Κυριακή 11 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και οι διεθνείς αναζητήσεις του

Από τα πρώτα πράγματα που διαβάζει κανείς για το τι είναι το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ (ΕΚΦ) είναι ότι αυτό «το εκφράζει η πολυτασική, δημοκρατική λειτουργία, η δημιουργική συνύπαρξη διαφορετικών πολιτικών απόψεων, η αγωνιστική συσπείρωση και μαχητική αντιπαράθεση με το νεοφιλελευθερισμό, τον πόλεμο, το ρατσισμό και την καταστολή, αλλά και τα όργανα - εθνικά ή υπερεθνικά (κυβερνήσεις, ΕΕ, διεθνείς οργανισμοί) - που σχεδιάζουν και υλοποιούν αυτές τις πολιτικές», ότι «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός», ότι αποτελεί συνιστώσα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ και του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, συντονίζοντας τις δυνάμεις του με τις δυνάμεις που μάχονται κατά της παγκοσμιοποίησης.

Ποιες είναι οι πηγές των ειδησεογραφικών και ιδεολογικών αναζητήσεων του ΕΚΦ, στα πλαίσια αυτού του κινήματος;

Ανοίγοντας κανείς την ιστοσελίδα του στο Ιντερνετ, το ΕΚΦ παραπέμπει τον αναγνώστη σε συγκεκριμένα ΜΜΕ, τα «Εναλλακτικά Μέσα Ενημέρωσης» όπως τα χαρακτηρίζει και τα οποία αποτελούν τη δεξαμενή των ειδησεογραφικών και ιδεολογικών αναζητήσεών του.

Μια ενδεικτική αναζήτηση αρκεί για να πάρει κανείς μια γεύση:

Από το Zmag.org: στο Znet.org: Δίκτυα σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης σε απόλυτη συνεργασία με τους αναρχικούς, με τον Chomsky και το δίκτυό του «Chomsky Archive», οι οποίοι καταλαμβάνουν ένα σημαντικό μέρος των θεωρητικών επεξεργασιών του δικτύου. Η σύνδεσή του με ειδησεογραφικά δίκτυα είναι η «Le Monde Diplomatigue» και το «New Left Review».

* Fair.org: AlterNet: SPIN: Σοσιαλδημοκράτες - αναρχικοί - τροτσκιστές, καπιταλιστές.

Μεγάλο δίκτυο όπου βασική ειδησεογραφική πηγή του αποτελούν τα διεθνή μονοπωλιακά ΜΜΕ. Αγαστή η συνύπαρξη αναρχικών με τους Chomsky «fair.org», Albert «ΙΜΙ: AlterNet: Fair.org», τροτσκιστών με το World Socialist Web Site, διεθνές δίκτυο των τροτσκιστών, οι οποίοι χαιρετίζουν την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, θεωρώντας τη σαν την πιο έκδηλη επιβεβαίωση του ολοκαυτώματος του Στάλιν, καπιταλιστών με τη «Microsoft», με το ενημερωτικό περιοδικό «State Magazine», τη «Ford» διά μέσου του ιδρύματος «Ford Foundation».

Το γαλλοαμερικανικό ίδρυμα French-American Charitable Trust «SPIN:AlterNet: Fair.org, AlterNet: Fair.Org»

Commondreams.org: Δίκτυο ενημέρωσης της δράσης της αμερικανικής πολιτικής και της δράσης διαφόρων οργανώσεων της Αμερικής. Το βασικό κέντρο δημοσιογραφικής πληροφόρησής του είναι το News Center, το οποίο αποτελεί ενημερωτικό οδηγό για τους γερουσιαστές της Αμερικής και ταυτόχρονα ενημερώνει για την πολιτική δράση των γερουσιαστών. Η ενημέρωση που παρέχει προέρχεται από τα διεθνή μονοπώλια των ΜΜΕ, όπως: «Los Angeles Times», «Guardian», «International Herald Tribune», «Reuters». Το Common Dreams έχει και ένα εβδομαδιαίο περιοδικό («Focus on the Corporation column»), του οποίου ιδιοκτήτης είναι ο Russel Mokhiber, ανταποκριτής του Λευκού Οίκου και υποστηρικτής της πολιτικής Μπους.

*Tao Org: ουτοπιστές σοσιαλιστές, οι οποίοι μιλάνε για τη δημιουργία αυτόνομων κοινοτήτων - κολεκτίβων στα πλαίσια του καπιταλισμού - όπως διακήρυσσαν και οι ουτοπιστές σοσιαλιστές Φουριέ, Οουενς, Σαιν Σιμόν τον 19ο αιώνα - την απόδοση γης, οικονομικής διαχείρισης επιχειρήσεων και την αυτοδιοίκησή τους από τις κοινότητες, χωρίς την ανατροπή του καπιταλιστικού κράτους.

Οι εγκέφαλοι της χειραγώγησης του κινήματος

Ανεξάρτητα και πέρα από το αν συμφωνεί κανείς με αυτές τις ιδεολογικές θέσεις, ψάχνοντας λίγο καλύτερα στο διαδίκτυο, αυτό που αποκτά ιδιαίτερη σημασία, μια και συνδέεται άμεσα με το σήμερα, με τους στόχους, το χαρακτήρα αυτού του κινήματος, είναι ότι το Παγκόσμιο και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ, τμήμα των οποίων είναι και το Ελληνικό, και που διακηρύσσουν ότι αγωνίζονται για «έναν άλλο κόσμο», αποδεικνύεται ότι είναι ένα κίνημα, που οι «εγκέφαλοί» του στοχεύουν στη χειραγώγηση της λαϊκής πάλης και στη διαχείριση της πολιτικής του κεφαλαίου στα πλαίσια των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, κίνημα στο οποίο παίζουν ενεργό και καθοδηγητικό ρόλο δυνάμεις του κεφαλαίου, πολιτικοί εκπρόσωποι του ιμπεριαλισμού.

Βεβαίως, σε αυτά τα δίκτυα ή κινήματα, ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που συμμετέχει κινείται από αγνές διαθέσεις και ανησυχίες για τα προβλήματα που ζει. Δεν αναφερόμαστε σ' αυτούς. Αναφερόμαστε στους άλλους...

1. Για ποιον άλλο κόσμο αγωνίζονται μέσω των κινήσεων κατά της «παγκοσμιοποίησης», τα μονοπώλια όπως η «Microsoft», το ίδρυμα «Ford», επίλεκτα στελέχη των μονοπωλίων όπως της «XEROX», της «Carlyle», της «Coca-Cola», οι επικεφαλής πολιτικών καμπανιών Αμερικανών γερουσιαστών, π.χ. όπως ο Don Hazzy των Ruth Messinger και David Dinkins, η Holly Minch της Loretta Sanchez; Τα μονοπώλια στρέφονται ενάντια στον ταξικό εαυτό τους; Πολιτική ταξικής συνεργασίας, διαχείρισης, κάνουν και το λένε ανοιχτά! Π.χ. το ίδρυμα «Ford» διακηρύσσει την ταξική συνεργασία - ειρήνη ως μέσο κοινωνικής ευημερίας, μέσα από το διαδίκτυο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα επίλεκτα στελέχη των μονοπωλίων!

Ποια γραμμή;

2. Υπονομεύουν την ταξική γραμμή σύγκρουσης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Σήμερα, το κύριο για ένα κίνημα που θέλει να συγκρουστεί με τον ιμπεριαλισμό είναι η συγκέντρωση δυνάμεων ενάντια στους στρατηγικούς άξονες της πολιτικής του κεφαλαίου, όπως είναι οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Να αδυνατίσεις διεθνώς τον ταξικό αντίπαλο, αφαιρώντας του τα ιμπεριαλιστικά στηρίγματα που έχει απλωμένα σε κάθε χώρα, παλεύοντας για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπως το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, υπερεθνικά όργανα, όπως τα λέει το ΕΚΦ, να αξιοποιείς τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, ενάντια στα εγχώρια και διεθνή στηρίγματα των ιμπεριαλιστών. Να οδηγεί αυτή η πάλη στην αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων και σε κάθε χώρα για να εφαρμοστεί μια πολιτική υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, συμβάλλοντας έτσι στο αδυνάτισμα του αντιπάλου και σε διεθνές επίπεδο.

Εξω από αυτή τη γραμμή σύγκρουσης με την πολιτική του κεφαλαίου, αντικειμενικά είναι η γραμμή διαχείρισης της πολιτικής του, που αφήνει άθικτες τις αιτίες των προβλημάτων και οδηγεί στη χειροτέρευση της κατάστασης των εργαζομένων.

Αυτές οι ηγεσίες όχι μόνο για το σοσιαλισμό δεν ενδιαφέρονται, αλλά ούτε έχουν ψήγματα σύγκρουσης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό!

Ποια σύγκρουση με τα «υπερεθνικά κέντρα» έκαναν;

Στον πρόσφατο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Ιράκ, αυτά τα δίκτυα - κινήματα, στήριξαν τη θέση του γαλλογερμανικού άξονα, κάνοντας κριτική στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία. Δηλαδή τάχθηκαν με τα ταξικά συμφέροντα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, προβάλλοντάς το μάλιστα ως φιλειρηνικό αντίπαλο δέος! Δηλαδή το μισό ιμπεριαλισμό, ενάντια στον άλλο μισό! Σπέρνοντας έτσι αυταπάτες, σε μια κορυφαία στιγμή διεθνούς πάλης των λαών, ότι ο ιμπεριαλισμός μπορεί να είναι και ειρηνικός. Συγκαλύπτοντας τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που γεννάνε τους πολέμους, αποκρύπτοντας ότι και η ΕΕ είναι μήτρα που προετοιμάζει ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ενώ σε «ειρηνικές» περιόδους εξαπολύει καθημερινώς «Τόμαχοκ» στα δικαιώματα της εργατικής τάξης.

Το ΕΚΦ συνδιοργάνωνε «αντιπολεμικές» διαδηλώσεις με αυτούς που έδιναν γην και ύδωρ για να γίνει η επίθεση (ΠΑΣΟΚ). Τη θέση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος να φύγουμε από το ΝΑΤΟ, την προσάρμοσε στη θέση «να φύγουμε από το ΝΑΤΟ, ενισχύοντας την πολιτική άμυνας της ΕΕ»!

Σε ποια συνείδηση συμβάλλει το ΕΚΦ, όταν, εν μέσω οξύτατων οικονομικών κρίσεων και ανταγωνισμών, με δεδομένο μάλιστα ότι η ΕΕ συμμετέχει στους πολέμους της τελευταίας δεκαετίας, υποστηρίζει ότι η εξισορρόπηση δύο ιμπεριαλιστικών κέντρων θα συμβάλει στην ειρήνη; Συμβάλλει στην ενσωμάτωση και στην αντίληψη ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων ταυτίζονται με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας!

Σε ποια συγκέντρωση δυνάμεων συμβάλλει ενάντια στα εθνικά κέντρα που υλοποιούν αυτή την πολιτική, όταν αυτές οι δυνάμεις βλέπουν την εθνική πάλη σαν στοιχείο που βελτιώνει, ενισχύει τη διεθνή πάλη, που θεωρούν καθοριστική για την πάλη των εργαζομένων; Δηλαδή το εθνικό πεδίο στο απυρόβλητο...

Εξαπατούν το λαό

3. Οι διεθνείς αναζητήσεις του ΕΚΦ κινούνται σε αυτά τα πλαίσια, γιατί αντανακλούν και τις δικές του αντιλήψεις και πρακτικές.

Ποια σύγκρουση με το νεοφιλελευθερισμό και τα διεθνή στηρίγματά του κάνει το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, όταν οι βασικές πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν, όπως π.χ. ο ΣΥΝ, έχουν ταχτεί υπέρ της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ΟΝΕ, της πολιτικής ενοποίησης, της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας, κάτω από τη θέση ενδυνάμωσης του ευρωπαϊκού ιμπεριαλιστικού κέντρου «σαν απάντηση της Ευρώπης στις μεγάλες προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης».

Ποιον αγώνα κατά των κατασταλτικών μηχανισμών διακηρύσσει, τη στιγμή που ο ΣΥΝ και το ΠΑΣΟΚ, που συμμετέχουν κατά κύριο λόγο και με βασικά στελέχη τους στο ΕΚΦ, στηρίζουν τη συγκρότηση του ευρωστρατού;

Για ποια εργατικά δικαιώματα γίνεται λόγος, όταν επίλεκτα στελέχη του, από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, έχουν αποδεχτεί τη «Λευκή Βίβλο» που ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις, ξεπουλάνε χρόνια τώρα τους εργατικούς αγώνες και βάζουν πλάτη στο πέρασμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, συμμετέχουν στον κοινωνικό διάλογο αφαίρεσης εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων;

Τι αγώνας κατά του νεοφιλελευθερισμού είναι αυτός που κάνουν οι δυνάμεις που συμμετέχουν σ' αυτό (ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ), όταν αποδέχτηκαν, ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ για την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας;

Είναι ή δεν είναι εξαπάτηση των απολυμένων εργατριών της «Σίσσερ Πάλκο», η διακήρυξη συμπαράστασης του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ με τίτλο «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη»;

Ποια αθλιότητα του νεοφιλελευθερισμού; Ο νεοφιλελευθερισμός και το εκμεταλλευτικό σύστημα καλά θα κρατεί, όσο θα στηρίζεται από την αθλιότητα εκείνων που μιλούν στο όνομα των λαϊκών συμφερόντων για τη διαχείριση των καπιταλιστικών κερδών.

Ο μόνος δρόμος για το λαό μας είναι η συσπείρωση και πάλη ενάντια στις αιτίες των προβλημάτων και όχι στη διαχείρισή τους. Μέτωπο λαϊκό για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία. Συντονισμός πάλης και σε διεθνές επίπεδο πάνω σ' αυτή την ταξική γραμμή σύγκρουσης για την αποδυνάμωση του ιμπεριαλισμού, το σπάσιμο της καπιταλιστικής αλυσίδας!


Αλέκα ΓΙΑΝΝΟΥΣΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ