Τετάρτη 30 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Συναντήσεις και «επιστροφές»

Με πρόσχημα τη «βοήθεια» προς το Ιράκ για να «ανακτήσει» τους κλεμμένους θησαυρούς του συναντήθηκαν την Τρίτη στο Λονδίνο οι διευθυντές μερικών από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου: του Βρετανικού Μουσείου, του Μουσείου Γκετί της Καλιφόρνιας, του Μητροπολιτικού Μουσείου της Ν. Υόρκης και του Ερμιτάζ της Πετρούπολης.

Η πρώτη συνάντηση για το ίδιο θέμα πραγματοποιήθηκε στις 17/4 στο Παρίσι, με πρωτοβουλία της «ΟΥΝΕΣΚΟ» και τη συμμετοχή επιστημόνων που έχουν ειδικευτεί στις αρχαιότητες του Ιράκ. Η συνάντηση των μουσείων ωστόσο κάθε άλλο παρά καθησυχάζει για το μέλλον των κλεμμένων αρχαιοτήτων, αφού τουλάχιστον τα τρία πρώτα από αυτά είναι και τα πλέον ύποπτα για το ρόλο τους ως τελικού αποδέκτη τέτοιων αντικειμένων. Αλλωστε, μεταξύ των «βραχυπρόθεσμων» στόχων τους είναι η αποστολή συντηρητών στο Ιράκ. Μεταξύ των πρώτων που «προσφέρθηκαν» ήταν οι Βρετανοί.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 100 κλεμμένες αρχαιότητες από ιρακινά μουσεία επιστράφηκαν οικειοθελώς σε αυτά. Ετσι τουλάχιστον ανακοίνωσε το αμερικανικό στρατιωτικό επιτελείο και ως εκ τούτου η πληροφορία ελέγχεται ως προς το αν εμπίπτει στη σχετική προπαγάνδα των ΗΠΑ περί της «διάσωσης» της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ... η οποία λεηλατήθηκε από τους εισβολείς.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, μεταξύ των αντικειμένων περιλαμβάνεται και το αρχαιότερο μπρούντζινο ανάγλυφο με παραστάσεις ταύρων, αμύθητης αξίας χειρόγραφα και ένα βάζο ηλικίας 7.000 ετών. Συγκεκριμένα, ένας άνδρας επέστρεψε μία δέσμη από χειρόγραφα και περγαμηνές σε ένα τζαμί και ένας... πιανίστας γύρισε 10 πολύτιμα σκεύη, ανάμεσα στα οποία βρίσκονταν το σπασμένο άγαλμα ενός Ασσύριου βασιλέα από τον 9ο αιώνα π.Χ. και το μπρούντζινο ανάγλυφο με τους ταύρους. Οι Αμερικανοί υπόσχονται ότι όσοι επιστρέφουν οικειοθελώς τα κλαπέντα αρχαία δεν τιμωρούνται, ως μέτρο «ενθάρρυνσης». Ο «Ρ» έχει ήδη επιστήσει την προσοχή στο ότι ξεκίνησε ήδη μια προπαγανδιστική εκστρατεία των ΗΠΑ που περιλαμβάνει «επιστροφές» και «αναζητήσεις». Οπως όμως σημείωσαν και Βρετανοί υπηρεσιακοί παράγοντες καταστολής της αρχαιοκαπηλίας, θα επιστραφούν μόνο τα «ψιλά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ