Τετάρτη 16 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΥΤΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ
«Γυμνή» η χώρα από υπηρεσίες

«Ερημο» θυμίζει η Ελλάδα όσον αφορά στις δομές και στις υπηρεσίες για τα αυτιστικά παιδιά, όταν στη χώρα μας υπάρχουν τουλάχιστον 30.000 άτομα με αυτισμό, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται 300-400 παιδιά με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος.

Η εικόνα αυτή προκύπτει απ' τα στοιχεία που δόθηκαν αλλά και τις επισημάνσεις που έγιναν χτες σε συνέντευξη Τύπου της Εταιρείας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων. Το 1986 δημιουργήθηκε στο Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΠΝΑ) Ξενώνας και το Κέντρο Ημέρας για αυτιστικά παιδιά ηλικίας 15- 17 χρόνων, στη Ραφήνα. Σήμερα λειτουργούν στο ΠΝΑ ένα εξειδικευμένο ιατρείο για αυτιστικά άτομα, δύο Κέντρα Ημέρας και ένας Ξενώνας.

Εκτός από εκείνα του ΠΝΑ, Ειδικά Κέντρα όπου γίνεται διάγνωση, θεραπεία και εκπαίδευση υπάρχουν 4 στην Αττική, 1 στη Θεσσαλονίκη, 2 στην Κρήτη και 1 στα Ιωάννινα. Ξενώνες για άτομα με αυτισμό υπάρχουν συνολικά 5 στην Ελλάδα. Ολες οι υπάρχουσες δομές και μονάδες δεν μπορούν να φιλοξενήσουν παραπάνω από 20 παιδιά καθώς δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό. Συνολικά δηλαδή σε όλη την Ελλάδα καλύπτονται το πολύ 250 παιδιά. Ετσι, στην Ειδική Θεραπευτική Μονάδα Αυτιστικών - βρίσκεται στο Π. Ψυχικό - υπάρχει λίστα αναμονής 93 ατόμων, φιλοξενούνται μόλις 20 παιδιά, ενώ θα μπορούσε να φιλοξενήσει 30 αν είχε το απαραίτητο προσωπικό.

Εκεί που η γύμνια είναι παντελής είναι οι ενήλικες με αυτισμό. Το 1993-'94 σχεδιάστηκαν 25 κέντρα διαβίωσης. Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, εξήγγειλε 6 για το 1995-1997 αλλά με το νόμο 2646/98 θεσμοθετήθηκαν μόνον 3. Τελικά, κατασκευάστηκε μόνον 1 στο Βόλο που όμως δε λειτουργεί γιατί δεν έχει προσωπικό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ