Τρίτη 20 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΞΑΝΘΗ
Να κλείσει η «Φωνή της Αμερικής»

Να κλείσει άμεσα η «Φωνή της Αμερικής», που εκπέμπει από το Εράσμιο της Ξάνθης και να σταματήσει κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία ΝΑΤΟικού λιμανιού στη Ν. Πέραμο Καβάλας, απαίτησαν εκατοντάδες διαδηλωτές, μαχητές της ειρήνης, που το απόγευμα της Κυριακής συμμετείχαν στην αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση των Επιτροπών Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Ξάνθη.

Αρχικά, οι διαδηλωτές μετέβησαν με κάθε μέσο (λεωφορεία, ΙΧ αυτοκίνητα και δίκυκλα) έξω από το Εράσμιο της Ξάνθης, στις εγκαταστάσεις της «Φωνής της Αμερικής» της τεράστιας αμερικάνικης βάσης, η παραμονή της οποίας ανανεώθηκε από την κυβέρνηση το 2000. Εκεί περικύκλωσαν συμβολικά την είσοδο, παρά την προσπάθεια των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων να εμποδίσουν τους φιλειρηνιστές να προσεγγίσουν. Με τραγούδια και συνθήματα κατήγγειλαν το ρόλο των Αμερικανών ιμπεριαλιστών. Βροντοφώναξαν «Αυτοί σκότωσαν Λαμπράκη - Μπελογιάννη φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και διαδήλωσαν την απαίτηση του λαού: «Killers go home».

Κατέδειξαν το χαφιέδικο ρόλο που παίζει δεκαετίες τώρα η «Φωνή της Αμερικής», με τις ευλογίες των ελληνικών κυβερνήσεων και απαίτησαν να σταματήσει να εκπέμπει η «φωνή» της βρώμικης ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας προς τους λαούς των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές με κομβόι αυτοκινήτων κατευθύνθηκαν στην Ξάνθη. Εκεί πραγματοποίησαν μια πρωτόγνωρα μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης και συγκέντρωση στην πλατεία. Η πόλη της Ξάνθης σείστηκε από τη μεγαλειώδη κινητοποίηση. Σείστηκε από το πάθος και το δυναμισμό της νεολαίας, που μπήκε πρωτοπόρα στην πορεία και δήλωνε με καθάρια φωνή: «Η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι, μαζί με το λαό αντίσταση και πάλη».

Με μια φωνή, εργάτες, αγρότες, φοιτητές απάντησαν στις σειρήνες και τα κελεύσματα της υποταγής, διαδηλώνοντας: «Το δρόμο του αγώνα διαλέγει ο λαός, δε γίνεται καλύτερος ο καπιταλισμός». Και τραγούδησαν ρυθμικά: «Οε, οε, οε, αντεπίθεση τώρα λαέ, ο αγώνας κοινός, κάτω ο ιμπεριαλισμός, ευρωΝΑΤΟ σας διώχνει ο λαός».

Στη συγκέντρωση έγινε απαγγελία ποιημάτων. Χαιρέτισε εκπρόσωπος της ΝΔΕ και μίλησε εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Ξάνθης, ο Δ. Φωτιάδης.

Ειδική αναφορά έκανε στα νέα επιθετικά σχέδια των ιμπεριαλιστών εναντίον της ΛΔ της Κορέας και της Κούβας. «Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση δεν περιορίζεται στην πολιτική κάλυψη της ιμπεριαλιστικής εκστρατείας ενάντια στην Κούβα, τη ΛΔ της Κορέας και άλλες χώρες, με τις θέσεις που παίρνει στα πλαίσια της ΕΕ. Προχωρά ακόμη περισσότερο. Συμμετέχει ενεργά», κατήγγειλε ο Δ. Φωτιάδης και κάλεσε το λαό να υπερασπιστεί την Κούβα.

Στη Βέροια

Μαχητική πορεία μέχρι την έδρα του Β΄ Σώματος Στρατού πραγματοποίησαν οι φιλειρηνιστές της Ημαθίας, απαιτώντας την απεμπλοκή της χώρας μας και των Ενόπλων Δυνάμεων από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Ο λαός της Βέροιας και των γύρω περιοχών ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Ημαθίας και πήρε μαζικά μέρος στη συγκέντρωση που έγινε στην Πλατεία Εληάς και στη συνέχεια στην πορεία ειρήνης μέχρι το στρατόπεδο, που είναι ενταγμένο στους σχεδιασμούς της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ. Εξω από το στρατόπεδο, που φυλασσόταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειρήνης απευθύνθηκε στους στρατευμένους νέους και τους κάλεσε να αρνηθούν να πάρουν μέρος στους επιθετικούς σχεδιασμούς των Ευρωαμερικανών ιμπεριαλιστών σε βάρος άλλων λαών. Ξεκαθάρισε πως το φιλειρηνικό κίνημα απαιτεί να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες φαντάροι που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της χώρας μας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ