Σάββατο 26 Απρίλη 2003 - Κυριακή 27 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΧΙ στον ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πεδίο ιμπεριαλιστικών πολέμων στη νεότερη ιστορία

Associated Press

Η Μέση Ανατολή ήταν πάντα η γεωστρατηγική περιοχή που έγινε πεδίο πολέμων για τον έλεγχό της στην παγκόσμια ιστορία από τους Βρετανούς και τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές.

Η παρουσία των Βρετανών στην περιοχή αυτή συνοδεύτηκε από λουτρό αίματος για τους λαούς της.

Η έκρηξη του Α` Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκει τους αραβικούς λαούς σε αναβρασμό κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας, η οποία ήταν σύμμαχος των Γερμανών και της «τριπλής συμμαχίας» (Γερμανία - Αυστρο-Ουγγαρία).

Ο αναβρασμός αυτός σύντομα καταλήγει σε ένοπλες εξεγέρσεις κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Οι Αγγλοι από την πρώτη στιγμή επιχείρησαν να ελέγξουν αυτές τις εξεγέρσεις προς όφελός τους.

Είναι γνωστή η ιστορία του Εντουαρντ Λόρενς, γνωστότερου ως Λόρενς της Αραβίας, ο οποίος προσπαθούσε να ξεσηκώσει τους Αραβες για λογαριασμό της βρετανικής αυτοκρατορίας.

Στα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης, είναι η εξασφάλιση πρόσβασης στις πετρελαιοπηγές και τις εγκαταστάσεις της Μοσούλης.

Αποφασίζεται η κατάληψη της περιοχής και τον Οκτώβρη του 1914 βρετανικές δυνάμεις αποβιβάζονται στο λιμάνι Φάο του Κόλπου. Μέχρι τις 22 Νοέμβρη καταλαμβάνουν τη Βασόρα και ξεκινούν προέλαση προς τη Βαγδάτη.

Οι Γερμανοί ιμπεριαλιστές δεν επιτρέπουν στους Αγγλους ιμπεριαλιστές να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους. Η 4η στρατιά του τουρκικού στρατού, με επικεφαλής τον Γερμανό στρατηγό Φον ντερ Γκολτς, ο οποίος έχει πάρει και τον τίτλο του πασά, σταματά τη βρετανική προέλαση κοντά στην πόλη Κουτ Αλ Αμάρα και πολιορκεί τα αγγλικά στρατεύματα.


Associated Press

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, νέες βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις αποβιβάζονται στο Ιράκ και πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον των τουρκικών στρατευμάτων την άνοιξη του 1916, προσπαθώντας να απελευθερώσουν τους πολιορκημένους.

Η πρώτη φάση αυτής της εισβολής λήγει με ήττα του αγγλικού ιμπεριαλισμού. Στις 29 Απρίλη 1916 οι Βρετανοί συνθηκολογούν. Ωστόσο, το Γενάρη του 1917 πάνω από 120.000 Βρετανοί επιτίθενται στους Τούρκους. Οι άγριες εχθροπραξίες κρατούν 7 βδομάδες και στις αρχές Μάρτη 1917 καταλαμβάνουν τη Βαγδάτη. Τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς, καταλαμβάνεται και η Μοσούλη. Ετσι, οι Βρετανοί ιμπεριαλιστές καταλαμβάνουν τη Μεσοποταμία 1.


Associated Press


Associated Press


Associated Press


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org