Πέμπτη 16 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΒΑΛΑ
Δυναμική αρχή για μια πιο μεγάλη εξόρμηση

Υπερδιπλάσια της αντίστοιχης των ευρωεκλογών, η πρώτη προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην πόλη, με ομιλήτρια τη

Γενική Γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα

Υπερδιπλάσια της αντίστοιχης των ευρωεκλογών, η χτεσινή συγκέντρωση στην Καβάλα
Υπερδιπλάσια της αντίστοιχης των ευρωεκλογών, η χτεσινή συγκέντρωση στην Καβάλα
ΚΑΒΑΛΑ (του απεσταλμένου μας Θανάση ΜΠΑΛΟΔΗΜΑ. Φωτογραφίες: Μανώλης ΠΑΚΙΑΣ).-

Με μια συγκέντρωση, που επιβεβαίωσε αυτό το οποίο ήδη από καιρό διαφαίνεται ως θερμή ανταπόκριση πλατιών λαϊκών στρωμάτων στις θέσεις του ΚΚΕ, άρχισε χτες από την Καβάλα η προεκλογική εξόρμηση του Κόμματος. Μια συγκέντρωση υπερδιπλάσια της αντίστοιχης των ευρωεκλογών, με εξαιρετικά έκδηλη την παρουσία δυναμικών τμημάτων της νεολαίας της πόλης, παρούσες όλες τις ηλικίες και το πιο σημαντικό: μια συγκέντρωση αγωνιστών που δήλωναν με ποικίλους τρόπους αποφασισμένοι να κάνουν τώρα το άλμα: Για ΚΚΕ ισχυρό, μέτωπο λαϊκό.

Το μήνυμα πεντακάθαρο: Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα στο μέλλον, είναι συνάρτηση του εκλογικού αποτελέσματος της 9 Απρίλη. Αρα εξαρτάται και από τη στάση που θα τηρήσει καθένας προερχόμενος από τα λαϊκά στρώματα, εκείνη τη μέρα. Στις 10 του Απρίλη, πρέπει το ΚΚΕ να είναι ενισχυμένο. Να έχει κερδίσει τέτοιο ποσοστό, που να τρομοκρατήσει το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο. Να τρομοκρατήσει ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, πλουτοκράτες και όσους ρυθμίζουν τις τύχες των λαών απ' τις Βρυξέλλες και αλλού.

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κεντρική ομιλήτρια στη συγκέντρωση. Σε μια πλατεία που γέμισε από «κόκκινο», ελπίδα και νιάτα. Μια πλατεία όπου προσήλθαν εκατοντάδες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ για να χαιρετίσουν από κοντά όχι μόνο την Αλέκα Παπαρήγα, αλλά και τους υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ στο νομό.

Μαζική και δυναμική η παρουσία της νεολαίας
Μαζική και δυναμική η παρουσία της νεολαίας
Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος, τόνισε την ανάγκη αυτή η προεκλογική μάχη να μετεξελιχθεί από τους κομμουνιστές στη μεγαλύτερη εξόρμηση του Κόμματος. Σε μια πλατιά συζήτηση με τους ανθρώπους του μόχθου για τα προβλήματά τους , την ανάγκη να αντισταθούν και να συστρατευθούν με το ΚΚΕ στο δρόμο που το Κόμμα προτείνει.

Μήνυμα αισιοδοξίας σε όσους αντιστέκονται

Συνέχισε τονίζοντας πως οι εκλογές στην Ελλάδα πρέπει να στείλουν μήνυμα αισιοδοξίας σ' όλη την Ευρώπη, όπου υπάρχουν λαοί που αντιστέκονται. Προειδοποίησε πως η νέα κυβέρνηση - είτε «κεντροαριστερή», είτε «κεντροδεξιά» - θα προωθήσει το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Την εφαρμογή της «ελαστικότητας» με ανθρώπους ημι-ανέργους και ημι-απασχολήσιμους. Θα προσπαθήσει για την ανατροπή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και συνταξιοδότησης.

Στηλίτευσε τη στάση άλλων μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι με τη λογική του «όλα άλλαξαν, άρα πρέπει να αλλάξουν και οι αγωνιστές», δέκα χρόνια συκοφάντησαν την ιστορία του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος. Στράφηκαν κατά δημοκρατικών και εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων. Για τις ιδιωτικοποιήσεις ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ επέμεναν «να μην είμαστε δογματικοί» και όχι απλά έβαλαν νερό στο κρασί τους, αλλά ήπιαν κρασί απ' το κρασί που τους προσέφεραν. Αναμασούσαν τα ψευτοεπιχειρήματα περί «μερικής ιδιωτικοποίησης» και μετοχοποίησης, εδραιώνοντας αυταπάτες.

Στο βήμα η Αλέκα Παπαρήγα, πλαισιωμένη από τους υποψήφιους βουλευτές Καβάλας
Στο βήμα η Αλέκα Παπαρήγα, πλαισιωμένη από τους υποψήφιους βουλευτές Καβάλας
Σημείωσε επίσης πως τα ίδια κόμματα στήριξαν την κατάργηση των εργασιακών σχέσεων, τη «μερική απασχόληση» και τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Δυσκόλεψαν τη λαϊκή συσπείρωση ενάντια στα αντεργατικά σχέδια.

Συμπλήρωσε ότι, στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, μετά την τυπική - και όχι πραγματική - λήξη του, σταμάτησαν - έστω και φραστικά - να καταγγέλλουν το δολοφονικό ρόλο του ΝΑΤΟ. Ελάχιστα αναφέρονται στην έκρυθμη κατάσταση στα Βαλκάνια και στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Αλλά και όταν αναφέρονται, αναλώνονται σε ευχολόγια.

Συνάντηση αγωνιστών

Αναφερόμενη στη μάχη που δίνει το ΚΚΕ υπογράμμισε, ότι η εκλογική στήριξη του Κόμματος θα δυναμώσει τη ριζοσπαστική αντιπολίτευση στη χώρα. Οτι τα λαϊκά στρώματα οφείλουν να προβληματιστούν και να συνειδητοποιήσουν πως οι παρουσιαζόμενοι «μονόδρομοι» της ΟΝΕ και της «παγκοσμιοποίησης» έχουν ταξικό περιεχόμενο και είναι σε βάρος τους.

Τόνισε πως τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ ενσαρκώνουν την ιδέα ενός λαϊκού μετώπου που προοπτικά μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος κατά της ολιγαρχίας. Θύμισε ότι στα ψηφοδέλτια, κατά το 1/3 συμμετέχουν άνθρωποι που δε συμφωνούν σε όλα τα σημεία με το ΚΚΕ, αλλά συγκλίνουν στη γραμμή της αντίστασης στην κυρίαρχη βαρβαρότητα. Πρόσθεσε ότι το μέτωποαυτό - που θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές προσδοκώντας να γεννήσει εξελίξεις - δεν είναι συνάντηση προσωπικοτήτων αλλά αγωνιστών. Κατέληξε, θυμίζοντας τους αγώνες του Κόμματος στο πρόσφατο παρελθόν σημειώνοντας πως η ενίσχυσή του μπορεί να παρεμποδίσει την ευρύτερη συναίνεση στην κυρίαρχη πολιτική. Να παρεμποδίσει τον πλήρη συμβιβασμό και τα «κεντροαριστερά» σενάρια.

«Θα 'μαι στην πρώτη γραμμή»

Η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα διακόπηκε πολλές φορές από τα συνθήματα της νεολαίας. Απ' τις δεκάδες των νέων που σιγοτραγουδούσαν πριν την ομιλία. Που σήκωσαν τις σημαίες με τα σφυροδρέπανα και συνεχίζουν να οραματίζονται. Σε πείσμα όλων των «ρεαλιστών», των καθεστωτικών «αριστερών» και των κατ' επάγγελμα αμφισβητιών της δράσης και της ίδιας της ύπαρξης του ΚΚΕ. Ηταν τα παιδιά με το «Ριζοσπάστη» και τον «Οδηγητή». Στη μάχη της διακίνησης. Οχι μόνο των εντύπων αλλά και των ιδεών. Κόντρα στη χαζοχαρούμενη κοσμοπολίτικη απαξίωση.

Ο «εθνικισμός» μας

Η «εθνικιστική στροφή» για την οποία συκοφαντούν διάφοροι το ΚΚΕ, «αποκαλύφθηκε» όταν πριν την Αλέκα Παπαρήγα, ανέβηκε στο βήμα, η συνεργαζόμενη με το Κόμμα, υποψήφια βουλευτής Επικρατείας, Τζουλιέτα Αβλαστιμίδου - Αζαρτιάν. Μια γυναίκα απ' την Αρμενία που χαιρέτισε στη μητρική γλώσσα της τους συμπατριώτες της. Που μίλησε για τα «καλά» του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού. Για την ανάγκη για δουλιά, προκοπή και ειρήνη.

Συγκινημένη συνέχισε με τα «σπασμένα» ελληνικά της: «Μετά την προδοσία και την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, ήρθαμε στην Ελλάδα. Κυβέρνηση της ΝΔ. Υποσχέσεις πολλές, έργα τίποτα. Μετά κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Τα ίδια. Τι κάνουν τα παιδιά μας; Πού δουλεύουν; Μας λένε "βρωμοπόντιους". Εμείς τώρα πρέπει να κάνουμε το δικό μας βήμα. Πού πρέπει να είμαστε; Εκεί που έλεγε ο Μαρξ: "Προλετάριοι όλων των χωρών, ΕΝΩΘΕΙΤΕ"».

Στη συγκέντρωση παρουσιάστηκαν και οι υποψήφιοι βουλευτές Καβάλας με το ΚΚΕ, Αλ. Λουβολούδης, Κ. Μακέδος, Μ. Μαυροφώτης, Β. Λιόγκας και Π. Ροδάς. Οι δύο τελευταίοι απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ