Παρασκευή 21 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΝΟΙΞΕ ΤΟΥΣ ΑΕΡΟΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ, ΑΛΛΑ...
Το μετέωρο βήμα του Ερντογάν

Κινήσεις τουρκικού στρατού προς τα σύνορα

Associated Press

Κινήσεις τουρκικού στρατού προς τα σύνορα
ΑΓΚΥΡΑ - ΙΡΜΠΙΛ.--

Η έγκριση της Τουρκικής Βουλής όσον αφορά το άνοιγμα αεροδιαδρόμων για τον διέλευση πυραύλων, βομβαρδιστικών, καταδιωκτικών και μεταγωγικών δόθηκε χτες, με τον πόλεμο να έχει ήδη αρχίσει. Η απόφαση της Εθνοσυνέλευσης (332-202) δεν επιτρέπει, σύμφωνα με όσα μετέδιδαν οι ανταποκριτές από την Αγκυρα, όπου χιλιάδες λαού είχαν, ξανά, βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, ανεφοδιασμό στο έδαφος και χρήση των αμερικανικών βάσεων. Αλλά η πιο σημαντική διάσταση της απόφασης είναι, αναμφίβολα, η εξουσιοδότηση στις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις να εισβάλουν στο Ιράκ. Χτες, σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής «Ντέιλι Τέλεγκραφ», 70.000 άνδρες του τουρκικού στρατού βρίσκονταν σε ετοιμότητα για να προωθηθούν στο Βόρειο Ιράκ. Ο εκπρόσωπος του Αμερικανού Προέδρου Αρι Φλάισερ όμως, επανέλαβε για πολλοστή φορά πως «δε θα πρέπει να υπάρξει καμία εισβολή δυνάμεων από άλλη χώρα πέρα από αυτές που έχουν θέσει δυνάμεις στη διάθεση της συμμαχίας».

«Ισως αυτή (η απόφαση) αποδειχθεί καλή για τη χώρα μας και το λαό μας», δήλωσε μετά την επισημοποίηση της παροχής διευκολύνσεων στον πόλεμο ο πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος Δικαιοσύνης και ΑνάπτυξηςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Θα αναμείνουμε το αποτέλεσμα». Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αχμέντ Νετζντέτ Σεζέρ, δήλωνε στο μεταξύ «αποδοκιμασία» για την «μονομερή δράση» των ΗΠΑ, αλλά δεν άσκησε βέτο στο δεύτερο αυτό νομοσχέδιο. «Αυτή είναι μια απόφαση εμπλοκής στον πόλεμο», δήλωνε από την πλευρά του ο Ντενίζ Μπαϊκάλ, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. «Μέσω της χώρας μας γίνεται επίθεση κατά μιας ξένης χώρας», συμπλήρωσε.

Αντιπολεμική διαδήλωση χτες στην Αγκυρα

Associated Press

Αντιπολεμική διαδήλωση χτες στην Αγκυρα
Η άδεια χρήσης μόνο των αεροδιαδρόμων και όχι του τουρκικού εδάφους για την εισβολή από αυτό στο Ιράκ, σημαίνει ότι το «πακέτο βοήθειας» ακυρώνεται. Ο Αλί Μπαμπατζάν είπε πως «ίσως υπάρξει μια νέα συμφωνία». Ο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ όμως, μιλώντας χτες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δημοσιογράφους, διέψευσε ότι πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια. Πέρα από την επίσημη τοποθέτηση της Βουλής, όμως, ανεπίσημες πληροφορίες θέλουν τουλάχιστον 26.000 Αμερικανούς, που μεταφέρθηκαν μυστικά στη νοτιοανατολική Τουρκία εδώ και δύο μήνες, να έχουν δημιουργήσει μυστικές βάσεις στην περιοχή και να επιχειρούν ήδη κατά του Ιράκ, φυσικά η επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής ήταν αδύνατη.

Θα εισβάλλουν οι Τούρκοι για να χτυπήσουν τους Κούρδους; Είναι το σημαντικότερο ερώτημα. Οι αλληλοαναιρούμενες πληροφορίες περί ύπαρξης ή μη «συμφωνίας» Αμερικανών-Τούρκων-Κούρδων και Τουρκμένων για το μέλλον του Ιράκ (ομόσπονδο, με συμμετοχή Κούρδων και Τουρκμένων από κοινού στην επόμενη κυβέρνηση, έγραφε χθες η Μιλιέτ) μικρή σημασία μοιάζουν να έχουν: το μέλλον της περιοχής και τη δημιουργία ή όχι Κουρδικού κράτους θα το κρίνει ο πόλεμος. Η κρίσιμη ένδειξη θα υπάρξει στο Κιρκούκ και τη Μοσούλη...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ