Πέμπτη 20 Μάρτη 2003 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μαχαίρι στον ΟΓΑ

Μια πενταετία μετά την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νόμου για τους αγρότες η κυβέρνηση ανακαλύπτει ότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι για την κάλυψη του κλάδου της Υγείας του ΟΓΑ και γι' αυτό προχωρά στη μείωση της κρατικής εισφοράς προς τον κλάδο σύνταξης και ένα μέρος του κονδυλίου θα πηγαίνει εφεξής στον κλάδο Υγείας του Ταμείου.

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, η κυβέρνηση εκ των υστέρων «ανακαλύπτει» ότι ο κλάδος Υγείας του ΟΓΑ έχει ως μοναδικούς πόρους τις εισφορές των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Αντί όμως να ενισχύσει το Ταμείο με χρήματα του προϋπολογισμού, βρήκε τρόπο να αποσπάσει κεφάλαια από τον κλάδο της σύνταξης.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση επιχειρεί με το νόμο να αφαιρέσει από την κρατική εισφορά - βάσει του νόμου 2458/97 - που πηγαίνει για τις συντάξεις το 15% των χρημάτων και να το αποδίδει κάθε χρόνο στον κλάδο Υγείας. Επιπλέον, παίρνει με το «έτσι θέλω» 130.000.000 ευρώ από τα αποθεματικά του Ταμείου - τα οποία όμως είναι κεφάλαιο για τη σύνταξη - και τα μεταφέρει στον κλάδο Υγείας.

Με τον τρόπο αυτό στερεί σημαντικούς πόρους από τις μελλοντικές συντάξεις των αγροτών, οι οποίες ήδη είναι σε εξευτελιστικά επίπεδα. Να πώς η κυβέρνηση σκοπεύει να εξασφαλίσει τις «αξιοπρεπείς συντάξεις» που επαγγελλόταν όταν ψήφιζε τον αντιασφαλιστικό νόμο, με τον οποίο υποχρέωσε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες να διπλοπληρώνουν από το υστέρημά τους για τις συντάξεις τους. Επιβεβαιώνεται ότι οι μελλοντικές συντάξεις των αγροτών αλλά και η υγεία τους κινδυνεύουν. Η τροπολογία αυτή πιστοποιεί τη χρεοκοπία του νόμου του 1997 για την ασφάλιση των αγροτών. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνει ότι οι «λύσεις» του υπονομεύουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων αγροτικών νοικοκυριών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ