Πέμπτη 17 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Οργανωμένη ληστεία

Καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί των εισβολέων περί λεηλασίας του Μουσείου της Βαγδάτης από τον «όχλο» και αποκαλύπτεται ότι επρόκειτο περί οργανωμένης αρχαιοκαπηλικής επιχείρησης

Αρχαιολογικά αντικείμενα του Μουσείου της Βαγδάτης. Το πιθανότερο, είναι μεταξύ των κλεμμένων
Αρχαιολογικά αντικείμενα του Μουσείου της Βαγδάτης. Το πιθανότερο, είναι μεταξύ των κλεμμένων
Παραμένουν έκθετες οι αρχαιότητες του Ιράκ - ή τουλάχιστον ό,τι έμεινε από αυτές - στη διάθεση των αρχαιοκαπήλων, όπως δηλώνουν Ιρακινοί αξιωματούχοι, λόγω της συνεχιζόμενης απραξίας των δυνάμεων κατοχής να τις προστατεύσουν και παρά τις πρόσφατες «δεσμεύσεις» του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και το παγκόσμιο «κύμα» διαμαρτυριών. Επιβεβαιώνεται επίσης ότι το Μουσείο της Βαγδάτης δε λεηλατήθηκε από τον «όχλο», αλλά από επαγγελματίες αρχαιοκάπηλους που έδρασαν ανενόχλητοι από τους εισβολείς.

Οι ίδιες δηλώσεις επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι δεν υπήρξε πλιάτσικο από «όχλο», αλλά από καμιά δεκαριά πλιατσικολόγους, οι οποίοι λεηλάτησαν χωρίς καμιά ενόχληση ολόκληρες αίθουσες του μουσείου. «Τα αμερικανικά άρματα μάχης είχαν σταθμεύσει μπροστά στην κεντρική είσοδο του μουσείου, όταν οι συλητές τα άρπαζαν και τα έβαζαν στους σάκους κάτω από τη μύτη των στρατιωτών», καταγγέλλει ο Μοάγεντ Σαΐντ αλ-Νταμέργκι, σύμβουλος του πρώην υπουργού Πολιτισμού του Ιράκ. Τα ίδια έβλεπε και μετέδιδε και ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ήδη από την περασμένη Παρασκευή, μέχρι να «αναλάβουν» τα διεθνή - και ελεγχόμενα - ΜΜΕ να παρουσιάσουν το πλιάτσικο ως αποτέλεσμα της λεηλασίας του «όχλου». Ο στόχος προφανής: να καλυφθεί η οργανωμένη αρχαιοκαπηλία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, για την οποία όμως είχε προειδοποιήσει η παγκόσμια κοινότητα των αρχαιολόγων.

«Ζητήσαμε τη βοήθεια των στρατιωτών για να εναντιωθούν στους συλητές, αλλά μας απάντησαν ότι δεν είχαν λάβει οδηγίες να παρέμβουν», καταγγέλλει και ο αλ-Νταμέργκι, καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Βαγδάτης. Ενώ ο Ντόνι Τζορτζ, διευθυντής Ερευνας και Μελετών του μουσείου, διαβεβαίωσε ότι οι πλιατσικολόγοι ήταν επαγγελματίες. «Δεν άγγιξαν τα αντίγραφα. Εκλεψαν τα πρωτότυπα. Είναι μια επιχείρηση οργανωμένης ληστείας», τόνισε. Το μουσείο φυσικά είναι κλειστό, ενώ εθελοντές αρχαιολόγοι και εργαζόμενοι προσπαθούν να καταγράψουν τις ζημιές και φυλάσσουν την κεντρική είσοδο του μουσείου.


Μεταξύ των σπουδαιοτέρων αντικειμένων που χάθηκαν είναι η ολόχρυση «άρπα της Ουρ» (ηλικίας 4.000 χρόνων), το σουμερικό αγγείο της Ουρούκ και ένα ορειχάλκινο αγαλματίδιο του πολιτισμού των Ακκαδίων. Προχτές, ο γενικός διευθυντής της ΟΥΝΕΣΚΟ Κοϊτσίρο Ματσουούρα απηύθυνε νέα έκκληση για την προστασία των βιβλιοθηκών και των αρχείων του Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ