Κυριακή 6 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Και τα πρωτοπαλίκαρα

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σύνθεση των συμβούλων των υπουργείων αλλά και του Λευκού Οίκου, όπου πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, ο αντιπρόεδρος έχει το μεγαλύτερο αριθμό.

Κατ' αρχήν, o Οτο Ράιχ, αναπληρωτής ΥΠΕΞ, υπεύθυνος για τη Λατινική Αμερική. Στο μισθολόγιο της Lockheed Martin ώστε να ασκεί πιέσεις στο Κογκρέσο (Lobbyist) για την προώθηση των πωλήσεων των μαχητικών αεροσκαφών F-16. Μη γνωστές οι αποδοχές του.

Παράλληλα, στο Λευκό Οίκο, στο πλευρό του Μπους και του Τσένεϊ εργάζονται ως σύμβουλοι οι Ρόμπερτ Ζέλικ, εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ σε διεθνείς οργανισμούς, που ήταν και μέλος της επιτροπής συμβούλων του ενεργειακού γίγαντα Enron που πτώχευσε προσφάτως και είναι ένα από τα κύρια σκάνδαλα που όλοι αναφωνούν ότι φτάνει μέχρι το Λευκό Οίκο, ενώ παραμένει διευθυντής της επενδυτικής Said Holdings Investment όπου διαμεσολάβησε και προώθησε σειρά συμβολαίων σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας. Ως αναπληρώτρια του Ζέλικ η Λινέτ Ντίλι, διευθύντρια και μέτοχος της Reliant Energy.

Βοηθοί του Μπους σε νομικά ζητήματα, ο Νίκολας Κάλιο επί πληρωμή συμβούλου της Motorola (τηλεπικοινωνίες και αμυντική βιομηχανία) και ο κύριος σύμβουλος, ο Καρλ Ρόουβ, μέτοχος της Enron και της Boeing. Στο πλευρό του Ντικ Τσένεϊ ως επικεφαλής του πολυπληθούς προσωπικού του, βρίσκουμε τον Λούις Λίμπι, σύμβουλο της Nortrop Grunman.

Οπως ήταν αναμενόμενο, στο υπουργείο Αμυνας η ειδικότητα είναι στην πολεμική βιομηχανία. Βρίσκουμε συμβούλους, αναπληρωτές με προεξέχοντα τον υπερδραστήριο Ντάγκλας Φέιθ, που απασχολούνται είτε ως σύμβουλοι είτε ως διευθυντικά στελέχη στις επιχειρήσεις Loral Space and Communications Ltd, Northrop Grunman, Aerospace Corp, United Industrial Corp. AAI, McDonell Douglas, Martin Manetta, Lockheed Martin, και φυσικά στις Enron και General Dynamic.

Περισσότερο ισορροπημένο το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμβουλοι και αναπληρωτές έχουν άμεση σχέση με την πολεμική βιομηχανία επίσης, ενώ στο υπουργείο Εμπορίου είναι μοιρασμένοι μεταξύ των εταιριών της πετρελαϊκής βιομηχανίας Mobil, Exoon, Cabol Corporation αλλά και της πολεμικής βιομηχανίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ