Σάββατο 12 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το Θριάσιο δεν αντέχει και χωματερή

Κινητοποιήσεις αποφάσισε η Διαδημοτική Επιτροπή

Μια σειρά κινητοποιήσεων με αίτημα να κλείσει η υπάρχουσα υπερκορεσμένη χωματερή και να μη δημιουργηθεί Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στην ήδη υποβαθμισμένη περιοχή του Θριασίου, όπως προβλέπουν οι σχεδιασμοί του ΥΠΕΧΩΔΕ, αποφάσισαν δήμοι και φορείς της Δυτικής Αττικής.

Σε σύσκεψη που πραγματοποίησε προχτές το βράδυ η Διαδημοτική Επιτροπή για την απομάκρυνση της χωματερής, με τη συμμετοχή όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Ασπροπύργου, αποφασίστηκε ο συντονισμός των δράσεών τους ενάντια στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για νέο ΧΥΤΑ στην περιοχή. Συγκεκριμένα, η Διαδημοτική Επιτροπή, στην οποία μετέχουν παρατάξεις και φορείς των Δήμων Μενιδίου, Καματερού, Ανω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Φυλής και Ασπροπύργου, αποφάσισε:

  • Αύριο, Κυριακή 13 του Απρίλη, θα πραγματοποιηθεί περιοδεία στη Φυλή, στο σημείο «Κανάλα», στη διάρκεια της οποίας θα μοιραστεί υλικό ενημέρωσης των κατοίκων για την υπάρχουσα κατάσταση
  • Την Πέμπτη 17 του Απρίλη, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των μαζικών φορέων του Ασπροπύργου, με τη συμμετοχή βουλευτών της Αττικής
  • Την Παρασκευή 18 του Απρίλη, από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, η Επιτροπή θα προχωρήσει στο κλείσιμο της Εθνικής οδού, στο ύψος της Ελευσίνας
  • Τέλος, μελετώνται τρόποι κλεισίματος της χωματερής, κάθε μέρα από διαφορετικό δήμο ή εκπροσώπους φορέων.

Σε κινητοποιήσεις προσέρχονται στο μεταξύ δήμοι και κάτοικοι και της Βορειοανατολικής Αττικής. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Βόρειας Αττικής πραγματοποιεί αύριο, Κυριακή, στις 11 π.μ., στη διασταύρωση Πολυδενδρίου (Ζούρα, «Χρυσά Αυγά»), συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων και Φορέων της Κερατέας διοργανώνει επίσης αύριο, Κυριακή, στις 11 π.μ., συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Αντιδρά και ο Δήμος Κρωπίας

Την αντίθεσή του στη δημιουργία νέας χωματερής στο Δήμο Κρωπίας εξέφρασε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος της πόλης, Θοδ. Αθανασόπουλος. Την ίδια ώρα, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, δήλωνε πως στο Κορωπί υπάρχει παράνομη χωματερή «και δεν καταλαβαίνω γιατί αντιδρά για τη νόμιμη».

Συγκεκριμένα, η περιοχή που ανακοινώθηκε για τη λειτουργία της χωματερής στο Κορωπί είναι τα Λατομεία Κυριακού. «Ο χώρος αυτός ανήκει στη ζώνη Α΄ Υμηττού, είναι μέσα σε βιομηχανική και σε κατοικημένη περιοχή και έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος», είπε ο Θοδ. Αθανασόπουλος. Πρόσθεσε, δε, ότι η περιοχή απέχει μόλις λίγα εκατοντάδες μέτρα από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ενώ - με βάση τους διεθνείς κανονισμούς - χώροι εναπόθεσης-διαχείρισης απορριμμάτων πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 13 χιλιομέτρων.

Απαντώντας στην Β. Παπανδρέου, ο δήμαρχος δήλωσε ότι «δεν είμαστε περήφανοι για τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια μας», επιρρίπτοντας, όμως, ευθύνες στην κεντρική διοίκηση για τον τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων. Ενώ πρόσθεσε ότι «από το 1966 έως το 1978 το κράτος έκαιγε τα σκουπίδια στη χωματερή της Κρωπίας και τώρα θέλει να δημιουργήσει νέα, στην ίδια περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ