Σάββατο 17 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΕ 2003-2005
Οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν την κρίση

Παρέμβαση του Γ. Πατάκη στο Ευρωκοινοβούλιο για τους Γενικούς Προσανατολισμούς Οικονομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Τις πραγματικές προθέσεις της αντιλαϊκής και αντεργατικής οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποκάλυψε και κατάγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατάκης, στην παρέμβασή του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τους Γενικούς Προσανατολισμούς Οικονομικής Πολιτικής για το 2003-2005.

Ο Γ. Πατάκης τόνισε αρχικά ότι «για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν τις επιπτώσεις της κρίσης που μαστίζει την καπιταλιστική οικονομία, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού μονοπωλιακού κεφαλαίου, στα πλαίσια της διαπάλης που γίνεται για την κυριαρχία των αγορών, των πρώτων υλών και χάριν της άκρατης επιδίωξης για αύξηση της κερδοφορίας του».

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, επισήμανε ότι «το στίγμα για την ουσία των Γενικών Προσανατολισμών Οικονομικής Πολιτικής (ΓΠΟΠ) έδωσε το ίδιο το Ecofin, καθορίζοντας σαν κύριους στόχους για την επόμενη τριετία: τη μεταρρύθμιση του συστήματος συντάξεων "ώστε να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της γήρανσης του πληθυσμού", την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ευελιξίας της αγοράς εργασίας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της έρευνας και της τεχνολογίας.

Ενώ η κοινωνικοοικονομική κατάσταση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων χειροτερεύει και οι ανισότητες μεγαλώνουν, προωθείται η παραπέρα πολιτική των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υπέρ του κεφαλαίου, που οδηγεί στο μοίρασμα της ανεργίας, γενικεύει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, περιορίζει το εργατικό εισόδημα, προκειμένου να εξασφαλίσει διαρκή ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου».

Αναφερόμενος στους άξονες των Προσανατολισμών, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Οι Γενικοί Προσανατολισμοί Οικονομικής Πολιτικής της περιόδου 2003-2005 είναι προσανατολισμένοι στην προώθηση της διαβόητης στρατηγικής της Λισαβόνας, ειδικά στους τομείς των εργασιακών σχέσεων και των κοινωνικο-ασφαλιστικών συστημάτων.

Για τον πρώτο άξονα των οικονομικών προσανατολισμών, την ενίσχυση της οικονομίας, ζητείται η πιστή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους εργασίας, η σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας, μέτρα γενίκευσης της μερικής, προσωρινής και πρόσκαιρης απασχόλησης και προώθηση αντικινήτρων που θα εμποδίζουν την έξοδο των εργαζομένων από την παραγωγική δραστηριότητα, με στόχο την αναγκαστική παράταση του εργάσιμου βίου, καθώς και μέτρα κατάργησης των πρόωρων συντάξεων.

Για το δεύτερο άξονα, τη μείωση του δημόσιου χρέους, ζητείται η δραστική περικοπή των κοινωνικών δαπανών για την Υγεία και περίθαλψη των εργαζομένων, με στόχο τα δημόσια συστήματα συντάξεων, υγείας και πρόνοιας, τα πενιχρά προγράμματα ενίσχυσης των ανέργων κλπ. Δηλαδή όλες ακόμη και αυτές οι ανεπαρκείς δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα να συρρικνωθούν, "γιατί υπονομεύουν τη δημοσιονομική σταθερότητα", καθώς οι κρατικοί προϋπολογισμοί δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν.

Για τον τρίτο άξονα, τη μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων και συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης στο όνομα της δημοσιονομικής ισορροπίας, ζητείται η επιτάχυνση νέας ανατροπής των συνταξιοδοτικών συστημάτων, με την αύξηση του ορίου συντάξιμης ηλικίας και τη μείωση της σύνταξης, δηλαδή η σταδιακή κατάργηση των υποχρεώσεων του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση και η ενθάρρυνση της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των τομέων της Υγείας και της Πρόνοιας».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Γ. Πατάκης τόνισε: «Επιδιώκεται η επιβολή "διά πυρός και σιδήρου" των νεοφιλελεύθερων επιλογών του κεφαλαίου για το ξεζούμισμα των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν έντονα σε αυτή την πολιτική και κινητοποιούνται μαζικά σε όλες τις χώρες που προσπαθούν να τα εφαρμόσουν και αυτό είναι ελπιδοφόρο. Εμείς συμπαραστεκόμαστε στους αγώνες τους, καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε μαζί τους την αντιλαϊκή αυτή πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα όμως συμβάλλουμε στην πάλη τους και ενισχύουμε τη διαμόρφωση του αντιμονοπωλιακού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου για ρήξη και ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αξονες διάλυσης του συνταξιοδοτικού(2010-05-18 00:00:00.0)
Το 2008 ακόμα πιο αντιλαϊκά!(2008-09-07 00:00:00.0)
Οργή εργαζομένων(2003-05-28 00:00:00.0)
Μοχλός για νέες αντιλαϊκές ανατροπές(2002-02-22 00:00:00.0)
Οι λαοί της Ευρώπης δεν πρόκειται να καθίσουν με σταυρωμένα χέρια(2001-03-10 00:00:00.0)
Δικομματική η επιχείρηση κατεδάφισης(2000-07-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ