχέδιά της προώθησης των επαγγελματικών Ταμείων, που θα ρίξουν τα αποθεματικά στον τζόγο του χρηματιστηρίου και τους ασφαλισμένους στις δαγκάνες της ιδιωτικής ασφάλισης.

Καμία δέσμευση δεν ανέλαβε η κυβέρνηση, ούτε για την ενίσχυση του Ιδρύματος με το απαραίτητο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό που από το 1990 και τους 1.300 εργαζόμενους σήμερα απασχολεί μόλις 700. Εξέλιξη που «ντε φάκτο» θα οδηγήσει την ανάθεση των επιστημονικών μελετών (ενέργεια, νερό, γεωλογία) που για δεκάδες χρόνια πραγματοποιούσε το προσωπικό του Ιδρύματος, στα χέρια των ιδιωτικών εταιριών, ενόψει και του Γ' ΚΠΣ!

Τη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ στους απεργούς μετέφερε το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας Γ. Σταυρόπουλος, ο οποίος τους κάλεσε να συμπορευτούν μαζί με τους άλλους εργαζόμενους που κινητοποιούνται με ίδια ή ανάλογα αιτήματα και ιδιαίτερα για το δικαίωμα στη δουλιά. Ο συνδικαλιστής σημείωσε ότι ο αγώνας αυτός πρέπει να στρέφεται κατά της σκληρής φιλεργοδοτικής πολιτικής της κυβέρνησης που προβάλλει ως ο συλλογικός εκφραστής της ολιγαρχίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ