Κυριακή 18 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Ψαρέματα...

Πάνε τριάντα χρόνια που συνάντησα τον κυρ Ανέστη, που βέβαια δε ζει πια και μ' έμαθε, στα εβδομήντα του εκείνος στα είκοσι εγώ, να φτιάχνω πετονιές και παράμαλλα, να δένω αγκίστρια, να δολώνω αυτοσχέδιους χταποδάδες με μικρά σπαράκια και να ψάχνω τα περάσματα, να μετράω τα βάθη και τις ρεστίες, ν' αποφεύγω τα μπουρίνια... Αν έφερνα στον κουβά μου έγκυο σπαρίνα και την έπεφτα σε σαφρίδια με το τσαπαρί μικρά σα μαριδάκι, ο Ανέστης, μα τω θεώ, θα μ' έπνιγε στη θάλασσα με τα χέρια του. Επέμενε πως με τη θάλασσα, με τη φύση και τα έργα της δεν πρέπει να είσαι ποτέ άπληστος. Ψαρεύεις για να φας και να ευχαριστηθείς, επέμενε. Ποτέ παραπάνω. Πάντα τέλειωνε την ψαροφαγία με το ρητό, «τόσα έπρεπε για να έχουμε και αύριο και για να έχουν κι οι άλλοι που θέλουν να ψαρέψουν».

Φέτος όπως και πέρυσι, συναντώ ολοένα και περισσότερους ερασιτέχνες, αλλά κυρίως μικροεπαγγελματίες ψαράδες με τα καΐκια τους, απελπισμένους. Τόσο απελπισμένους όσο και τους ψαράδες στους Φούρνους της Ικαρίας που πριν από τρία χρόνια τράβαγαν τα μαλλιά τους επειδή υπέκυψαν στις ευρωπαϊκές «ιδέες» και δέχτηκαν να πουλήσουν τα σκάφη τους, αφήνοντας χώρο και ψάρια στους πολυεθνικούς και ευρωπαϊκούς στόλους από γιγάντιες τράτες που βγαίνουν και σκουπίζουν τα πέλαγα και τους βυθούς, αφήνοντας πίσω τους γυμνές από φύση και ζωή θάλασσες. Εστησαν μπαρ, καφετερίες και ξενώνες σε νησί χωρίς νερό, πείνασαν γρήγορα και όσοι προσπάθησαν να ξαναπάρουν πίσω τα καΐκια τους δεν τα κατάφεραν.

Τα ψάρια χάθηκαν απ' την ευλογημένη Ελλάδα. Εγιναν αμβροσία στα καλά εστιατόρια, για τους ελάχιστους πλούσιους που αντέχουν να πληρώνουν τριακόσια ευρώ για να φάνε τέσσερις άνθρωποι ψάρι φρέσκο της προκοπής. Για τους πολλούς, θα πίστευε κανείς πως έμειναν οι γόπες, ο γαύρος, κανένα γοφάρι, προσιτά και φρέσκα. Μπα! Το αλιευτικό μεγάλο κεφάλαιο του φόνου και της αρπαχτής αποφάσισε ότι άμα εξαφανιστούν κι αυτά θα εισάγουμε... Και το πέτυχε. Με τη βοήθεια του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και του Λιμενικού που χορήγησε άδειες εντατικής αλιείας με τη σέσουλα και το πολιτικώς τουλάχιστον αζημίωτο.

Ο Ανέστης μου 'λεγε στη δεκαετία του '70 ότι ψάρευε με τους φίλους του λυθρίνια στην παραλία της Ελευσίνας, λίγο πριν λίγο μετά τον πόλεμο του '40. Και πως τα λυθρίνια ζουν μονάχα σε πεντακάθαρες θάλασσες και βυθούς. Μετά ήρθε η καπιταλιστική ανάπτυξη και βρώμισαν όλα, δοξάστηκε η Πετρόλα και στα πέλαγα αρμενίζουν οι εκλεκτοί καλεσμένοι του Βερελή και του Ανωμερίτη σε φοβερές κρουαζιέρες εργασίας των υπουργών της ΕΕ και της καμαρίλας τους. Κόστος τετραήμερης δουλιάς και μόχθου(!), 3.000.000 ευρώ. Τίποτα δηλαδή. Κι αυτοί αποφασίζουν μέτρα ναυτιλίας κι αλιείας για το μέλλον, ταϊσμένοι αβγοτάραχο στο Μεσολόγγι που τυγχάνει και η εκλογική περιφέρεια του κ. Βερελή.

Πάντως, πάω στοίχημα πως οσονούπω, μετά τη λήξη των κρουαζιερών και την εκτίμηση του πολιτικού κόστους από την εξαφάνιση της γόπας και της μαρίδας, ο κ. Κωνσταντόπουλος θα βγάλει ανακοίνωση για το «κοινωνικό έγκλημα σε βάρος τους», θα προτείνει και ορθή διαχείριση του καλού καπιταλισμού. Μάλλον, να δεχτούν τα μεγάλα ψάρια να φιλοξενούν στο στομάχι τους τα μικρά κι αδύναμα. Εκουσίως. Δηλαδή, να τα καταβροχθίζουν αλλά να μην τα χωνεύουν κιόλας ώστε να ακούγεται η... φωνή τους όταν η πλουτοκρατία πέρδεται, ανακουφίζεται και τότε θα έχουν την ευκαιρία να αναστηθούν τα μαριδάκια χωρίς να βλάψουν τους καρχαρίες. Ψαρέματα σε άθλια νερά.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φουντάρουν τα ψαροκάικα(2001-06-09 00:00:00.0)
Συνεχίζουν την κινητοποίηση(2000-03-08 00:00:00.0)
Κινητοποιούνται οι ψαράδες στο Βόλο(2000-03-07 00:00:00.0)
"Καπεταναίοι" του ΠΑΣΟΚ βουλιάζουν τη μέση αλιεία(1999-09-11 00:00:00.0)
"Μουντάρισμα" στη μετανάστευση(1998-01-25 00:00:00.0)
Τα ψάρια της Εριδας(1995-04-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ