Κυριακή 12 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΣΣΟΒΟ
Ετοιμασίες για τη δεύτερη πράξη

Γρηγοριάδης Κώστας

Η ατμόσφαιρα στο Κόσσοβο, στη Νότια Αλβανία και το Μαυροβούνιο «μυρίζει» μπαρούτι και η Ουάσιγκτον φαίνεται πως εξακολουθεί να «παίζει» με τα σπίρτα. Η Αθήνα και τα Σκόπια, στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, παρακολουθούν με «αμηχανία» το άρμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, στο οποίο άλλωστε έχουν πισθάγκωνα προσδεθεί, να «προελαύνει», με στόχο την ολοκλήρωση της ανατροπής του μεταπολεμικού συνοριακού καθεστώτος στα Βαλκάνια.

Ο διοικητής της πολυεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσσοβο (KFOR), στρατηγός Κλάους Ράινχαρντ, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι ανησυχεί σοβαρά για την κατάσταση που επικρατεί στα ανατολικά σύνορα μεταξύ του Κόσσοβου και της Σερβίας, υπογραμμίζοντας ότι η KFOR δε θα ανεχθεί να μετατραπεί η επαρχία σε «βάση οπισθοφυλακής» για την εξέγερση στην περιοχή. « κατάσταση στα σύνορα του Κόσσοβου και στην περιοχή του Πρέσεβο συνιστά μια σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην επαρχία και μπορεί να δημιουργήσει και σοβαρό πρόβλημα για την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή", δήλωσε ο στρατηγός Ράινχαρντ σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχε και ο πολιτικός υπεύθυνος της πρώην ανταρτικής οργάνωσης (UCK) Χασίμ Θάτσι, και δόθηκε στο αμερικανικό στρατόπεδο του Μοντέιθ στο ανατολικό τμήμα του Κόσσοβου.

Ο στρατηγός καταδίκασε κάθε πράξη «που είναι αντίθετη προς το λαό που ζει στην περιοχή αυτή της Σερβίας» και επισήμανε ότι η KFOR «είναι έτοιμη να προχωρήσει σε κάθε αναγκαία ενέργεια για να εγγυηθεί ότι το Κόσσοβο δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σαν βάση οπισθοφυλακής για εξαγωγή βίας στην κοιλάδα του Πρέσεβο». «Κάθε δραστηριότητα εξέγερσης, που θα προέρχεται από το Κόσσοβο και θα κατευθύνει επιχειρήσεις κατά μήκος των συνόρων, δεν μπορεί και δε θα γίνει αποδεκτή», κατέληξε ο Γερμανός στρατηγός.

Την ίδια περίπου ώρα που ο Γερμανός στρατηγός έκανε αυτές τις δηλώσεις, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ζητούσε ενίσχυση των δυνάμεων της KFOR και με δηλώσεις της προετοίμαζε την κοινή γνώμη για «κάθε ενδεχόμενο».

Στην Αθήνα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη Παρασκευή επίσης, προχωρούσε σε μια αποτίμηση της τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ που πραγματοποιήθηκε στην Αχρίδα και την Κορυτσά την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη. Τα συμπεράσματα που αποκόμισε η ελληνική διπλωματία από τις επαφές της με τα Τίρανα, είναι άκρως ανησυχητικά: Στην αλβανική κοινωνία και στην πολιτική σκηνή των Τιράνων, σύμφωνα με την εκτίμηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, επικρατεί «κρίση μεγαλοϊδεατισμού», γεγονός που οδηγεί αυτή τη χώρα στην υιοθέτηση θέσεων οι οποίες λειτουργούν αποσταθεροποιητικά στην περιοχή.

Ο ίδιος ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου είχε την «ευκαιρία» να διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια την «οικοδόμηση» αποσταθεροποιητικών θέσεων από τον «μετριοπαθή» Αλβανό συνάδελφό του Π. Μίλο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας επέμεινε μέχρι τέλους, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τη σύνταξη Κοινού Ανακοινωθέντος στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ, να ονομαστεί η νότιος Σερβία, Ανατολικό Κόσσοβο!

Μέσα σε αυτό το κλίμα, παράγοντες του ελληνικού ΥΠΕΞ διακρίνουν, όπως λένε, την προσπάθεια της Ουάσιγκτον να δημιουργήσει μια νομιμοποιητική βάση για την περαιτέρω εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Παρ' όλα αυτά, κανείς στην Αθήνα δεν είναι σε θέση να αποκρυπτογραφήσει τις αμερικανικές επιδιώξεις, γεγονός που οδηγεί έμπειρους διπλωμάτες, να μιλούν περί «διλήμματος» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής: Εν ολίγοις, το αμερικανικό «δίλημμα» αφορά στη διαχείριση της κατάστασης που ήδη έχει δημιουργηθεί στο Κόσσοβο μετά τη ΝΑΤΟική επίθεση: Η Ουάσιγκτον θα επιδιώξει να συντηρηθεί αυτή η κατάσταση, γεγονός που οδηγεί στην ντε φάκτο διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου; `Η αντίθετα ετοιμάζεται για την ολοκλήρωση του «έργου» της πολυδιάσπασης της Γιουγκοσλαβίας με τη δημιουργία «προτεκτοράτων» στο Κόσσοβο και το Μαυροβούνιο; «Δίλημμα», που η απλή παράθεσή του επιβεβαιώνει την άποψη ότι στην περιοχή «μυρίζει» μπαρούτι, όποια πλευρά του κι αν προκριθεί τελικά από τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές για υλοποίηση.


Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ