Τετάρτη 7 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εφυγε» ο αγωνιστής Παναγιώτης Παναγιώτου

Στο νεκροταφείο Π. Φαλήρου κηδεύτηκε, προχτές 5 Μάη, ο αγωνιστής Παναγιώτης Παναγιώτου, πρώην δήμαρχος Μυτιλήνης, παρουσία, εκτός των οικείων του, πλήθους κόσμου, συντρόφων, φίλων και συναγωνιστών του.

Ο Παναγιώτου Παναγιώτης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη από γονείς Μικρασιάτες και μεγάλωσε στις φτωχογειτονιές της Επάνω Σκάλας και του Συνοικισμού, όπου είχε εγκατασταθεί η προσφυγιά. Εβγαλε το Λύκειο Μυτιλήνης, στο οποίο, όπως λέει, «ευτύχησε να έχει δασκάλους, φωτισμένους, τον Απόστολο Αποστόλου και τον Βασίλη Αρχοντίδη». Στα χρόνια της Κατοχής, μαθητής ακόμα, εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ. Σπούδασε φιλολογία στην Αθήνα, δουλεύοντας παράλληλα σαν μεταφραστής στον εκδοτικό οίκο «Γκοβόστης». Δούλεψε σαν καθηγητής σε σχολεία της Αλεξανδρούπολης, της Αθήνας και του Πειραιά.

Στην περίοδο της χούντας βρέθηκε να υπηρετεί για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη. Η αμετακίνητη αντιδικτατορική στάση του και η έγνοια του να περάσει στους μαθητές την αποστροφή προς την τυραννία, στάθηκαν αφορμή να αποσπαστεί στην Κάρπαθο και στη συνέχεια να απολυθεί και αυτός και η γυναίκα του, γιατί «επιβουλεύτηκαν μέρος ή το όλον της επικράτειας»!

Το 1974 έγινε γενικός επιθεωρητής στον Πειραιά. Κατά την περίοδο αυτή και για αρκετά χρόνια κράτησε τη στήλη της επιφυλλίδας στο «Ριζοσπάστη» υπογράφοντας ως «Π. Κοσμάς». Παράλληλα με μια εκλεκτή ομάδα εκπαιδευτικών συνεργάστηκε πλάι στη Ρόζα Ιμβριώτη πάνω σε εκπαιδευτικά θέματα. Αποχώρησε από την εκπαίδευση, ύστερα από 35 χρόνια θητείας, σαν σχολικός σύμβουλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο Π. Παναγιώτου έγραψε και αρκετά διηγήματα που δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά.

Το 1990 εκλέχτηκε δήμαρχος Μυτιλήνης με την υποστήριξη του Ενιαίου Συνασπισμού.

Επικήδειο, εκ μέρους του Δήμου και της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων, εκφώνησε ο δήμαρχος Μυτιλήνης Αρης Χατζικομνηνός, ενώ ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν ο υπουργός Αιγαίου και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής. Ανάμεσα στα στεφάνια που κατατέθηκαν διακρίναμε και αυτά της ΚΕ του ΚΚΕ και της ΝΕ Λέσβου του Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ