Σάββατο 10 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαράτσι υπέρ ιδιωτών στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Με 60 λεπτά ανά μεγαβατώρα (χίλιες κιλοβατώρες) επιβαρύνονται από τις 31 Μάρτη τα τιμολόγια της ΔΕΗ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Το νέο αυτό χαράτσι που επιβλήθηκε χωρίς να υπάρξει καμία ανακοίνωση από τη ΔΕΗ, θα χρησιμοποιηθεί για την παραπέρα ενίσχυση του ιδιωτικού κεφαλαίου σε βάρος του ελληνικού λαού, με το πρόσχημα της προώθησης της φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η επιβολή του τέλους των 0,60 ευρώ, καθορίζεται από το Ν. 2773/99 (νόμος για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ) θα αποδίδεται στο Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) που με τη σειρά του θα το μοιράζει αναλογικά με την παραγωγή, στους ιδιοκτήτες ανανεώσιμων πηγών, αλλά και στη ΔΕΗ που διαθέτει αιολικά πάρκα.

Η επιβολή του συγκεκριμένου τέλους υπαγορεύτηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και το υπουργείο Ανάπτυξης και αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε καθοριστεί στα 0,40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά στη συνέχεια, με νεότερη απόφαση της ΡΑΕ, αυξήθηκε στα 0,60 ευρώ. Μπορεί να φαίνεται μικρή η... επιβάρυνση, ωστόσο με βάση την κατανάλωση το ποσό που θα προκύπτει υπέρ των ιδιωτών σε ετήσια βάση θα ξεπερνά τα 11 δισεκατομμύρια δραχμές!

Το συγκεκριμένο χαράτσι δεν είναι το μοναδικό που θα επιβληθεί στον ελληνικό λαό στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι βέβαια ένα από τα πρώτα, μαζί με την τακτική πλέον ετήσια αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ σε επίπεδα άνω του πληθωρισμού. Πρόκειται για τη σταδιακή δημιουργία ενός πλαισίου που θα εκτινάξει τα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε η συμμετοχή του ιδιωτικού κεφαλαίου να είναι υπερκερδοφόρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ