Τετάρτη 9 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καλλιτεχνικό «ΟΧΙ στον πόλεμο»!

Από τη χτεσινή αντιπολεμική κινητοποίηση των εργατών του πολιτισμού
Από τη χτεσινή αντιπολεμική κινητοποίηση των εργατών του πολιτισμού
Μπροστά, μία φρικιαστική «κολόνα» από νεκροκεφαλές που στήριζαν τις σημαίες του ιμπεριαλιστικού «τετράπτυχου»: Των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΗΕ. Στη βάση της «κολόνας», δύο «στρατιώτες», ο ένας με όπλο και ο άλλος κρατώντας ένα μπετόνι πετρελαίου. Ακολουθούσαν δύο μακριές σειρές μαυροφορεμένων γυναικών, με παιδικά, λευκά φέρετρα στα χέρια. Στο βάθος, το συγκλονιστικό, μεγάλο πανό, χωρίς λόγια, με ζωγραφισμένο ένα πληγωμένο παιδί, του οποίου το αίμα σχημάτιζε το λογότυπο της «Κόκα Κόλα». Υπογραφή: ΠΟΘΑ - ΣΕΗ - ΕΕΤΕ - ΠΜΣ. Τα σωματεία των ανθρώπων του πολιτισμού. Και πίσω, το πλήθος, με πικέτες κρεμασμένες από το λαιμό με την εικόνα ενός μωρού του Ιράκ με μπανταρισμένο το κεφάλι και με μαύρα περιβραχιόνια.

Αυτό ήταν το θεατρικό - αλλά κάθε άλλο παρά θεατρινίστικο - «στήσιμο» της κεφαλής της πορείας των εργατών του πολιτισμού προς την αμερικάνικη πρεσβεία, που ξεκίνησε χθες το απόγευμα από τα Προπύλαια, σε μια αντιπολεμική κορύφωση της χθεσινής 24ωρης απεργίας τους. Ηθοποιοί, μουσικοί, σκηνοθέτες, θεατρικοί συγγραφείς, σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών, το παλιό και νέο «αίμα» της ελληνικής προοδευτικής διανόησης, που συμμετείχαν όλο αυτό το διάστημα σε όλες τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις του λαού μας, έδωσαν χθες και νέο ξεχωριστό «παρών», πιστοί στο χρέος του καλλιτέχνη, του διανοούμενου, για στράτευση της τέχνης του στην υπόθεση της υπεράσπισης των λαϊκών δικαιωμάτων για ψωμί, δουλιά και ειρήνη.


Πριν την πορεία, σύντομους χαιρετισμούς έκαναν ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ και του ΣΕΗ, Βασίλης Κολοβός, ο πρόεδρος του Εικαστικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Παπαδάκης, ο πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων Γιώργος Σκούρτης και η Εύη Γιαννοπούλου εκ μέρους των σπουδαστών. Ολοι οι ομιλητές απαίτησαν να βγει η Ελλάδα από τον πόλεμο και υπογράμμισαν την αναγκαιότητα της συμμετοχής της διανόησης στους λαϊκούς αγώνες.

Αρνούμενοι τον ανώδυνο «πασιφισμό», τα συνθήματα των καλλιτεχνών «έδειχναν» σαν υπαίτιο του αίματος που χύνεται στο Ιράκ, τον ιμπεριαλισμό, από όπου κι αν προέρχεται: «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός», «Μπους - Μπλερ - Σαρόν φονιάδες των λαών», «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι»! Αρνούμενοι να «καταπιούν» την κυβερνητική προπαγάνδα περί δήθεν «μη συμμετοχής της Ελλάδας στον πόλεμο», οι Ελληνες καλλιτέχνες ζωγράφισαν σε ένα πανό το χάρτη της Κρήτης με μια «ματωμένη» πιτσιλιά στη θέση της βάσης της Σούδας και σύνθημα «Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο». Στο ίδιο πνεύμα και το πανό του Συλλόγου Σπουδαστών Σχολών Θεάτρου - Χορού - Κινηματογράφου, με σύνθημα «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών». Δεν έλειψαν και τα συνθήματα με πιο συγκεκριμένο πολιτισμικό περιεχόμενο, όπως «Οχι στου Μπους το νέο φασισμό, ο πόλεμος σκοτώνει και τον πολιτισμό», «Τέχνη, ζωή, δημιουργία, όχι στου Μπους τη μαύρη τραγωδία».

Περνώντας μπροστά από τη βρετανική πρεσβεία, οι καλλιτέχνες πέταξαν τα φέρετρα στην είσοδό της φωνάζοντας «Δολοφόνοι, δολοφόνοι» και μετά έκαναν ενός λεπτού ...κραυγής. Το ίδιο επαναλήφθηκε και στην αμερικάνικη πρεσβεία, όπου, εκτός από τα φέρετρα που πέταξαν μπροστά της, το σύνθημα «δολοφόνοι» και την κραυγή, ζωγράφισαν επιπλέον πτώματα στο δρόμο γράφοντας στα αγγλικά «Σταματήστε τον πόλεμο»!

Τέλος, η ΠΟΘΑ εκτιμά ότι η απεργία ήταν επιτυχημένη και τα θέατρα θα ήταν κλειστά. Καταγγελία κατά της διεύθυνσης της σχολής του «Αρμένη» μοίρασε ο Σύλλογος Σπουδαστών Σχολών Θεάτρου - Χορού - Κινηματογράφου, επειδή η διεύθυνση εμπόδισε τη διακίνηση υλικού που καλούσε στην απεργία και την αντιπολεμική συγκέντρωση!


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org