Παρασκευή 17 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καμία επανάπαυση

Στον ύπνο μου το 'δα, μα δεν ήταν απ' τα συνηθισμένα όνειρά μου, κείνο το μεσημεριάτικο όνειρο που είδα χτες. Ηταν τόσο ζωντανό το όνειρο αυτό, που μ' έκαμε να ξυπνήσω ξαφνιασμένος, να κάτσω στο κρεβάτι, έτοιμος να ορμήσω στην πόρτα και να βγω.

Είδα στ' όνειρό μου τη Διαμάντω Κουμπάκη. Κρατούσε την αραβίδα της στο χέρι κι ερχόταν προς εμένα. Οταν έφτασε κοντά μου μου είπε:

-Ε, καπετάνιε, ξύπνα. Ξύπνα καπετάνιε! Τέτοιες ώρες δεν κοιμόμαστε, όσο κι αν είμαστε αποσταμένοι, κουρασμένοι ή κι άρρωστοι. Οι μάχες με τα βόλια σταματήσαν, βέβαια, από καιρό, μα τώρα όμως άρχισε η μάχη με την ψήφο...

Ηταν αυτή η φράση της η τελευταία που με ξύπνησε. Η φράση που μου έθιξε τον αγωνιστικό μου εγωισμό. Μάθημα αγωνιστικής διαπαιδαγώγησης σ' εμένα, έστω κι από την ηρωίδα και μαρτυρική νεκρή, δεν μπορούσε να μη με θίξει...

Ποτέ στην αγωνιστική μου ζωή δεν εφησύχαζα. Πάντα ξάγρυπνος, ανήσυχος και πανέτοιμος, πάντα, για όποιες μάχες! Οχι μόνο στην Κατοχή - μαζικές και ένοπλες- κι όχι μόνο το Δεκέμβρη, ξάγρυπνος τις 33 ανεπανάληπτες ηρωικές μέρες και στις φυλακές. Πανέτοιμος για όποια προβοκάτσια. Πανέτοιμος σαν ο πιο υπεύθυνος ή και συνυπεύθυνος της καθοδήγησης, για μάχες... Τόσες μάχες... Πού να τα λέω, αυτά τώρα. Μα και σαν παροπλισμένος που είμαι τον τελευταίο καιρό, απ' όποιες συγκεκριμένες ευθύνες, δεν έπαψα να νιώθω υπεύθυνος και συνυπεύθυνος για ό,τι γίνεται στο Κόμμα και στο μαζικό κίνημα.

Φαίνεται πως ήταν αυτή η συναίσθηση ευθύνης, που επέδρασε στις διεργασίες του υποσυνείδητου, που προκάλεσε το όνειρο με την ηρωίδα Διαμάντω, που στις 17 Αυγούστου του '44, μαζί με την άλλη ηρωίδα, την Αθηνά Μαύρου κι άλλους σχεδόν 200 ΕΑΜίτες, ΕΛΑΣίτες. ΕΠΟΝίτες δολοφονήθηκαν άγρια στη Μάνδρα της Οσίας Ξένης, στο μεγάλο μπλόκο από ταγματασφαλίτες και χιτλερικούς.

Ξύπνησα, λοιπόν, μα οι σωματικές μου δυνάμεις, τώρα, δε μου επέτρεψαν και δε μου επιτρέπουν να βγω στους δρόμους και να τρέξω με ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στα χέρια και με την ομάδα που συνοδεύει το Σπύρο Χαλβατζή, τον άξιο αγωνιστή από παιδί ακόμη και τώρα ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Β' Πειραιά, δεν μπορώ τώρα να πάω μαζί του και να μπω σ' όλα τα σπίτια, να εξηγήσω γιατί πρέπει να μαυρίσουν τα κόμματα του δικομματισμού πριν απ' όλα, που ξετσίπωτα ξεχνούν την άλλη μέρα των εκλογών όσα υπόσχονται. Να μαυρίσουν όλα τα κόμματα του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ και να ψηφίσουν το ΚΚΕ. Το Κόμμα που 82 χρόνια βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων, στο πλευρό του λαού.

Οι σωματικές μου δυνάμεις δε μου το επιτρέπουν να μιλήσω ζωντανά, σε κάθε Κοκκινιώτη, Δραπετσωνίτη, Κερατσινιώτη κλπ. Μπορώ όμως να γράψω και θα γράψω.

Γράφω κιόλας. Και με το γραφτό μου αυτό υψώνω στεντόρεια την καθάρια αγωνιστική μου φωνή. Φωνή αντιπροσωπευτική. Φωνή όλων εκείνων που θυσιάστηκαν σ' όλη την Ελλάδα για λευτεριά, ανεξαρτησία, δημοκρατία, ελευθερίες, για ένα καλύτερο αύριο. Εκείνους που αντιμετώπισαν τους Γερμανοϊταλούς και Βουλγάρους φασίστες και τους συνεργάτες τους. Και σε συνέχεια τους Αγγλοαμερικανούς ιμπεριαλιστές και το δοσιλογισμό. Αγωνίστηκαν για ανεξαρτησία, δημοκρατία, αξιοπρέπεια και προκοπή του λαού. Πιστοί στα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης.

Αυτή η καθάρια πατριωτική πολιτική εκπροσωπείται από το ΚΚΕ και τις συνεργαζόμενες δυνάμεις σήμερα.

Αυτή είναι η πολιτική που εφαρμόζεται 82 χρόνια. Πολιτική που ξεκινά ακόμη από πιο παλιά. Απ' τους Κολοκοτρωναίους, τους Καραϊσκάκηδες από το αθάνατο εικοσιένα, προσαρμοσμένη στις σημερινές συνθήκες της Νέας Ιμπεριαλιστικής Τάξης.

Οι εκλογές της 9ης Απρίλη είναι μια μοναδική ευκαιρία για να εκφράσει την αγανάκτησή του ο λαός ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Την αντίθεσή του για τον εμπαιγμό των συνταξιούχων, ιδιαίτερα την ανατροπή του ασφαλιστικού, των εργασιακών σχέσεων, την Υγεία και Πρόνοια, την Παιδεία. Να εκφράσει την αγανάκτησή του, για την πολιτική ραγιαδισμού στο ΝΑΤΟ, τη δολοφονία του γιουγκοσλαβικού λαού. Την αγανάκτησή του για το Ελσίνκι και τον ευρωστρατό που δημιουργήθηκε.

Οι εκλογές στις 9 Απρίλη είναι μια ευκαιρία για να μαυρίσει ο λαός με την ψήφο του το δικομματισμό κι όλα τα κόμματα που συμφώνησαν με το Μάαστριχτ, την ΟΝΕ κλπ. Ευκαιρία για να υπερψηφίσει τους συνδυασμούς του ΚΚΕ και των συνεργαζόμενων δυνάμεων, ώστε να βοηθήσει στη γρηγορότερη και πιο αποτελεσματική δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου που αποτελεί το μοναδικό εργαλείο για τη διακυβέρνηση της χώρας από κυβέρνηση λαϊκής εξουσίας, με την αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων.

Χρέος γι' αυτό, όχι μόνο των κομμουνιστών, αλλά όλων των αγωνιστών της ειρήνης, της δημοκρατίας,χρέος όλων των συνειδητών εργαζομένων του χεριού και του πνεύματος, της πόλης και της υπαίθρου. Χρέος των ΕΒΕ, καθένα που χτυπά στα στήθια της ελληνικής ανθρώπινης καρδιάς, είναι να ριχτεί μ' όλες τις δυνάμεις του, για να προπαγανδίσει την υπερψήφιση του ΚΚΕ...

Σ' αυτή την κρισιμότητα της στιγμής καμία εφησύχαση. Καμία επανάπαυση. Ξαγρύπνια, πλάι στον ψηφοφόρο, ώσπου να κλείσουν οι κάλπες.

Μαύρο στην πολιτική της ΟΝΕ, των πολυεθνικών, των εκσυγχρονιστών, υποτακτικών τους, που οδηγεί μαζί με τους άλλους λαούς και το δικό μας προς τα πίσω. Πίσω στο Μεσαίωνα και πιο πίσω ακόμη: Στο δουλοκτητικό καθεστώς, που είναι η εδραίωση της παγκοσμιοποίησης του κεφαλαίου.

Μαύρο στο δικομματισμό που θεωρεί μια χούφτα μεγαλοκεφαλαιοκράτες σαν Ελλάδα. Και το λαό σαν υποζύγια, σα δουλοπάροικους, σαν υπηρέτες τους.

Κόκκινη, δαγκωτή ψήφο στο Κου-Κου-Ε, το κόμμα των ηρώων και μαρτύρων, για λευτεριά, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα, δημοκρατία, πολιτισμό, πρόοδο.

Ψήφο στο ΚΚΕ, για ν' ανοίξει ο δρόμος που θα βοηθήσει να μεσουρανήσει ο ήλιος της ειρήνης και της δικαιοσύνης πάνω από τη χώρα μας, τη Βαλκανική γενικότερα.


Νίκανδρος ΚΕΠΕΣΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ