Παρασκευή 10 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΤΩΝ
Πλήγμα στα βαρέα και ανθυγιεινά

Μειωμένη επικουρική σύνταξη για εργαζόμενους με βαρέα και ανθυγιεινά

Την άμεση αποκατάσταση της αδικίας που υφίστανται εργαζόμενοι του κλάδου τροφίμων - ποτών που ανήκουν στα βαρέα και ανθυγιεινά, οι οποίοι δεν μπορούν να πάρουν πλήρη επικουρική σύνταξη, ζητά με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος Τροφίμων - Ποτών.

Σύμφωνα με το Καταστατικό του επικουρικού τους Ταμείου, του ΤΕΑΠΟΖΟ, απαιτούνταν 15 χρόνια ασφάλισης για να μπορεί να πάρει ο εργαζόμενος πλήρη κατώτερη επικουρική σύνταξη. Με τον αντιασφαλιστικό νόμο 2084/92 της ΝΔ που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ, επιβλήθηκε εναρμόνιση των διατάξεων των Καταστατικών των Ταμείων με αυτές του ΙΚΑ.

Ετσι, από 1ης Γενάρη '98 το όριο ηλικίας για να πάρει κάποιος πλήρη επικουρική σύνταξη από το ΤΕΑΠΟΖΟ, καθορίστηκε στα 65 χρόνια. Ωστόσο, ορισμένες ειδικότητες του κλάδου ανήκουν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, για τις οποίες το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για κύρια σύνταξη είναι τα 60 χρόνια. Οι εργαζόμενοι αυτών των ειδικοτήτων δεν μπορούν να πάρουν πλήρη επικουρική σύνταξη, με βάση το νέο καθεστώς και υποχρεωτικά παίρνουν μειωμένη. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και εργαζόμενοι που συμπληρώνουν 10.500 ένσημα και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από το κύριο Ταμείο ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και τη διοίκηση του ΤΕΑΠΟΖΟ, για την άρνησή τους να ικανοποιήσουν το δίκαιο αίτημα για επαναφορά του καθεστώτος που ίσχυε πριν το '98. Και αυτό παρότι στις συναντήσεις που έγιναν με την Ομοσπονδία, αναγνώριζαν πως είναι δίκαιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ