Πέμπτη 15 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Χρέος της πολιτείας η στέγη του

Το Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο, αντιμετωπίζοντας το παρατεινόμενο πρόβλημα της μεταστέγασής του, οργανώνει συγκέντρωση τη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι στους χώρους του, επί της οδού Ακαδημίας (50), στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου, προσκαλώντας εκπροσώπους όλων των θεατρικών κλάδων, των επιχορηγούμενων θεατρικών οργανισμών, καθώς και σχετικών σωματείων για να μελετηθεί σε στενή συνεργασία ο τρόπος επίλυσής του.

Η θεατρική ιστορία της χώρας μας καταγράφεται και αρχειοθετείται με ποικίλους τρόπους εδώ και χρόνια από το Κέντρο, το οποίο είναι το μόνο στο είδος του σε όλο το χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Παρ' όλα αυτά φιλοξενείται σε ακατάλληλο χώρο, στα υπόγεια του Πνευματικού Κέντρου, με πολλούς κινδύνους που εγκυμονούν σε βάρος ενός αρχειακού πλούτου. Πολλά από τα εκθέματα είναι απλώς στοιβαγμένα, σημαντικό κομμάτι από το αρχειακό υλικό έχει καταστραφεί από παλαιότερες πλημμύρες και έτσι μεγάλο μέρος φυλάσσεται πλέον σε διαμερίσματα, χωρίς δυνατότητα πρόσβασης του επισκέπτη ή του σπουδαστή.

Ετσι λοιπόν, αφού «είδαν και απόειδαν», οι υπεύθυνοι σκέφτηκαν αφού κάθε τι που γίνεται στη χώρα μας γίνεται προς εξυπηρέτηση της Ολυμπιάδας, ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία να εισακουστεί το αίτημά τους. Γι' αυτό και καταλήγουν: «Το γεγονός ότι η χώρα μας επιδιώκει να δοθούν πολιτιστικές διαστάσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μας δίνει έναν πρόσθετο λόγο για να ενεργήσουμε πιο αποτελεσματικά, και με τη δική της αρωγή, για την επιτυχία του σκοπού, έτσι ώστε να αποδειχθεί ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η χώρα της Ολυμπιακής Ιδέας, αλλά και η πατρίδα του θεάτρου, που μέσα από αυτό προβλήθηκαν όλες οι μεγάλες έννοιες της ανθρωπότητας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ