Τρίτη 18 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΣΟΥΔΑ
Στρατηγικής σημασίας βάση για τα σχέδια των Αμερικανών

Σε πολεμική ετοιμότητα βρίσκεται η βάση της Σούδας, στα πλαίσια της προετοιμασίας των αμερικανικών δυνάμεων για την επικείμενη επίθεση κατά του Ιράκ. Η Σούδα αποτελεί την πανηγυρική διάψευση, όλων των ισχυρισμών της κυβέρνησης ότι δήθεν η Ελλάδα δε συμμετέχει στον πόλεμο. Εξάλλου, και η ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, από πλευράς ενεργοποίησης οπλικών συστημάτων και μέτρων ασφάλειας, θυμίζει πολεμική ζώνη. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται σε εξέλιξη η ΝΑΤΟική επιχείρηση «Διαρκής Ελευθερία» στα πλαίσια του «αντιτρομοκρατικού» πολέμου, που έχουν κηρύξει οι Αμερικανοί.

Η αεροπορική και ναυτική βάση της Σούδας αποτελεί στρατηγικής σημασίας βάση για τα σχέδια των Αμερικανών. Ειδικά δε, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί τον τελευταίο καιρό, αποτελεί πλέον αμερικανικό έδαφος, όπου πολεμικά πλοία και αεροσκάφη των ΗΠΑ μπορούν να μπαινοβγαίνουν, χωρίς καν και τις τυπικές διατυπώσεις που υποτίθεται πως ισχύουν, αφού από την ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δοθεί, από την περίοδο της επίθεσης κατά του Αφγανιστάν, η έγκριση για ελαχιστοποίηση της προειδοποίησης κατάπλου πλοίων και προσγείωσης αεροσκαφών συλλογής πληροφοριών. Ουσιαστικά, οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές πληροφορούνται εκ των υστέρων τις κινήσεις των αμερικανικών αεροσκαφών και πλοίων. Στα μέσα που έχουν εξασφαλίσει οι Αμερικανοί, εντάσσεται και η παραχώρηση του ελληνικού εναέριου χώρου, των λιμανιών και των αεροδρομίων της χώρας, ως εναλλακτικών για τις προσγειώσεις των πολεμικών αεροσκαφών, που θα παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις, όπως και η διάθεση των ελληνικών στρατιωτικών νοσοκομείων. Εξάλλου, ήδη, στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου βρίσκεται σε μόνιμη βάση μια ελληνική φρεγάτα και, βέβαια, τα πληρώματα στα ιπτάμενα ραντάρ «AWACS», που έχουν μεταβεί στην Τουρκία.

Αποκαλυπτικά, για την πολεμική συνεισφορά της Σούδας είναι τα στοιχεία που αφορούν στον ελλιμενισμό στη βάση πολεμικών πλοίων, κυρίως αμερικανικών κατά το μήνα Φλεβάρη. Συγκεκριμένα, 86 πολεμικά πλοία διαφόρων τύπων ελλιμενίστηκαν μέσα στο μήνα για ανεφοδιασμό και συντήρηση και άλλες εργασίες. Τα πλοία αυτά κατανέμονται ως εξής: 3 πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα, 5 πυρηνοκίνητα υποβρύχια, 14 φρεγάτες και αντιτορπιλικά, 1 καταδρομικό, 3 συμβατικά υποβρύχια, 1 καταμαράν, 4 πετρελαιοφόρα, 5 ναρκαλιευτικά και 50 βοηθητικά πλοία. Ταυτόχρονα, ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο να στρατοπεδεύσουν στη Σούδα Αμερικανοί στρατιώτες, πέραν αυτών που βρίσκονται εδώ και καιρό για τις ανάγκες φύλαξης των εγκαταστάσεων. Ολοι αυτοί έχουν εξασφαλισμένη ετεροδικία, δηλαδή όποια παρανομία, οποιοδήποτε έγκλημα κι αν διαπράξουν, δε θα κρίνονται από τους ελληνικούς νόμους.

Η βάση της Σούδας εντάσσεται, σύμφωνα με πρόσφατες κυβερνητικές δηλώσεις, στις «επιχειρησιακές διευκολύνσεις» που παρέχει η Ελλάδα στα αμερικανικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη. Η προσφορά της βάσης της Σούδας στην εξυπηρέτηση των αμερικανικών σχεδίων είναι ιδιαίτερα σημαντική και αναντικατάστατη. Η Κρήτη, στην καρδιά της Μεσογείου, προσφέρεται ως το βασικότερο στήριγμα του αμερικανικού στόλου για επιχειρήσεις σε οποιαδήποτε κατεύθυνση. Επίσης, η Σούδα συνδέεται επιχειρησιακά με τις αγγλικές βάσεις της Κύπρου και κατέχει στρατηγική θέση στους σχεδιασμούς των Αμερικανών για την ευρύτερη περιοχή. Μαζί δε με τις εγκαταστάσεις ραντάρ στη Ζήρο της Κρήτης αποτελεί έναν ενιαίο ιστό με τη βάση στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας και τις αμερικανικές βάσεις στη Γερμανία.

Η χρήση της Σούδας από τους Αμερικανούς έχει προϊστορία. Στον πρόσφατο πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, η βάση ήταν σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας και εξυπηρετούσε τις επιχειρησιακές ανάγκες του ΝΑΤΟ. Ανάλογο ρόλο έπαιξε και στη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά των Σέρβων της Βοσνίας. Επίσης, και κατά την επιδρομή των ΗΠΑ ενάντια στη Λιβύη το 1986, κατά την περίοδο της επίθεσης στον Περσικό Κόλπο το 1991. Ανάλογη πολεμική ετοιμότητα επέδειξε η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα την περίοδο του Πολέμου των 6 ημερών στη διώρυγα του Σουέζ, κατά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο, το 1973, στην επιδρομή των Ισραηλινών στο Λίβανο. Να θυμίσουμε ακόμα το ρόλο των αμερικανικών βάσεων, και της Σούδας, κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, όταν οι ΗΠΑ από τις βάσεις τους συνέβαλαν στην εξουδετέρωση κάθε ελληνικής αντίδρασης.

Επιχειρησιακές δυνατότητες

Οι επιχειρησιακές δυνατότητες της βάσης της Σούδας, σύμφωνα με τις ισχύουσες ελληνοαμερικανικές συμφωνίες για τις βάσεις, είναι οι ακόλουθες:

1. Λειτουργίες πτήσεων, συντήρηση και υποστήριξη των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας των ΗΠΑ. Εχει παραχωρηθεί ο βόρειος βρόχος του πολεμικού αεροδρομίου της Σούδας, έκταση και υποδομή, για πλήρη υποστήριξη.

2. Χρησιμοποίηση του αεροδρομίου σαν εναλλακτικού για τα αεροσκάφη των αεροπλανοφόρων, για περιπτώσεις ανάγκης, δηλαδή σε περίπτωση βλάβης των αεροσκαφών στον αέρα ή βλάβης στο σύστημα ανάσχεσης των αεροσκαφών του αεροπλανοφόρου.

3. Εναποθήκευση, συντήρηση και συναρμολόγηση ναρκών. Οι Αμερικανοί διατηρούσαν πάντα ένα απόθεμα ναρκών στη Σούδα για τις επιχειρησιακές ανάγκες του 6ου Στόλου.

4. Εναποθήκευση και συντήρηση συμβατικών πυρομαχικών. Υπάρχουν αποθήκες πυρομαχικών στον Κόλπο της Σούδας, όπου έχουν τοποθετηθεί πυρομαχικά για τις ανάγκες των αεροσκαφών, που επιχειρούν από τα αεροπλανοφόρα.

5. Επικοινωνίες. Οι Αμερικανοί διαθέτουν στη βάση της Σούδας ασύρματες επικοινωνίες, για να επικοινωνούν με τα πλοία και τα αεροσκάφη του 6ου Στόλου.

6. Δραστηριότητες διοικητικής και εφοδιαστικής υποστήριξης. Η βάση της Σούδας χρησιμοποιείται σαν ενδιάμεσος σταθμός για τον εφοδιασμό του αμερικανικού στόλου σε υλικά και μέσα που μεταφέρονται με αεροσκάφη στα αεροπλανοφόρα ή με ελικόπτερα στα άλλα πλοία. Ακόμα και για τις ανάγκες του προσωπικού, η Σούδα αποτελεί τον ενδιάμεσο σταθμό και υπάρχουν γι' αυτό το σκοπό εγκαταστάσεις στρατωνισμού του προσωπικού.

7. Η βάση της Σούδας αποτελεί τη σημαντικότερη βάση για τα αεροσκάφη τάνκερ, για τον ανεφοδιασμό εν πτήσει των αεροσκαφών που υπάγονται στον 6ο Στόλο και άλλων αεροσκαφών παρακολούθησης.

8. Στάθμευση, διεξαγωγή πτήσεων, συντήρηση και υποστήριξη των αεροσκαφών ηλεκτρονικής αναγνώρισης και επεξεργασίας των στοιχείων στο έδαφος. Η λειτουργία αυτή στεγαζόταν στο Ελληνικό και είχε σκοπό την αναγνώριση όλων των ηλεκτρονικών εκπομπών στην περιοχή, την καταγραφή τους και την επεξεργασία τους σε ειδική τράπεζα πληροφοριών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ