Τρίτη 6 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινδυνεύει ιστορικό κτίριο

Ενα ακόμη ιστορικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας κινδυνεύει... από την «αξιοποίηση». Πρόκειται για την πολυκατοικία που βρίσκεται στην οδό Ζαλοκώστα 7 στο Κολωνάκι, η οποία κατασκευάστηκε το 1938 από τον αρχιτέκτονα Αδριανό Λαζαρίμο, δημιουργό, εκτός των άλλων και του κινηματοθεάτρου «Παλλάς».

Η ιδιαιτερότητα του κτιρίου, σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξε η Ελληνική Εταιρία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΕΠΠΠΚ), έγκειται στο ότι το υπόγειό του χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της κατοχής ως τόπος βασανιστηρίων. Το υπόγειο ήταν διαμορφωμένο προπολεμικά ως καταφύγιο με ειδική προφύλαξη από αέρια. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες ανθρώπων που γνωρίζουν πτυχές της ιστορίας του, το κτίριο επικοινωνεί με παλιά στοά η οποία χρησιμοποιήθηκε από το ΕΑΜ κατά την απόπειρα ανατίναξης του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία» το 1944.

Σήμερα ανήκει στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, το οποίο ήθελε να το κατεδαφίσει. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες πάντως, κάποιο διαμέρισμα του κτιρίου πρόκειται να ενοικιαστεί. Κάτι που, αν επιβεβαιωθεί, σημαίνει ότι η πολυκατοικία έχει αποφύγει προς το παρόν τον κίνδυνο. Το θέμα είναι ότι εδώ και ένα χρόνο το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει προχωρήσει στην κήρυξη του κτιρίου ως διατηρητέου, παρά το ότι έχει κατατεθεί σχετικός φάκελος με όλο το πληροφοριακό υλικό από την ΕΕΠΠΠΚ στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Δεδομένου του γεγονότος ότι η «νέα ανοικοδόμηση» που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα έχει καταδικάσει πολλά αρχιτεκτονικά στολίδια της πόλης στην παρακμή, την εγκατάλειψη και τη σίγουρη κατεδάφιση, το κτίριο της Ζαλοκώστα έχει και ένα επιπλέον «ατού» για να παραμείνει και να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση: Την ιστορική μνήμη. Αν το Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ εξακολουθήσει να σιωπά, είναι σίγουρο πως η «τύχη» του κτιρίου δε θα κρατήσει για πολύ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ