Πέμπτη 17 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κάνουν όρεξη για την Πρωτομαγιά...

Από τη μια «κλαίνε» για τις εργατικές κατακτήσεις που χάνονται και από την άλλη υιοθετούν τον αντιλαϊκό ευρωμονόδρομο.

Ο λόγος για τους οργανωτές της σύσκεψης των Εργατικών Κέντρων Μακεδονίας και Θράκης που έγινε χτες στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Ο λόγος γι' αυτούς - τρομάρα τους! - που φιλοδοξούν, λένε, να οργανώσουν και τις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις.

Η συζήτηση ήταν αποκαλυπτική για δύο λόγους. Ο ένας, γιατί και μέσα από αυτήν έγινε καθαρό ότι η πολιτική της ΕΕ συνθλίβει την εργατική τάξη και οι κυβερνήσεις επιδίδονται σε αγώνα ταχύτητας για το καλύτερο άλεσμα των εργατικών κατακτήσεων.

Ο δεύτερος λόγος, γιατί επιβεβαίωσε πως οι ευρωπροσκολλημένες παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ) του συνδικαλιστικού κινήματος, παρά τις διαπιστώσεις που κάνουν δεν έχουν καμία διάθεση να συγκρουστούν με αυτή την πολιτική. Και έτσι επιχειρούν να οδηγήσουν τους εργαζόμενους σε νέες υποχωρήσεις, στο όνομα της ισχυρής Ευρώπης.

«Ναι στη διεύρυνση - Ναι στην κοινωνική Ευρώπη των λαών», είπε ο Ν. Γιαννόπουλος πρόεδρος του ΕΚΘ.

Η απάντηση δόθηκε από τους ίδιους τους συνδικαλιστές.

«Αυτή η Ευρώπη είναι του κεφαλαίου και των μονοπωλίων», είπε ο Χ. Δαλαμήτρος (ΕΚ Κοζάνης).

«Δεν μπορεί να στηρίζουμε τις συγκεκριμένες πολιτικές και μετά να οργανώνουμε αγώνες, για να καταγγείλουμε τις επιπτώσεις από τις πολιτικές που στηρίζουμε», είπε ο Κ. Διαμαντής (ΕΚ Καστοριάς).

«Στόχος τους είναι να διαλύσουν τις εργασιακές σχέσεις. Πιέζει η ΕΕ για χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας», ανέφερε ο Κ. Καπέλος (ΕΚ Κοζάνης).

Η πλειοψηφία, παράλληλα, πανηγύριζε για τη διεύρυνση της ΕΕ. Μια και όπως είπε ο Θ. Τούσης (ΕΚΘ) «ψάχνουμε να βρούμε τον ευρωπαϊκό σοσιαλισμό».

Κρύβουν όλοι τους πως οι χώρες που εντάσσονται στην ΕΕ προσφέρουν τους λαούς τους για φτηνή εργατική δύναμη στο μεγάλο ευρωπαϊκό κεφάλαιο.

Γι' αυτό οι λαοί ένα δρόμο έχουν να επιλέξουν. «Ταξική συσπείρωση και πάλη για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής», όπως είπε ο Θ. Κυριακίδης, γραμματέας του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, το οποίο, όπως είναι ήδη γνωστό, θα οργανώσει και στη Θεσσαλονίκη τον ταξικό γιορτασμό της 1ης Μάη.


Α.Α.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ