Παρασκευή 4 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο στόχαστρο τα πνευματικά δικαιώματα

Εντείνονται οι κινήσεις του ΥΠΠΟ στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, όσο πλησιάζει η Σύνοδος των υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη (τέλη Μάη). Εκεί θα συζητηθούν πώς θα επιτευχθεί η δημιουργία «συνείδησης» της «κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας» (ουσιαστικά της «ενιαίας» καπιταλιστικής αγοράς του πολιτιστικού «προϊόντος») και στους λαούς των υπό ένταξη χωρών και στους λαούς των Βαλκανίων.

Σήμερα, στο Ζάππειο, το ΥΠΠΟ διοργανώνει συνάντηση των «κύριων οργανωτών των σχεδίων πολυετών συμφωνιών συνεργασίας, οι οποίες επελέγησαν και ενισχύθηκαν από το κοινοτικό πρόγραμμα «Πολιτισμός 2000» την περίοδο 2000-2002». Στόχος είναι η «ενίσχυση και η προώθηση της πολιτιστικής συνεργασίας στην Ευρώπη», με έμφαση «στη δημιουργία βιώσιμων πολιτιστικών δικτύων, που εξασφαλίζουν δημιουργικότητα και προσεγγίζουν πολύπλευρα τον Πολιτισμό, αναδεικνύοντας προγράμματα ευρωπαϊκού χαρακτήρα υψηλής ποιότητας».

Γιατί δίνεται εκεί η έμφαση; Γιατί «επιδιώκεται η συνέχιση, προώθηση και η εδραίωση του διαπολιτισμικού διαλόγου, καθώς και η ανάδειξη του Πολιτισμού ως μέσου κοινωνικής ένταξης και συνοχής». Δηλαδή, ως μέσο για την επίτευξη της ταξικής «ειρήνης».

Το πρόγραμμα «Πολιτισμός 2000» είναι χρηματοδοτικό, με κριτήριο επιλογής χρηματοδότησης πολιτιστικών φορέων το πόσο «υπακούουν» στις πολιτιστικές επιλογές της ΕΕ. Το πρόγραμμα θα παραταθεί μέχρι το 2006, ώστε να «καλύπτεται» και η «αγορά» των υπό ένταξη χωρών.

Εξάλλου, τη Δευτέρα και την Τρίτη, στο Ζάππειο, το ΥΠΠΟ διοργανώνει ευρωπαϊκή διάσκεψη με θέμα «Πολιτισμός, Πνευματική Ιδιοκτησία και Κοινωνία της Πληροφορίας». Η διάσκεψη θα ασχοληθεί με θέματα όπως «το μέλλον του ηθικού δικαιώματος, οι περιορισμοί και οι εξαιρέσεις, η προστασία της λαϊκής και παραδοσιακής γνώσης, ο νέος γερμανικός νόμος για τις συμβάσεις, τα δικαιώματα των ερμηνευτών καλλιτεχνών, των παραγωγών φωνογραφημάτων και των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών». Επίσης, «η σχέση μεταξύ πολιτισμού και νέων τεχνολογιών στην κοινωνία της πληροφορίας, ειδικότερα όσον αφορά στα μουσεία, στην προστασία των άυλων πολιτιστικών αγαθών και στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ο «σεβασμός» της κυβέρνησης για τα πνευματικά δικαιώματα είναι γνωστός. Πέρυσι έπληξε καίρια τα πνευματικά δικαιώματα των Ελλήνων δημιουργών, καταργώντας το ποσοστό επί της τιμής πώλησης προϊόντων πληροφορικής, το οποίο πήγαινε στα ταμεία των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων των καλλιτεχνών. Ισως αυτός είναι ο λόγος που στην ελληνική αντιπροσωπεία στη διάσκεψη, δε συμμετέχουν εκπρόσωποι των παραπάνω Οργανισμών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ