Πέμπτη 16 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Των εκλογών και πάλι βαράνε τα νταβούλια

Και νάτα πάλι απ' την αρχή, κοντός ψαλμός και αλληλούια. Κοντοζυγώνει και πάλι η μεγάλη η γιορτή, να το τραγούδι, ο χορός, να οι φωνές, τα πανηγύρια. Θα ξεχυθούν στους δρόμους οι πολιτικοί, θα πιάσουν τις δημοσιές και τις πλατείες. Και το άμοιρο, με βεβαρημένο βέβαια παρελθόν, εκλογικό σώμα του λαού μας, επιρρεπές στα λάθη και άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτά, θα τρέξει να χειροκροτήσει, αυτούς που κάθε φορά εψήφιζε, την άλλη μέρα μούντζωνε και βλαστημούσε. Το ξέρει, το βλέπει, το νιώθει από την ψυχή ως το κόκαλο, γι' αυτό και τον πονάει, για να του θυμίζει σαδιστικά, πως την ευθύνη ο ίδιος ο ψηφοφόρος έχει. Γι' αυτό σου λέω Ελληνα και λατρευτέ μου πατριώτη, που τον της απερισκεψίας πόνο κι αυτή την κατρακύλα συνήθισες, δε σου έφταιξε κανείς.

Κι αρχίζει πάλι της σκυταλοδρομίας το παιχνίδι, που χρόνια τώρα σε μόνιμη βάση φτιάχνεται σικέ. Η συστηματική εναλλαγή της σκυτάλης είναι προκεκαθορισμένη από τους οργανωτές τα μεγάλα αφεντικά, με εργαλείο τον ανυποψίαστο λαό, πότε θα τερματίσει ο ένας και πότε ο άλλος πρώτος. Αντε και πτου κι από την αρχή και το βιολί βιολάκι. Κι έτσι αβασάνιστα, εύκολα οι αφέντες μας φτάνουνε στο στόχο.

Δεν είναι ντροπή να ομολογήσεις στον εαυτό σου και να καταλάβεις, το καταστρεπτικό αμάρτημά σου ψηφοφόρε Ελληνα. Την αδυναμία σ' αυτόν τον άχαρο έρωτα, τη ρίζωσε μέσα σου η ίδια η δική σου φύση. Κι έτσι εσύ παντρεύτηκες, τη νύφη που δίπλα σου τη ρίξανε. Δε λέω χήρα η Νύχτα, νύφη όμορφη, μα όμως είν' αυτή μην το ξεχνάς που γέννησε τον ύπνο. Ετσι στο κρεβάτι είσαστε τρεις εσύ η Νύχτα και ο γιος της, για να σ' αρέσει πια τόσο πολύ, όλο και κάποια γλύκα θα 'χει. Μήπως βρε άνθρωπε καλέ, το πλήρωμα του χρόνου ήλθε, που πρέπει να σκεφθείς να ζήσεις όρθιος και ξυπνητός. Αν έτσι συνεχίσεις, εκείνοι που από το τρίο αυτό θα γεννηθούν πάλι εν ύπνω θα 'ναι.

Παγιδευμένος μια ζωή και συ νομίζεις ελεύθερος πως είσαι. Διαλέγεις από τους δυο τον ένανε τη μία, την άλλη τον ίδιο ή τον άλλο. Πότε θα καταλάβεις πως κι οι δυο έχουν το ίδιο αφεντικό, όταν απελπιστείς από τον ένα σου ρίχνουνε τον άλλο. Η εντολή είναι πάντα μία, να καταλήγουν στον ίδιο των αφεντάδων τους το στόχο, διαφορά βέβαια καμία, με μόνη της σημαίας τους το χρώμα. Ετσι θα ζεις όπως πάντα σε μια αβεβαιότητα, ανασφάλεια και άγνωστο δε το μέλλον των παιδιών σου. Μέσα σ' ένα λαβυρινθικό εγκέφαλο, δεμένος στη ρόδα της ζωής που εκείνοι σου γυρίζουν, να νιώθεις πάντα ίλιγγο, να σταματά η σκέψη μακριά από τη γνώση.

Αντέδρασε και διάλεξε σε κάποια στροφή να εκτοξευτείς, ν' αφήσεις τον τροχό τους αδειανό, είναι καιρός σου τώρα πια κι επιλογή δική σου. Δεν έχεις πια δικαίωμα σ' αυτή την αόρατη και καμουφλαρισμένη σκλαβιά, ν' αφήσεις μέσα στον τροχό της νέας τάξης πραγμάτων μετά από σένα, σειρά να πάρουν τα παιδιά τα εγγόνια σου. Και μην ξεχνάς εμείς τελικά τα ρίξαμε σε μια από τα χέρια και μυαλά μας που φτιάξαμε κοινωνία ζούγκλα. Μάλιστα, πολλές φορές έχουμε το θράσος να τους ζητάμε και ευθύνες, για τη νοοτροπία και τη συμπεριφορά τους. Γι' αυτό σκέψου πως κάθε τέσσερα χρόνια σου δίνεται η ευκαιρία να κάνεις το σωστό, κάντο επιτέλους τώρα.

Στάσου μπροστά σ' έναν καθρέφτη, κοίταξε να διαβάσεις τα μάτια σου μέσα από τη ματιά σου, προσπάθησε να γνωρίσει ο εαυτός σου τον άγνωστο εαυτό του. Ρώτα τον με παρρησία, αντρίκεια και λεβέντικα, τότε μόνο θα ακούσεις τη φωνή της ψυχής σου να σου πει, πως την επανάστασή σου τώρα ήρθε η ώρα σου να κάνεις. Τώρα ν' αντιδράσεις ενάντια στις εν αγνοία σου κατευθυνόμενες επιλογές, που το σύστημα με ψευτοδιλήμματα σε υποχρέωνε, αυτό που ήθελε εσύ ν' αποφασίσεις. Δεν είναι παιχνίδι το μέλλον, η ζωή, μα αν θέλεις να το δεις έτσι, παίξε επιτέλους κάποτε σωστά, γιατί αλλιώς θα αφανιστείς σαν άνθρωπος, θα γίνεις ένα θεριό στην άγρια ζούγκλα.

Εφτασες ήδη πια να περπατάς σκυφτός, σε μόνιμη επίκυψη, μα κάθε μέρα που περνά και πιο πολύ θα σκύβεις. Οταν θα φτάσει η μύτη σου κοντά στη γη, θα βάλεις από αντίδραση τα χέρια σου στο χώμα, έτσι θα περπατάς στα τέσσερα σαν το γεννησαρούδι. Κι αυτό είναι άνθρωπε όλο το μυστικό, έτσι σε θέλουν να υπάρχεις. Σε κάνουν να τρέχεις να πιάσεις το τρένο δήθεν της ζωής, της ευτυχίας, σου κρύβουν όμως έξυπνα, πως το έχουν φορτωμένο με θάνατο, οπότε ή το πιάσεις ή όχι, πάλι χαμένος να 'σαι. Τούτη, λοιπόν, ψηφοφόρε Ελληνα είναι η ώρα η μοναδική που το όπλο κρατάς στα χέρια σου ΕΣΥ!


Ελληνας


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ