Πέμπτη 15 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Στόχος, η πρόκληση της σύγκρουσης

Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά στις απελάσεις από τις ΗΠΑ 14 Κουβανών διπλωματών

Associated Press

ΑΒΑΝΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η απέλαση εκ μέρους των ΗΠΑ των 14 Κουβανών διπλωματών «είναι ένα επιθετικό μέτρο» που στόχο έχει να προκαλέσει τη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών, τονίζεται στο ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας, που απαντά στις τελευταίες αυτές κινήσεις της Ουάσιγκτον και εν αναμονή της ανακοίνωσης της «νέας αναθεωρημένης πολιτικής έναντι της Κούβας».

«Στις 12 Μαΐου, η αμερικανική διπλωματική αποστολή στον ΟΗΕ επέδωσε νότα, πληροφορώντας μας ότι επτά μέλη της κουβανικής διπλωματικής αποστολής επιδίδονταν σε ενέργειες εκτός των ορίων των επισήμων καθηκόντων τους, ενέργειες που χαρακτηρίζονταν επιβλαβείς για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκτός εάν η Κούβα, σύμφωνα με τη νότα, προσέφερε πληροφορίες ικανοποιητικές που αιτιολογούν τις ενέργειες αυτές, οι επτά διπλωμάτες και οι οικογένειές τους, θα έπρεπε να εγκαταλείψουν εντός 48 ωρών τη Νέα Υόρκη και τις ΗΠΑ. Την επομένη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακήρυξε άλλους επτά Κουβανούς διπλωμάτες που υπηρετούν στο Γραφείο Κουβανικών Συμφερόντων στην Ουάσιγκτον, "personae non grata", δίνοντάς τους διορία 10 ημερών για να εγκαταλείψουν τη χώρα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας, παρέχοντας περισσότερες πληροφορίες και το παρασκήνιο της μεγαλύτερης επιχείρησης απέλασης εντός των ΗΠΑ, από όσες ήταν υποχρεωμένος να δώσει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Ρίκερ, που ανακοίνωσε το κύμα απελάσεων.

Και το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας καταγγέλλει «τη νέα κλιμάκωση της επιθετικότητας των ΗΠΑ, όπως εκδηλώθηκε με αυτές τις απελάσεις» και προσθέτει ότι «όπως επανειλημμένως έχει τονίσει η κυβέρνησή μας, αυτή η αυθαίρετη απόφαση συνιστά μία ακόμη απόδειξη του σχεδίου κατά της Κούβας, που στοχεύει στην υπονόμευση των μεταναστευτικών συμφωνιών, να δημιουργήσει κρίση και να προκαλέσει τη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών. Η απέλαση των Κουβανών διπλωματών εξυπηρετεί τον αντικειμενικό στόχο της κλιμάκωσης που θα σημάνει και το οριστικό κλείσιμο των διπλωματικών αποστολών και στις δύο χώρες, όπως έχει απαιτηθεί, επί δεκαετίες, από τη μαφία του Μαϊάμι». Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η Κούβα δεν πρόκειται να πτοηθεί από τη συγκεκριμένη ενέργεια ή οποιαδήποτε άλλη προβοκάτσια. Η Κούβα δεν πρόκειται να αποκηρύξει τον αγώνα για την ανεξαρτησία και την εδαφική της ακεραιότητα. Γνωρίζει ότι έχει το δίκιο με το μέρος της και μπορεί να στηριχτεί στην ενότητα και την αποφασιστικότητα για αγώνα του συνόλου του λαού. Η Κούβα θα λάβει τον αναγκαίο χρόνο, ώστε να αντιδράσει με τον αρμόζοντα τρόπο στη νέα αυτή προβοκάτσια εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης».

Καμία απάντηση δεν υπήρξε εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, αν και πιθανολογείται ότι η απάντηση ίσως θα είναι συνολική μέχρι τέλος του μήνα, οπότε θα ανακοινωθεί και η «νέα πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης». Πάντως, κατά τον αμερικανικό Τύπο, η μαζική απέλαση των Κουβανών διπλωματών, συνιστά τη μεγαλύτερη του είδους επί αμερικανικού εδάφους, αφού η πιο δραστική ανάλογη κίνηση ήταν μέχρι πρότινος η απέλαση 4 Κουβανών Διπλωματών για την υπόθεση κατασκοπίας κατά τους Αμερικανούς της Ανα Μπελέν Μόντες, που δούλευε στο Γραφείο Πληροφοριών του υπουργείου Αμύνης. Επίσης, όπως σημειώνουν οι New York Times, Αμερικανοί αξιωματούχοι εδώ και εβδομάδες διαβουλεύονται για τα μέτρα που θα ληφθούν κατά της Κούβας και ότι η μαζική απέλαση των Κουβανών Διπλωματών, αποτελεί μέρος του πιθανού οριστικού κλεισίματος των κουβανικών διπλωματικών αποστολών στις ΗΠΑ.

Τέλος, επισήμως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ -μέχρι αργά χτες το βράδυ- αρνείτο να ανακοινώσει τα ονόματα των διπλωματών που διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, ωστόσο κατά το ειδησεογραφικό πρακτορείο, Associated Press, το Νο 3 της κουβανικής διπλωματικής αποστολής στα Ηνωμένα Εθνη, Αντριάν Φρανσίσκο Ντελγκάδο Γκονσάλες και ο σύμβουλος Αλφρέντο Χοσέ Πέρες Ριμπέρο συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στους επτά απελαθέντες από τη Νέα Υόρκη. Επιπροσθέτως, κατά την αμερικανική εφημερίδα Washington Post, «ανεπιθύμητοι» κηρύχτηκαν και ο αναπληρωτής επικεφαλής του Γραφείου Κουβανικών Συμφερόντων στην Ουάσιγκτον Κόσμε Τόρες όπως και ο εκπρόσωπος Τύπου της αποστολής Χουάν Φερνάντες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διακομματική παρέμβαση για απελάσεις έως 300 Ρώσων διπλωματών(2021-10-07 00:00:00.0)
Νέο διπλωματικό επεισόδιο(2018-04-27 00:00:00.0)
Προς απέλαση 15 Κουβανοί διπλωμάτες(2017-10-05 00:00:00.0)
Ξεκίνησε ο τρίτος γύρος συνομιλιών(2015-05-22 00:00:00.0)
Τζέιμς Κέισον(2003-05-25 00:00:00.0)
Επόμενος στόχος των ΗΠΑ;(2003-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ