Πέμπτη 16 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Τώρα η ώρα για το νέο ΟΧΙ

Κάλεσμα για ενίσχυση του φιλειρηνικού κινήματος ενόψει της νέας ιμπεριαλιστικής απόβασης. Στη Θεσσαλονίκη η πρώτη μάχη

«Εδώ και τώρα η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εισπράξει ένα νέο όχι του 98% του ελληνικού λαού».

Το κάλεσμα αυτό απηύθυνε χτες το μεσημέρι από τη Θεσσαλονίκη η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με αφορμή το γεγονός ότι από μέρα σε μέρα αρχίζει σε ελληνικό έδαφος η νέα απόβαση του στρατού των ιμπεριαλιστών για το νέο ματοκύλισμα και την παραπέρα διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Ολόκληρο το κάλεσμα έχει ως εξής:

«Με την ευκαιρία που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη, σ' αυτήν την περιοχή που δεινοπάθησε κατά τη διάρκεια των 78 ημερών του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας, ήθελα να καλέσω όλες τις κοινωνικές, αντιπολεμικές, ριζοσπαστικές δυνάμεις, ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού που γνωρίζει ότι ο πόλεμος δεν τελείωσε στα Βαλκάνια, αλλά συνεχίζεται και με τα ίδια και με καινούρια μέσα και, ιδιαίτερα, να καλέσω τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και πιο συγκεκριμένα το ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ επιτέλους να πάρουν μια καθαρή θέση πάνω στη συμφωνία των "8", με την οποία τάχα έκλεισε ο γύρος του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.

Και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, να δώσουν και τα κόμματα τις δικές τους δυνάμεις, πρακτικά να ενισχύσουν ένα νέο γύρο του φιλειρηνικού - αντιπολεμικού κινήματος στην Ελλάδα, τώρα, αυτές τις μέρες που πρόκειται να γίνει διέλευση ξένων φονικών στρατευμάτων για το νέο γύρο πολέμου στο Κόσσοβο, για το νέο γύρο διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας.

Εμείς θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα των έργων και όχι των γενικών και αφηρημένων λόγων περί ειρήνης.

Ο ελληνικός λαός οφείλει σήμερα να κάνει μια καινούρια προσπάθεια, αν θέλετε και ανεξάρτητα από την εκλογική μάχη που έρχεται, και να διατρανώσει από τη Θεσσαλονίκη και γενικότερα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει χώρος διέλευσης ξένων στρατευμάτων.

Ζητάμε από όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν:

- Πρέπει να γίνει η διέλευση, ναι ή όχι;

Και δεύτερον, να πάρουν θέση αν πρέπει να παραμείνουν στο Κόσσοβο και στις άλλες περιοχές των Βαλκανίων οι Ελληνες στρατιώτες και αξιωματικοί.

Πιστεύουμε και ευελπιστούμε σε μια απάντηση ειλικρινή και θαρραλέα και όχι σε μισόλογα.

Και αυτό γιατί εμείς δεν έχουμε τα μάτια μας στενά στις κάλπες, αλλά πάνω απ' όλα μας ενδιαφέρει να ακουστεί για μια ακόμη φορά το σθεναρό όχι του ελληνικού λαού.

Να απομονωθεί κυριολεκτικά η κυβέρνηση, η οποία, αν και εκλιπαρεί η διέλευση των στρατευμάτων να γίνει μετά τις εκλογές, δεν είναι διατεθειμένη να πει όχι ούτε προεκλογικά ούτε μετεκλογικά.

Εδώ και τώρα, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εισπράξει ένα νέο όχι του 98% του ελληνικού λαού.

Η Θεσσαλονίκη είναι η περιοχή εκείνη που θα δώσει την πρώτη μάχη κατά της διέλευσης των ξένων στρατευμάτων και, ευτυχώς, υπάρχουν ευρύτερες μαζικές αντιπολεμικές δυνάμεις, πέρα από τους κομμουνιστές που μπορούν να δώσουν από κοινού το "παρών"».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ