Τετάρτη 15 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Καθαρή... Κυριακή

Ο Ολυμπιακός κέρδισε στο ντέρμπι τον ΠΑΟ και εξασφάλισε την 1η θέση της κανονικής περιόδου

Μάχη κάτω από τα καλάθια με πρωταγωνιστές τους Ρόμπινσον, Μποντίρογκα
Μάχη κάτω από τα καλάθια με πρωταγωνιστές τους Ρόμπινσον, Μποντίρογκα
Μια μέρα πριν την Καθαρά Δευτέρα ο Ολυμπιακός φρόντισε να... καθαρίσει το τοπίο στην κορυφή της βαθμολογίας. Οι «ερυθρόλευκοι» μετά και τη νίκη τους επί του Παναθηναϊκού με 57-54 εξασφάλισαν ουσιαστικά την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου και παράλληλα το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ. Ετσι βέβαια όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα τότε δε θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι αυτή η θέση άξιζε στον Ολυμπιακό. Βλέπετε, μπορεί οι Πειραιώτες φέτος να μην παίζουν το μπάσκετ που μας είχαν συνηθίσει προηγούμενες χρονιές, το «απόλυτο» όμως, τέσσερις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια επί των βασικών τους αντιπάλων, ΑΕΚ και Παναθηναϊκού, έκανε τους «κόκκινους» να εδραιωθούν στο ρετιρέ.

Για άλλη μια φορά οι παίκτες του Γιάννη Ιωαννίδη κατάφεραν να γυρίσουν ένα παιχνίδι που αρχικά φαινόταν ότι θα έχαναν. Οπως και με την ΑΕΚ, έτσι και κόντρα στον Παναθηναϊκό έδειξαν χαρακτήρα και δεν πτοήθηκαν ούτε όταν βρέθηκαν 11 πόντους πίσω στο 30' (35-45). Με ένα σερί 16-4, που οφείλεται κυρίως στην ευστοχία των περιφερειακών, ιδιαίτερα από τα 6,25, πέρασαν μπροστά στο σκορ με 50-49, βάζοντας τις βάσεις για τη νίκη. Πάντως στα τελευταία λεπτά ο Παναθηναϊκός φωνάζει για τη διαιτησία των Κουκουλεκίδη - Σπυρίδωνος, αφού όπως υποστηρίζουν οι «πράσινοι» δε δόθηκε φάουλ στο Ρέμπρατσα, ενώ αμφισβητούν τα φάουλ που δόθηκαν σε Κάτας και Τζεντίλε. Ο Μίλαν Τόμιτς ήταν ο καλύτερος των νικητών (17π), αφού με επτά συνεχόμενους πόντους άνοιξε το δρόμο για το ροζ φύλλο αγώνα. Από τον Παναθηναϊκό ξεχώρισε ο Ρέμπρατσα (14π). Τώρα οι «πράσινοι» θα πρέπει να περιμένουν να στραβοπατήσει η ΑΕΚ στο Αλεξάνδρειο την τελευταία αγωνιστική, προκειμένου να γλιτώσουν την τρίτη θέση.

Στιγμές από το ένδοξο παρελθόν έζησε ο Αρης στο έτερο ντέρμπι της αγωνιστικής. Οι «κιτρινόμαυροι» παρουσία και του Νίκου Γκάλη, που βρέθηκε στις εξέδρες του Αλεξάνδρειου, επικράτησαν του ΠΑΟΚ με 66-61 έχοντας σε μεγάλη ημέρα το δίδυμο Λιαδέλη (20π), Σιγάλα (17π). Από τον ηττημένους ο Αλεξάντερ (22π) ήταν από τους καλύτερους.

Στο ΟΑΚΑ η ΑΕΚ, αν και δυσκολεύτηκε, εντούτοις κατάφερε να κάμψει την αντίσταση του Πανιώνιου και να επικρατήσει με 70-65 χάρις στην ευστοχία που είχαν οι παίκτες της στις βολές στα τελευταία δευτερόλεπτα. Από το «Δικέφαλο» ξεχώρισε ο Μιούρσεπ (18π), ενώ από τους «κυανέρυθρους» ο Σέλερς (22π). Τα υπόλοιπα αποτελέσματα: Ηράκλειο - Σπόρτιγκ 112-69, Ηρακλής - Εσπερος 82-72, Νήαρ Ηστ - Μαρούσι 88-80, Περιστέρι -Δάφνη 83-68. Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ολυμπιακός 42, ΑΕΚ 41, Παναθηναϊκός 41, ΠΑΟΚ 37, Ηρακλής 36, Περιστέρι 35, Πανιώνιος 35, Ηράκλειο 34, Αρης 34, Νήαρ Ηστ 33, Μαρούσι 32, Δάφνη 31, Σπόρτιγκ 26, Εσπερος 26.

«Κιτρινόμαυρα» χαμόγελα στο Κύπελλο

Η ΑΕΚ ήταν η θεωρητικά ευνοημένη της χθεσινής κλήρωσης του φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδας που θα διεξαχθεί στο νεόκτιστο γήπεδο του ΠΑΟΚ στη Θέρμη (1 και 2 Απρίλη). Η «Ενωση» κληρώθηκε με το αουτσάιντερ της διοργάνωσης το Μαρούσι, ενώ αντίθετα Ηρακλής και Παναθηναϊκός θα κοντραριστούν για μια θέση στον τελικό.

«Εφυγε» ο Νίκολιτς

Ο Αλεξάντερ Νίκολιτς δεν υπάρχει πια. Ο «προφέσορας» του μπάσκετ «έσβησε», την Κυριακή το βράδυ, στα 76 του χρόνια στο Βελιγράδι. Ο Νίκολιτς ήταν ο ιδρυτής της περίφημης των «πλάβι» σχολής και πνευματικός πατέρας μεγάλων τεχν,ικών από τον Ράνκο Ζεράβιτσα μέχρι τους Μπόζα Μάλκοβιτς, Μπόγκνταν Τάνιεβιτς, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, Ντούσαν Ιβκοβιτς, Σλόμπονταν Σούμποτιτς κ.ά. Ο «Ατσα», όπως ήταν το υποκοριστικό του, γεννήθηκε το 1924 στο Σαράγεβο, υπήρξε επί σειρά ετών ο εκλέκτορας της εθνικής Γιουγκοσλαβίας και τεχνικός θρυλικών ομάδων στην πατρίδα του και την Ιταλία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ