Τρίτη 18 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Η ώρα των τελεσιγράφων

Απέσυραν αιφνιδιαστικώς το σχέδιο απόφασης που είχαν καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΗΠΑ - Βρετανία - Ισπανία, δίνοντας το ύστατο λάκτισμα για την ανάληψη μονομερούς στρατιωτικής δράσης κατά της Βαγδάτης

Associated Press

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Τελεσίγραφο ωρών αναμενόταν να απευθύνει προς τον Σαντάμ Χουσεΐν ο Αμερικανός Πρόεδρος, μετά από την αιφνιδιαστική κίνηση των ΗΠΑ - Βρετανίας - Ισπανίας να αποσύρουν το σχέδιο απόφασης που είχαν καταθέσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η κίνηση αυτή, που συνοδεύτηκε από άλλη μια ανταλλαγή διπλωματικών πυρών ανάμεσα στα δύο κύρια «στρατόπεδα» που έχουν διαμορφωθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, έδωσε, ουσιαστικά, το τελικό λάκτισμα για την έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης. Επιβεβαιώνοντας αυτήν την εκτίμηση, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, κάλεσε όλο το προσωπικό του Οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων επιθεωρητών, μελών ανθρωπιστικών υπηρεσιών και παρατηρητών των συνόρων Ιράκ - Κουβέιτ, να εγκαταλείψουν άμεσα το Ιράκ. Από την ιρακινή πρωτεύουσα αναχωρούσαν, μέχρι χθες βράδυ, μαζικώς και διπλωματικές αποστολές, όπως και δημοσιογράφοι, ενώ οι Ιρακινοί πολίτες, αποθηκεύοντας τρόφιμα και οχυρωμένοι στα σπίτια τους, περιμένουν τη νέα «καταιγίδα».

Την αυτοεξορία του Σαντάμ Χουσεΐν αναμενόταν να ζητήσει, κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού του διαγγέλματος στις 3 το πρωί, ώρα Ελλάδας, ο Αμερικανός Πρόεδρος. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Τζορτζ Μπους δεν είχε καταλήξει, αν θα δώσει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο στον Σαντάμ Χουσεΐν, αν και διπλωμάτες υποστήριζαν ότι πιθανότατα θα δοθεί, και επισήμως, μια διορία 48 - 72 ωρών, έτσι ώστε να μπορέσουν να εγκαταλείψουν το Ιράκ διπλωμάτες, δημοσιογράφοι και ανθρωπιστικές οργανώσεις. Εξίσου πιθανό, όμως, θεωρούνταν το ενδεχόμενο να μην υπάρξει καμία συγκεκριμένη χρονική διορία, έτσι ώστε να αρχίσουν οι επιχειρήσεις αμέσως μόλις κριθεί αναγκαίο, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση. Ο Ιρακινός ΥΠΕΞ απέρριψε εκ των προτέρων την πρόταση αυτοεξορίας.

«Εκλεισε η πόρτα της διπλωματίας»

Παρά τις διαβεβαιώσεις από τις Αζόρες περί «ύστατης ευκαιρίας στη διπλωματία», ΗΠΑ - Βρετανία - Ισπανία απέσυραν την τελευταία στιγμή από τις διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, το σχέδιο ψηφίσματος που είχαν υποβάλει. Της κίνησης αυτής είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές συνομιλίες των Μπους - Μπλερ - Αθνάρ, καθώς και η άσκηση πίεσης εκ μέρους των εκπροσώπων τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση νωρίς το πρωί, ώρα Νέας Υόρκης, και όχι το απόγευμα όπως είχε προγραμματιστεί.

Ανακοινώνοντας την απόφασή τους, οι πρέσβεις, στον ΟΗΕ, των ΗΠΑ - Βρετανίας υποστήριξαν πως «κρίθηκε ότι δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος να επιμείνουμε στο σχέδιο απόφασης», και επέκριναν ονομαστικά τη Γαλλία για την εμμονή της στην άσκηση βέτο. Δηλώσεις έκανε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έκλεισε η πόρτα της διπλωματίας. Εχει φθάσει η ώρα της αλήθειας». Ο Κόλιν Πάουελ, όπως αργότερα και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, υποστήριξε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε να εφαρμόσει την απόφασή του για τον ιρακινό αφοπλισμό.

Αμεσες αντιδράσεις

Στην αδυναμία του αμερικανο-βρετανικού σχεδίου απόφασης να συγκεντρώσει τις αναγκαίες ψήφους εκτίμησε ότι οφείλεται η απόσυρσή του ο πρέσβης της Γαλλίας στον ΟΗΕ. Τόσο ο Ζαν-μαρκ ντε Σαμπλιέρ, όσο και ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, λίγο αργότερα με γραπτή του δήλωση, τόνισαν ότι η μεγάλη πλειοψηφία του Συμβουλίου τάσσεται υπέρ της συνέχισης των επιθεωρήσεων, ότι η Γαλλία απορρίπτει μια απόφαση ανάληψης στρατιωτικής δράσης και ότι μόνον ο ΟΗΕ έχει τη νομιμότητα να αναλάβει την ευθύνη για τον ιρακινό αφοπλισμό. Ο ντε Βιλπέν προειδοποίησε για «σοβαρότατες συνέπειες σε όλο τον κόσμο» και επανέλαβε, όπως και ο Γάλλος Πρόεδρος σε συνέντευξή του, ότι η Γαλλία δε θα ασκούσε το βέτο μόνο για να ενοχλήσει τις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχει νομική κάλυψη για την άσκηση βίας, υποστήριξε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη συνέχισης των επιθεωρήσεων. Τη σιωπή του έσπασε και ο Ρώσος Πρόεδρος, μιλώντας για «τεράστιο σφάλμα». Την ανάγκη συνέχισης των επιθεωρήσεων τόνισε και ο Κινέζος ΥΠΕΞ, ενώ ο Καναδός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δε συναινεί η χώρα του σε μια στρατιωτική επίθεση χωρίς απόφαση του ΟΗΕ. Απαισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Χαβιέ Σολάνα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ανακοίνωσή της, εκφράζει τη λύπη της για την αδυναμία του ΟΗΕ να καταλήξει σε συμφωνία και την ελπίδα αποτροπής του πολέμου.

Υπ' ατμόν

Σήμερα το πρωί αναμενόταν να αποχωρήσει από τη Βαγδάτη το σύνολο του προσωπικού του ΟΗΕ. Οπως ανακοίνωσε ο Κόφι Ανάν, διακόπτεται το ανθρωπιστικό πρόγραμμα «πετρέλαιο έναντι τροφίμων», από το οποίο εξαρτάται το 60% του ιρακινού πληθυσμού, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Ηδη, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τα ελικόπτερα των επιθεωρητών μεταφέρθηκαν στην Κύπρο, ενώ σειρά διπλωματικών αποστολών εκκένωσαν τις πρεσβείες τους. Επίσης, οδηγία να αποχωρήσουν και από τις γειτονικές χώρες έλαβαν όλοι οι υπήκοοι και το μη απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό των ΗΠΑ - Βρετανίας.

Από τις τελευταίες αναμένεται να αναχωρήσουν οι διπλωματικές αντιπροσωπείες των Γαλλίας, Σουηδίας και Ελλάδας, πιθανότατα σήμερα. Ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε βαθιά απογοήτευση για τις εξελίξεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τόνισε ότι «εγείρονται ερωτήματα για τη νομιμότητα μιας επιχείρησης χωρίς απόφαση του ΟΗΕ».

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας, μετά από ρωσο-γαλλικο-γερμανικό αίτημα θα συνεδριάσει, την Τετάρτη το πρωί, προκειμένου να ενημερωθεί από τους επικεφαλής των επιθεωρητών, τονίζοντας ότι θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο εξεύρεσης ειρηνικής λύσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ