Σάββατο 17 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Τιμή στ' αξέχαστο, το γελαστό παιδί

Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Τιμώντας τη μνήμη του, η εκπομπή του «902 Αριστερά στα FM» «Ποιητική αδεία», αύριο είναι αφιερωμένη στους «δρόμους της ειρήνης» του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Γεννημένος στην Κερασίτσα Αρκαδίας το 1912, o αγωνιστής της ειρήνης, διακρίθηκε ως αθλητής και επιστήμων, ενώ το 1935 πέτυχε να είναι και Βαλκανιονίκης. Υπήρξε υφηγητής της Ιατρικής και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και από τα ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Επιτροπής για τη βαλκανική Συνεννόηση που είχε ιδρυθεί το 1958.

Η δράση του κινήματος ειρήνης εξαρχής είχε όχι απλώς αντιπολεμικά, αλλά κυρίως αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά, τα οποία ήταν στενά συνδεδεμένα με τη λαϊκή πάλη για εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική και πολιτική απελευθέρωση, ψωμί και προκοπή. Η δράση αυτή συγκέντρωσε τα πυρά του «επίσημου κράτους» της ολιγαρχίας και του παλατιού που βρίσκονταν σε άμεση σύνδεση και καθοδηγούσαν το «παρακράτος», ενώ όλοι μαζί ετύγχαναν και της «προστασίας» των ΗΠΑ.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα η πολιτική στάση του Γρηγόρη Λαμπράκη μετέτρεψε το βουλευτή της ΕΔΑ, σε υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο. Η δολοφονία του έγινε στη Θεσσαλονίκη, μετά το τέλος της συγκέντρωσης φίλων της ειρήνης, από τους παρακρατικούς Γκοτζαμάνη και Εμμανουηλίδη, οι οποίοι ενήργησαν βάσει σχεδίου στο οποίο εμπλέκονταν και ανώτεροι αξιωματικοί της Χωροφυλακής Βορείου Ελλάδας. Ο Μανώλης Χατζηαποστόλου, κατάφερε να πηδήξει πάνω στο τρίκυκλο των δολοφόνων και να συμπλακεί μαζί τους. Η «υπόθεση Λαμπράκη» έκλεισε μετά από μεγάλο δικαστικό αγώνα στις 29 Δεκέμβρη 1966 με τους Γκοτζαμάνη και Εμμανουηλίδη να καταδικάζονται έντεκα και οκτώμισι χρόνια αντίστοιχα. Στην αποκάλυψη της αλήθειας συνέβαλαν οι δημοσιογράφοι Γιάννης Βούλτεψης, Γιώργος Ρωμαίος και Γιώργος Μπέρτσος, ο τότε ανακριτής Χρήστος Σαρτζετάκης και ο εισαγγελέας Παύλος Δελαπόρτας. Την εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης. (Κυριακή «902 Αριστερά στα FM» στις 18.00)


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ