Κυριακή 20 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μερικά «σκοτεινά» μυστικά

Χανς Χέρτελ, Αμερικανός πρέσβης στη Δομινικανή Δημοκρατία: «Ο πόλεμος κατά του Ιράκ, στον οποίο ηγούνται οι ΗΠΑ, είναι απλώς η αρχή μίας σταυροφορίας απελευθέρωσης, που θα αγκαλιάσει πολλές χώρες σε όλον τον κόσμο, της Κούβας περιλαμβανομένης»!

Πώς εννοούν οι ΗΠΑ την απελευθέρωση, εν προκειμένω της Κούβας; Με ανατροπή εκ των έσω, μέσω νομίμων και, κυρίως, σκοτεινών διαδρομών.

Πρώτα και κύρια δραστηριοποιείται το Συμβούλιο για την Ελευθερία στην Κούβα, με έδρα το Μαϊάμι. Ουσιαστικά πρόκειται για το παραστρατιωτικό σκέλος του Εθνικού Ιδρύματος Κουβανοαμερικανών, με επικεφαλής τον Μάρτιν Πέρες. Πρόσωπο που οργάνωσε αρκετά σχέδια δολοφονίας του Φιντέλ Κάστρο, κυρίως κατά τη διάρκεια διεθνών συναντήσεων, όπως στην περίπτωση της απόπειρας δολοφονίας κατά τη διάρκεια της Ιβηρο-αμερικανικής Συνόδου στον Παναμά, όπου φέρεται να σχεδίασε, να οργάνωσε και να χρηματοδότησε την απόπειρα, με την τοποθέτηση 40 κιλών πλαστικής εκρηκτικής ύλης C-4 στο μέρος διεξαγωγής της Συνόδου.

Παράλληλα, η εφημερίδα της Φλόριντα Sun Sentinel (06/04) αποκαλύπτει την παραστρατιωτική οργάνωση Commandos-4, εξαιρετικά βίαιη αντεπαναστατική ομάδα, που έχει ήδη συνδεθεί με σχέδια σαμποτάζ μέχρι και ένοπλες επιθέσεις εντός του εδάφους της Κούβας, εκπαιδεύεται στη χρήση βαρέων όπλων σε μυστική τοποθεσία στις ΗΠΑ «προκειμένου να είναι έτοιμες να πραγματοποιήσουν ένοπλες επιθέσεις εντός της Κούβας ή και να ηγηθούν κάποιας στρατιωτικής επέμβασης».

Το χρήμα ρέει άφθονο

Παρότι δεν εξαιρείται η στρατιωτική επέμβαση, το κύριο σχέδιο είναι η εκ των έσω ανατροπή.

Ετσι, στις 27 του Φλεβάρη, ο Αντόλφο Φράνκο, κουβανικής καταγωγής, αξιωματούχος που είναι υπεύθυνος για την περιοχή της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής στην USAID, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην υποεπιτροπή για τις Διεθνείς Σχέσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων, τόνισε ότι η USAID έχει επενδύσει 22 εκατομμύρια δολάρια από το 1997, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος Χελμς-Μπάρτον. Για την ακρίβεια, η παράγραφος 109 του νόμου Χελμς-Μπάρτον, που έχει τεθεί σε εφαρμογή από το 1996 και αποτελεί τη σκλήρυνση του εμπάργκο και τον ασφυκτικό, φονικό εναγκαλισμό της Κούβας, δίνει την ευχέρεια στην εκάστοτε αμερικανική κυβέρνηση να διοχετεύει προς την USAID κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ανατροπή της επαναστατικής κυβέρνησης στην Κούβα. Ακόμη προβλέπει στην παράγραφο 115 ότι ενθαρρύνεται και επιβάλλεται η χρηματοδότηση διαφόρων «μυστικών οδών», για την ακρίβεια των καναλιών των μυστικών υπηρεσιών. Συνεπώς τα 22 εκατομμύρια που έχουν δοθεί στην USAID μάλλον αποτελούν ένα ελαχιστότατο τμήμα των χρημάτων και των κονδυλίων που έχουν διοχετευτεί προς την Κούβα τα τελευταία 5 χρόνια.

Στις 28 του Μάρτη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην υποεπιτροπή διαθέσεων των κονδυλίων της Γερουσίας, ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός που παρουσιάζει ενώπιον της Γερουσίας περιλαμβάνει και το κονδύλι των 26.900.000 δολαρίων, για τη στήριξη και επέκταση των εκπομπών του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου «Μαρτί». Το κονδύλι θα πρέπει να προστεθεί στα 22 εκατ. δολάρια της USAID, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η εκπομπή του συνιστά κατάφωρη παραβίαση των κανονισμών της Διεθνούς Ενωσης Τηλεπικοινωνιών. Οι ΗΠΑ με τον πιο επίσημο τρόπο αναγνωρίζουν ότι χρηματοδοτούν επισήμως ένα ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο που παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία, ουσιαστικά ως όπλο προπαγάνδας για εσωτερική ανατροπή, σαμποτάζ, παράνομη μετανάστευση.

Στις 2 του Απρίλη, ο υπεύθυνος για τις Σχέσεις στο Δυτικό Ημισφαίριο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κέρτις Σταμπλ, δηλώνει ότι «η USAID θα επενδύσει 7 εκατομμύρια δολάρια για την οικονομική στήριξη στην Κούβα μόνο αυτή τη χρονιά». Επιπροσθέτως των 22 εκατομμυρίων...


Χρ. Μ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ