Πέμπτη 17 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑ
Απαγορεύουν την απεργία στους γιατρούς
  • Τους έσυραν εφτά φορές στα δικαστήρια σε διάστημα 22 μηνών για την αντιμετώπιση των κινητοποιήσεών τους
  • Με απόφαση της ΑΔΕΔΥ θα γίνει η απεργία σήμερα και αύριο, παρά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου που την κήρυξε ερήμην καταχρηστική

Το πρωτοφανές ρεκόρ να οδηγούν -κατά μέσο όρο - ανά τρίμηνο τους γιατρούς του ΙΚΑ στα δικαστήρια για τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις διεκδικούν η κυβέρνηση και ο διορισμένος απ' αυτήν διοικητής του Ιδρύματος, Μ. Νεκτάριος. Εκτός απ' το ...μαστίγιο των δικαστηρίων η κυβέρνηση και ο διοικητής του ΙΚΑ χρησιμοποιούν και το ...καρότο του διαβόητου διαλόγου - στον οποίο είχε παγιδευτεί εν πολλοίς και η συνδικαλιστική ηγεσία των γιατρών - με εντελώς απροκάλυπτο τρόπο, για να μεταθέτουν από μέρα σε μέρα το φλέγον ζήτημα της υγειονομικής και ασφαλιστικής κάλυψης των 5.500 συμβασιούχων γιατρών στο ΙΚΑ.

Οι αποφάσεις για τις απεργίες για σήμερα και αύριο είχαν παρθεί στο συνέδριο της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) στις 30 του Μάρτη 2003, στο οποίο παραβρέθηκαν ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, και ο διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος. Η απάντηση της κυβέρνησης στο βασικό αίτημα για τους συμβασιούχους ήταν και πάλι ...διάλογος.

Αυτή τη φορά οι γιατροί αρνήθηκαν αυτή την παρελκυστική τακτική. Ωστόσο, όμως, η ηγεσία της Ομοσπονδίας διατήρησε τους δίαυλους της επικοινωνίας με την ηγεσία του ΙΚΑ και την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι (11.4.2003) ο Μ. Νεκτάριος τους προσκάλεσε για διάλογο τη Δευτέρα (14.4.2003) με θέμα την ασφάλιση των συμβασιούχων.

Μετά την απάντηση των γιατρών πως ο διάλογος έληξε τη νύχτα της Παρασκευής η διοίκηση του ΙΚΑ θυροκόλλησε στα γραφεία της Ομοσπονδίας την αγωγή με την οποία ζητούσε να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών, με το επιχείρημα ότι έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα των γιατρών με την προκήρυξη 550 θέσεων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και τη χορήγηση του επιδόματος των 176 ευρώ, τα οποία πήραν όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο. Κι ενώ δεν έχει αρχίσει καν η διαδικασία της επιλογής των 550 γιατρών - που θα διαρκέσει τουλάχιστον δυο χρόνια - τη Δευτέρα 14.4.2003 η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ κλήθηκε στα δικαστήρια.

Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ δεν παρέστη στο δικαστήριο και το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας αποφάσισε ερήμην ότι η απεργία είναι καταχρηστική, επικαλούμενο το δημόσιο συμφέρον. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου η ΑΔΕΔΥ κήρυξε 48ωρη απεργία για σήμερα και αύριο και έτσι θα γίνει η απεργία όπως ανακοίνωσε και η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ.

Η πρώτη αγωγή κατά της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ έγινε τον Ιούνη του 2001 και ακολούθησαν άλλες έξι. Τον Ιούνη του 2002 το δικαστήριο έκρινε νόμιμη την απεργία των γιατρών, μία δεν εκδικάστηκε, σε πέντε περιπτώσεις οι απεργιακές κινητοποιήσεις κηρύχτηκαν παράνομες και καταχρηστικές.

Πρόκειται δηλαδή για πρωτοτυπία που μάλλον δεν έχει καταγραφεί στα χρονικά της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ