Πέμπτη 16 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παγκοσμιοποίηση - αμερικανοποίηση ή ενότητα των λαών;

Είναι γνωστό ότι οι θεωρητικοί του καπιταλισμού και των μονοπωλίων μελετούν, ή ορθότερα πληρώνονται για να μελετούν, το μαρξισμό - λενινισμό, όχι μόνο για να βρίσκουν τα όσα αδύνατα σημεία υπάρχουν, για να τον πολεμούν καλύτερα, αλλά, κύρια, για να τον διαστρεβλώνουν και να τον αντιστρέφουν. Αλλωστε, η πολιτική εξαπάτηση των ατόμων και των λαών είναι κανόνας τα τελευταία χρόνια στις λεγόμενες σοσιαλιστικές και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Ο,τι δεν μπόρεσαν να πετύχουν οι ιμπεριαλιστές και οι κεφαλαιοκράτες μέχρι πριν από μερικά χρόνια στις κυβερνήσεις άλλων χωρών, το πέτυχαν με τη χρήση του όρου παγκοσμιοποίηση-αμερικανοποίηση.

Ηπαγκοσμιοποίηση-αμερικανοποίηση σε τελευταία ανάλυση και με απλά λόγια είναι:

α. Ελεύθερη κίνηση των κεφαλαίων, από τόπο σε τόπο, από χώρα σε χώρα, με αποκλειστικό κίνητρο το κέρδος.

β. Επιβολή των όρων και θέσεων στις χώρες που διακινούνται τα κεφάλαια.

γ. Καθορισμός του τρόπου και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων από τα μονοπώλια.

δ. Περιορισμός-συρρίκνωση των ατομικών, λαϊκών και εθνικών δικαιωμάτων και

ε. Ριζική αλλαγή του τρόπου ζωής των ατόμων και των λαών. Βαρβαρότητα, ναρκωτικά, παιδεραστία, εγκληματικότητα, ανεργία, εκμετάλλευση και απαξίωση, είναι τα χαρακτηριστικά του νέου τρόπου διαβίωσης που επιβάλλει το κεφάλαιο.

Η παγκοσμιοποίηση, που επαγγέλλονται οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί και προσωπικότητες, είναι ουσιαστικά η αντιστροφή και η διαστρέβλωση της ενότητας των λαών, που αγωνίζονται να πετύχουν οι προλετάριοι όλων των χωρών.

Στη χώρα μας, το ΠΑΣΟΚ, επί 20 χρόνια εξαπατά πολιτικά τον ελληνικό λαό με το να επιμένει ότι είναι σοσιαλιστικό. Είδα και άκουσα στην τηλεόραση τον κ. Ε. Βενιζέλο, καθηγητή, υπουργό και πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, να δηλώνει ότι είναι σοσιαλιστής. Αν ήμουν φοιτητής θα του έλεγα να διαβάσει, όχι επιστημονικά συγγράμματα, αλλά ένα κοινό λεξικό, για να μάθει τι είναι σοσιαλισμός και ποιος είναι πραγματικά σοσιαλιστής.

Στην πράξη, εκτός από την ονομασία, το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του δεν έχουν σχέση-επαφή με το σοσιαλισμό. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζουν νεοφιλελεύθερη οικονομική και κοινωνική πολιτική. Εχουν ενταχθεί πλήρως στη «νέα τάξη πραγμάτων» και επιδιώκουν να παίξουν και κάποιο πρωταγωνιστικό ρόλο - πλιάτσικο στο χώρο των Βαλκανίων, για να ικανοποιήσουν και με τον τρόπο αυτό τα «διαπλεκόμενα», που στηρίζουν και ψηφίζουν απροκάλυπτα το ΠΑΣΟΚ.

Οσοι ισχυρίζονται ότι αγωνιζόμενοι μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη θα μπορούσαν να τη μετεξελίξουν σε σοσιαλιστική, έχουν διαψευστεί. Η ΕΕ κυβερνιέται μεν από σοσιαλιστές, κατά δήλωσή τους βέβαια, αλλά η οικονομική, κοινωνική και εξωτερική πολιτική είναι η ίδια, αν όχι χειρότερη, από εκείνη των φιλελεύθερων και δεξιών κυβερνήσεων.

Είναι καιρός να καταλάβουμε όλοι μας ότι η ΕΕ έγινε για να εξυπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο το κεφάλαιο και για να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των κρατών. Η ΕΕ έχει σκοπό τη μεγαλύτερη ενίσχυση της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας του κεφαλαίου και την όσο το δυνατό αποδυνάμωση των αγώνων των εργαζομένων και των λαϊκών κινημάτων.

Είναι ανάγκη, λοιπόν, να αντισταθούμε στη λαίλαπα της παρακμής, της διαφθοράς, της διαστρέβλωσης, της διαπλοκής και της εμπορευματοποίησης των πάντων. Να αντισταθούμε στην πολιτική εξαπάτηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Να αντισταθούμε στη νοοτροπία της δημοκρατίας του κράτους «Γιαννόπουλου».

Να συστρατευτούμε στο ευρύτερο Λαϊκό Μέτωπο, για να πετύχουμε ό,τι το καλύτερο μπορεί να γίνει σ' αυτές τις εκλογές.

Η επιλογή μας στο ΚΚΕ είναι αποτέλεσμα της κρίσης μας από τη θέση και τη στάση που παίρνει αυτό στα διάφορα λαϊκά θέματα και προβλήματα και την αξιοπρεπή εθνική πολιτική.


Καθηγητή στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Του Σταύρου ΒΟΥΛΑΣΙΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ