Παρασκευή 21 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Πρωτοφανής αντιπολεμικός ξεσηκωμός

Πρωτοφανής ήταν ο αντιπολεμικός ξεσηκωμός σ' όλη τη Β. Ελλάδα. Πρωτόγνωρα συλλαλητήρια σ' όλες τις πόλεις διατρανώνουν το παλλαϊκό αίτημα ΟΧΙ στον πόλεμο, ΟΧΙ στον ιμπεριαλισμό.

Στην Κοζάνη, ένα τεράστιο πλήθος (πάνω από 3.000 διαδηλωτές) - μαθητές, εργάτες, υπάλληλοι, φοιτητές και συνταξιούχοι - κατέκλυσαν χθες και το πρωί και το απόγευμα την κεντρική πλατεία της πόλης. Πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στην Καστοριά, μαζικότατη η συγκέντρωση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο και η πορεία που ακολούθησε προς τη Νομαρχία, με πρωτοβουλία των Σωματείων Οικοδόμων και Γουνεργατών και με μεγάλη συμμετοχή μαθητών και εργαζόμενων. Στα Γρεβενά, έγινε εξόρμηση και μοίρασμα υλικού ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Πρωτόγνωρα μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν στην Πτολεμαΐδα και τη Φλώρινα, ενώ στο Αμύνταιο στο συλλαλητήριο πήραν μέρος πάνω από 1.000 εργαζόμενοι και μαθητές.

Στις Σέρρες, περισσότεροι από 3.000 διαδηλωτές πλημμύρισαν την πλατεία Ελευθερίας και ξεχύθηκαν μετά με πορεία προς τη Νομαρχία. Μαζικά συμμετείχαν οι σπουδαστές και οι μαθητές, ενώ παρέμειναν κλειστά Γυμνάσια και Λύκεια. Μαθητική πορεία με μεγάλο αριθμό μαθητών έγινε και στο Σιδηρόκαστρο.

Στην Εδεσσα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μπροστά στο Δημαρχείο με συμμετοχή και εκατοντάδων μαθητών. Μαθητική πορεία έγινε και στην Κρύα Βρύση από μαθητές του ΤΕΕ. Στα Γιαννιτσά, επίσης, πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση στο Δημαρχείο και πορεία. Στο Κιλκίς, μαζική ήταν η συμμετοχή του λαού στο συλλαλητήριο, αλλά και εδώ η νεολαία πρωτοστάτησε.

Στην Καβάλα, μεγαλειώδης ήταν η συγκέντρωση και πορεία που διοργάνωσαν το ΠΑΜΕ και η Επιτροπή Ειρήνης στο χώρο των φέρι μποτ στις 10 το πρωί. Η συμμετοχή ξεπέρασε τις 4.000 κόσμου, με ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία των μαθητών.

Στη Δράμα, αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία πραγματοποίησε η ΝΕ του ΚΚΕ, στην οποία πήραν μέρος και πολλοί μαθητές. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, οι διαδηλωτές αφαίρεσαν από τους ιστούς της πλατείας τις σημαίες της Βρετανίας και Ισπανίας και τις έκαψαν, σε ένδειξη αγανάκτησης για τη συμμετοχή των χωρών αυτών στον πόλεμο.

Στην Κομοτηνή, έγινε η μεγαλύτερη αντιπολεμική διαδήλωση από ποτέ, μετά το 1974, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και εργατικών σωματείων και συμμετοχή του Γ` Λυκείου.

Στην Ξάνθη, ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο, που γινόταν από το πρωί με ντουντούκες από αυτοκίνητα που διέτρεχαν όλη την πόλη. Πολλά σχολεία ξεσηκώθηκαν και ήταν πολλοί οι μαθητές που πήραν μέρος, παρά την έντονη αντίδραση πολλών καθηγητών και διευθυντών. Η πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους ήταν συγκλονιστική, με συμμετοχή πλέον των 2.500 φοιτητών, μαθητών και φιλειρηνιστών, που ξεσήκωσαν τον κόσμο με τα αντιιμπεριαλιστικά τους συνθήματα.

Τέλος, στην Αλεξανδρούπολη, η συγκέντρωση και πορεία, με συμμετοχή πάνω από 1.500 ατόμων, εργαζόμενων και μαθητών, θεωρείται από τις μεγαλύτερες που έγιναν στην πόλη τα τελευταία χρόνια. Μεγάλη συγκέντρωση 500 ατόμων πραγματοποιήθηκε, επίσης, στην κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας, καθώς και στα Δίκαια από μαθητές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ