Κυριακή 4 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λαϊκή Αντισύνοδος για το μέλλον της Ευρώπης

Αυτή η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική λύση για τους λαούς της Ευρώπης. Διευρυμένη ή όχι, αποτελεί μήτρα που γεννά φτώχεια, ανεργία, εκμετάλλευση και πολέμους. Αυτό αναδείχτηκε μέσα από τις εργασίες της διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε χτες στο Πανεπιστήμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Παραβρέθηκε και μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Παρεμβάσεις έκαναν επίσης οι Σ. Ακριτίδης, μέλος της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ, Σ. Βαλανάς, μέλος της ΠΓ της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, Κ. Δρούτσας, πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών, Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Στη διάσκεψη, που οργάνωσε η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», στο πλαίσιο κλιμάκωσης των αντιιμπεριαλιστικών, ενωτικών και διεθνιστικών πρωτοβουλιών της, συμμετείχαν εκπρόσωποι κομμάτων, κινήσεων και κινημάτων από την Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Η εκδήλωση αποτέλεσε ακόμη ένα σταθμό στην πορεία προς τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν τον Ιούνη στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική, ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Οι εκπρόσωποι της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» απηύθυναν κάλεσμα για κοινή δράση και τον Ιούνη αλλά και στους αγώνες που θα ακολουθήσουν μέχρι να βρει δικαίωση το όραμα για μια Ευρώπη χωρίς φτώχεια, καταπίεση, πολέμους, ευρωστρατό και «τρομονόμους», όπου ο κοινωνικά παραγόμενος πλούτος θα ανήκει σ' αυτούς που τον παράγουν.

Στη διάρκεια της ημερίδας έγινε συζήτηση για τη Συντακτική Συνέλευση και το ευρω-Σύνταγμα, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑΑ) και κυρίως για τους τρόπους και τις μορφές πάλης ενάντια σ' αυτή την πολιτική και τις επιπτώσεις της στους λαούς.

Ειδικές θεματικές παρεμβάσεις είχε προγραμματιστεί να γίνουν μετά το μεσημέρι από τους: Μανωλεδάκη Ιωάννη, καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Νικολόπουλο Ηλία, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αλυσσανδράκη Κώστα, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Καλτσώνη Δημήτρη, διδάκτορα Κοινωνιολογίας του Δικαίου, Μπούτα Βαγγέλη, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, μέλος της ΠΑΣΥ, Καρατουλιώτη Νίκο, υποστράτηγο ε.α., Κωστόπουλο Τρύφωνα, καθηγητή Πανεπιστημίου «Μακεδονία». Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, η οποία παρουσίασε τη θέση του Κόμματος για το μέλλον της Ευρώπης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ