Σάββατο 12 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΓΕΤΟΣ
Ζημιές μέχρι και 100%!

Eurokinissi

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή λόγω του απριλιάτικου χιονιά στα οπωροφόρα δέντρα σε Δυτική και Κεντρική Μακεδονία. Οι ροδακινοπαραγωγοί του Νομού Κοζάνης βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς οι ζημίες στα 15.000 στρέμματα καλλιεργειών στο Βελβεντό φθάνουν στο 100%. Πάνω από 17.000 στρέμματα με μήλα «πάγωσαν» στο Νομό Καστοριάς, ενώ χιλιάδες στρέμματα με μήλα, αχλάδια και κεράσια καταστράφηκαν στις Κάτω Κλεινές και το Φιλώτα του Νομού Φλώρινας.

Στο μεταξύ μετά τη χιονόπτωση και τους παγετούς που ακολούθησαν, ολοκληρωτική είναι η καταστροφή σε Ημαθία, Πέλλα και Πιερία όλων των καλλιεργειών με ροδάκινα, κεράσια, μήλα, ακτινίδια και αχλάδια. Τεράστιες είναι οι ζημίες και στις καλλιέργειες σπαραγγιών του Νομού, όπως και στα θερμοκήπια.

Ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγγ. Αργύρης περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές και δήλωσε ότι οι παραγωγοί θα πάρουν τις αποζημιώσεις στον ίδιο χρόνο που θα εισέπρατταν τα χρήματα από την πώληση των προϊόντων τους. Οι παραγωγοί φυσικά ακούνε με μεγάλη δυσπιστία αυτές τις δεσμεύσεις του υπουργείου, καθώς δεν έχουν εισπράξει ακόμη τις αποζημιώσεις για τις ζημιές των ετών 2000, 2001 και 2002.

Παράλληλα εκφράζουν το φόβο ότι οι τεράστιες ζημιές που έχουν πάθει φέτος θα επηρεάσουν για πολλά χρόνια την παραγωγή. Κυρίως οι ροδακινοπαραγωγοί δηλώνουν ότι κινδυνεύουν να χάσουν δίκτυο πελατών, καθώς αυτή τη χρονιά δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις συμφωνίες που έχουν συνάψει.

Ζημιές στις αμυγδαλιές

Σοβαρές ζημιές στις δεντροκαλλιέργειες προκάλεσε ο ανοιξιάτικος παγετός και στο νομό Μαγνησίας. Τις μεγαλύτερες καταστροφές να έχουν υποστεί οι αμυγδαλιές, οι οποίες, αυτό το διάστημα, βρίσκονταν στη φάση της ανθοφορίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, κοντά στα 10.000 στρέμματα αμυγδαλοκαλλιέργειας υπέστησαν ζημιές από 40% μέχρι 80%. Ιδιαίτερα επλήγησαν οι περιοχές Κεραμιδίου, Καναλίων, Κερασιάς, Γλαφυρών, Διμηνίου, Νέας Αγχιάλου, Μικροθηβών, Αϊδινίου, Σέσκλου, Αγίου Γεωργίου, Περίβλεπτου, Χλόης, Ριζόμυλου, Στεφανοβίκειου, Βελεστίνου.

Οι πληγέντες αμυγδαλοπαραγωγοί ζητούν να γίνουν γρήγορα οι εκτιμήσεις και να δοθούν, έγκαιρα, δίκαιες αποζημιώσεις.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org